Stră-străbunicul lui Biden a fost grațiat de Lincoln. De ce a fost acuzat strămoșul actualului președinte american

Marti, 20 Februarie 2024, ora 10:36
2664 citiri
Stră-străbunicul lui Biden a fost grațiat de Lincoln. De ce a fost acuzat strămoșul actualului președinte american
Președintele Americii, Joe Biden Foto: Facebook/Joe Biden

Moses Robinette, un strămoş al preşedintelui american Joe Biden, care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu privire la o ”tentativă de omor” de către un tribunal militar în 1864, a fost graţia de către Abraham Lincoln, relatează AFP.

Documente de la Arhivele Naţionale americane relevă procesul strămoşului actualului preşedinte democrat, condamnat cu privire la faptul că s-a bătut cu un angajat al armatei în timpul Războiului de Secesiune, după care a fost graţiat de către preşedintele republican Abraham Lincoln (1809-1865), dezvăluie în ediţia de luni cotidianul The Washington Post (WP).

Aceste documente atestă astfel o legătură între Joe Biden şi vechiul său predecesor la Casa Albă, în urmă cu 160 de ani, când cel de-al 16-lea preşedinte al Statelor Unite l-a graţiat pe Moses Robinette, stră-străbunicul actualului şef de stat.

La 21 martie 1864, într-o tabără militară de pe malul Potomacului, în statul american Virginia, la marginea capitalei federale americane Washington, John Alexander, un angajat al armatei, îl aude pe Moses Robinette vorbind despre el la popotă.

Alexander dă buzna, încep să curgă înjurături, spiritele se încing, iar Robinette scoate un bricag din buzunar.

Cei doi se încaieră, iar Alexander sângerează, rănit de lovituri cu cuţitul.

O lună mai târziu, începe un proces militar împotriva lui Robinette, acuzat între altele de ”tentativă de omor”.

La bară, martori descriu un bărbat plin de entuziasm, mereu „vioi şi glumeţ”, iar versiunile diferă cu privire la faptul dacă vreunul dintre cei doi a băut alcool înainte de izbucnirea încăierării.

În timpul procesului, Robinette dă asigurări că nu avea ”nicio intenţie rea faţă de Alexander, înainte sau după (încăierare). M-a bruftuluit şi ar fi putut să mă rănească grav dacă n-aş fi recurs la mijloacele pe care le-am folosit”.

Însă judecătorii îl condamnă pe stră-străbunicul preşedintelui la doi ani de închisoare.

Acesta este trimis pe Insulele Dry Tortugas, la capătul Floridei, unde se întâlneşte cu trei ofiţeri din armată pe care-i cunoaşte bine.

Ei îi cer atunci lui Lincoln să anuleze condamnarea şi critică o sentinţă prea dură din cauză că ”s-a apărat şi a rănit cu un briceag un coleg care-i era mult superior în forţă şi ca statură, sub impulsul momentului”.

Cererea ajunge la preşedinte, care decide să-l graţieze pe strămoşul lui Joe Biden.

Moses Robinette, eliberat, se întoarce acasă, în statul Maryland şi îşi reia viaţa sde agricultor.

El s-a născut în 1819 şi a murit în 1903. El era prezentat în necrolog, cu 39 de ani înaintea naşterii actualului preşedinte, drept un ”om instruit şi de o mare eleganţă”.

Noul ajutor militar al SUA pentru Ucraina va fi ”rapid și puternic”. Promisiunea lui Biden pentru Zelenski
Noul ajutor militar al SUA pentru Ucraina va fi ”rapid și puternic”. Promisiunea lui Biden pentru Zelenski
SUA ”vor furniza rapid noi ajutoare militare importante care să răspundă nevoilor urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă şi în domeniul apărării aeriene”, imediat ce Senatul american...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#Joe Biden presedinte SUA, #stramos, #gratiat, #lincoln, #Joe Biden , #stiri Joe Biden