Ministru lituanian: Daca Ucraina nu rezolva cazul Timosenko, nu e stat de drept

Miercuri, 28 August 2013, ora 19:46
976 citiri
Ministru lituanian: Daca Ucraina nu rezolva cazul Timosenko, nu e stat de drept

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, prezent la Reuniunea Diplomatiei romane, la Bucuresti, a explicat, marti, de ce liderii europeni trebuie sa se concentreze mai mult pe obtinerea unor rezultate inaintea summit-ului de la Vilnius si de ce Ucraina este hartia de turnesol a Parteneriatului Estic.

"Summit-ul de la Vilnius ar trebui sa fie un succes pentru UE, ne bazam pe sprijinul vostru, dar credem ca trebuie sa o facem impreuna. Intrebarea pe care mi-o pun este ce inseamna succesul la summit? Sa fim realisti, sa mereu avem tendinta sa ridicam bara foarte sus si apoi sa fim dezamagiti. Eu zic sa sub-promitem si sa supra-realizam", a spus Linkievicius, aratand ca, pentru el, "succesul ar fi ca unii sefi de state sa se preocupe de agenda", intrucat "proiectul european nu este inca realizat si implementat".

Dincolo de succesul pe care il va cunoaste R. Moldova la Vilnius, prin semnarea acordului de asociere, Linkevicius, a carui tara detine presedintia rotativa a UE, a aratat problemele cu care se confrunta Ucraina in cadrul Programului Estic.

"Succesul programului este important si pentru Moldova, dar si pentru celelalte tari membre. Nu putem sa le ignoram pe celelalte: in pachetul acesta de sase tari, un rol foarte important il are si Ucraina. Ucraina este testul de turnesol. Nu e doar o negociere pe chestiuni tehnice si cooperare economica europeana. Este vorba de un proces geopolitic aici, miza este totul, nu numai un centru de gravitatie in Europa.

Trebuie sa cerem ca tarile sa poata alege, fara sa fie santajate, fara sa fie fortate sau presate in diverse feluri", a spus Linkevicius, facand referire la recentele sicane ale Moscovei fata de importatorii ucraineni dar si de mesajul clar privind semnarea acordului "sinucigas" cu UE.

Cazul Timosenko

Seful diplomatiei lituaniene a aratat ca semnarea acordului de asociere cu Ucraina nu este deloc sigur si sunt necesare rezultate in cateva domenii vitale. "Dupa cum stiti, pentru ei nu este deloc finalizata si aranjata treaba. Suntem in procesul de a semna un asemenea acord. E inca posibil, insa si ei in vreo trei domenii principale inca mai au de venit cu rezultate: vrem ca procesul electoral si legislatia electorala sa fie transparente cu adevarat, sa poata rezolva problemele prompt si eficace. Dupa aceea, se impune o reforma a Justitiei, mai ales Parchetul general, care va trebui sa devina cu adevarat independen. Asta inseamna continuitatea reformelor, pentru ca nu e ceva care se rezolva acum si dupa aceea nu mai este nicio garantie pe viitor".

Linkevicius a pomenit si de cazul Iuliei Timosenko, fost premier ucrainean, inchis pentru sapte ani pentru abuz de putere. In opinia sa, ucrainenii trebuie sa rezolve intr-un fel sau altul situatia fostului prim-ministru, pentru a demonstra ca Ucraina este stat de drept.

"Nu putem lega soarta tarii de asa ceva. Sigur, cineva poate sa fie in dezacord. Este vorba insa de o realitate si trebuie sa o avem in vedere. In unele tari, aceasta practic simbolizeaza statul de drept. Daca nu se rezolva dosarul acesta, nu este stat de drept, asa e perceptia in unele capitale europene si asta inseamna ca trebuie sa se rezolve, sa se elimine orice fel de indoieli cu privire la justitia selectiva. Va fi alegerea voastra, a ucrainenilor cum faceti treaba asta: fie ca-i dati drumul din inchisoare, fie ca-i dati voie la ingrijiri medicale. Voi stiti cum o faceti, dar trebuie sa o faceti", a spus Linkevicius.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Ucraina caz Timosenko UE, #Ucraina UE, #Linkevicius Reuniunea Diplomatiei romane , #inchisoare