Salariile uriașe din IT, între mit și realitate: Cine câștigă 3.000 de lei și cum se ajunge la 6.000 de euro. Orașele unde sunt cel mai bine plătiți

Vineri, 09 Iunie 2023, ora 21:50
10649 citiri
Salariile uriașe din IT, între mit și realitate: Cine câștigă 3.000 de lei și cum se ajunge la 6.000 de euro. Orașele unde sunt cel mai bine plătiți
Domeniul IT este recunoscut în România ca fiind unul cu salarii mult peste media din țara noastră FOTO Pixabay

Domeniul IT este recunoscut în România ca fiind unul cu salarii mult peste media din țara noastră.

Programatorii au mai multe avantaje, pe lângă bani, ei pot lucra de acasă sau de oriunde din lume. Și tot mai mulți tineri aleg să se specializeze în acest domeniu.

Însă, ca în orice sector, diferă salariile de la un angajat la altul, în funcție de poziția pe care lucrează, experiență sau companie.

De exemplu, pot fi angajați la început de drum în IT, cum sunt testerii sau programatori Java care pot lua între 3 mii și 4 mii de lei pe lună.

Specialistul în recrutare Soria Faier a realizat pentru Ziare.com un clasament al celor mai bine plătite joburi din IT, dar a dezvăluit și care sunt salariile de început.

Expertul în HR mai spune că cele mai mari salarii în IT sunt în Cluj și Timiș.

„Potrivit datelor INS, salariile pentru personalul IT&C sunt mai mari în Cluj si Timiș decât în ​​București, fenomen explicat prin numărul mai mic de specialiști din Cluj si Timiș față de cererea mare din partea companiilor. Chiar dacă activitatea se poate desfășura de la distanță, costul ridicat al vieții influențează cerințele candidaților și justifică astfel diferența de salariu dintre un specialist din Cluj și unul din Capitală.

În industria IT din România, există diferite poziții care sunt bine plătite. În mod tradițional, dezvoltatorii software sunt printre cei mai bine plătiți profesioniști IT din România. Aceștia pot avea salarii mai mari sau mai mici, în funcție de nivelul de experiență și specializare specifică.

Cu toate acestea, în ultimii ani, alte poziții din IT au crescut în importanță și s-au bucurat de o cerere semnificativă. Printre acestea se numără specialiștii în securitatea informatică, specialiștii în inteligență artificială și în analiza datelor, precum și administratorii de baze de date”, a declarat Sorina Faier.

Cel mai bine plătiți sunt:

  • 1. Programator PHP Backend (cunoștințe de Laravel framework) cu experienta de peste 10 ani: 17.000 – 18.000 Lei.
  • 2. DevOps (Database administrator si Programator SQL, MSSQL, T-SQL) cu experienta de peste 10 ani: 20.000 – 22.000 Lei.
  • 3. PHP Software Architect (cunoștințe de Laravel Framework și abilitați de design + parțial frontend) cu experienta de peste 10 ani: 22.000 – 25.000 Lei.
  • 4. Product Owner (cunoștințe de programare și people skills, este liantul între tehnic și clientul final) cu peste 10 ani experiență: 5000 – 6000 EUR.

„Este important de reținut că acestea sunt doar valori medii și pot varia în funcție de companie, locație și experiență.

În România, cele mai prost plătite poziții în IT pot varia la fel în funcție de industrie, regiune și nivel de experiență”, spune specialistul în HR.

Cele mai slabe salarii în domeniul IT:

  • 1. Suport IT entry level: 2200 – 3000 Lei.
  • 2. Tester manual entry level: 3000 – 4000 Lei
  • 3. Tester automatizare entry level: 4000 – 5000 Lei.
  • 4. Programator frontend (Java) entry level: 4000 – 4500 Lei.

 

„Deși există cu siguranță unele poziții IT care sunt mai puțin bine plătite, industria în ansamblu oferă multe oportunități pentru cariere profitabile și pline de satisfacții pentru cei cu abilitățile și expertiza potrivite”, a adăugat Sorina Faier.

România, în regiune

România are aproximativ 160.000 de dezvoltatori de software şi 10.000 de absolvenţi de universităţi cu profil tehnic, iar salariile oferite pentru această poziţie pornesc de la 23.000 de dolari/an, arată datele centralizate de un marketplace de recrutare în IT.

Conform studiului Huntly, principalele motive pentru angajarea dezvoltatorilor din Europa de Est, inclusiv a celor din România, sunt: baza extinsă de specialişti (circa un milion în regiunea Europa Centrală şi de Est - ECE), competenţe variate (cunoaşterea limbii engleze, educaţie STEM, competenţe tehnice solide, în special în PHP, C# şi Java în cazul României), locaţie convenabilă (diferenţă de fus orar de 1-2 ore faţă de ţările din Europa de Vest).

De asemenea, se mizează pe salarii accesibile pentru dezvoltatori, în România acestea începând de la 23.000 de dolari/an pentru un post de junior, până la 56.000 de dolari/an pentru un lider de echipă).

În plus, se pune accent pe un mediu de afaceri favorabil, cu legislaţie şi politici noi care vizează simplificarea condiţiilor de afaceri şi fiscale), precum şi pe o securitate solidă a datelor (confidenţialitate şi protecţie a datelor în conformitate cu standardele stabilite în majoritatea ţărilor membre UE). În acelaşi timp, studiul de specialitate menţionează ideea de mentalitate occidentală (etică şi valori de lucru similare cu cele ale companiilor vest-europene şi americane).

Huntly este un marketplace de ultimă generaţie dedicat recrutării în domeniul IT în regiunea Europei Centrale şi de Est, ce furnizează cele mai potrivite CV-uri. Platforma a fost dezvoltată de către inginerii software de top ai companiei Meta din California în colaborare cu recrutori cu experienţă în domeniul IT.

Noii utilizatori pot publica gratuit posturile vacante pe Huntly şi alege bonusuri unice pentru recrutori. Bonusul total de recomandare constituie, de obicei, 5-7% din salariul anual brut al candidatului, faţă de 15-20% în cazul agenţiilor de recrutare tradiţionale. În plus, echipa Huntly verifică în prealabil fiecare CV primit, ceea ce contribuie o creştere de zece ori a numărului de candidaţi relevanţi (4 din 5 candidaţi recomandaţi unui client sunt invitaţi la un interviu).

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Paradox românesc: Sute de mii de șomeri susțin că vor să lucreze, dar nu își caută de muncă. Ce mai arată datele INS
Paradox românesc: Sute de mii de șomeri susțin că vor să lucreze, dar nu își caută de muncă. Ce mai arată datele INS
Peste 200.000 de persoane inactive doreau să lucreze anul trecut, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, arată datele publicate vineri, 26 aprilie, de...
#joburi IT, #IT, #locuri de munca, #programatori , #stiri sociale