Jurnalista RFE considerată de Kremlin „agent străin” rămâne în arest preventiv până în februarie 2024. Un alt reporter, acuzat de spionaj

Sambata, 02 Decembrie 2023, ora 09:22
1565 citiri
Jurnalista RFE considerată de Kremlin „agent străin” rămâne în arest preventiv până în februarie 2024. Un alt reporter, acuzat de spionaj
Jurnalista Alsu Kurmasheva rămâne în arest preventiv până în februarie 2024. FOTO: Committee to Protect Journalists

Justiţia rusă a anunţat vineri că a prelungit până la 5 februarie perioada de detenţie a jurnalistei ruso-americane Alsu Kurmasheva, arestată în octombrie sub acuzaţia că nu s-a înregistrat ca „agent strain”. Acest statut, care aminteşte de termenul sovietic de „duşman al poporului”, impune constrângeri grele.

„Tribunalul din Kazan a prelungit arestul jurnalistei Radio Liberty Alsu Kurmasheva până la 5 februarie 2024”, a scris pe Telegram angajatorul ei, Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), cu sediul la Praga.

Instanţa a confirmat ulterior această informaţie pentru AFP.

Ea este unul dintre cei doi reporteri americani care au fost arestaţi în Rusia în acest an, alături de Evan Gershkovich de la The Wall Street Journal.

Alsu Kurmasheva, al cărei organ de presă Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) este finanţat de Congresul SUA, a fost arestată în octombrie la Kazan, capitala Republicii Tatarstan.

Jurnalista riscă până la 5 ani de închisoare

Jurnalista, care locuieşte de obicei la Praga împreună cu soţul ei şi cele două fiice adolescente, a călătorit în Rusia pentru o „urgenţă familială” pe 20 mai 2023, dar nu a putut pleca deoarece paşapoartele american şi rusesc i-au fost confiscate.

Un tribunal rus a confirmat detenţia sa la sfârşitul lunii octombrie şi i-a respins apelul. Alsu Kurmasheva riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

Joi, preşedintele interimar al RFE/RL, Jeffrey Gedmin, a denunţat „încarcerarea ei nedreaptă şi motivată politic” şi a cerut din nou eliberarea ei.

Grupurile pentru drepturile omului spun că detenţia sa este încă un exemplu al campaniei Rusiei împotriva presei independente, care s-a intensificat de la ofensiva Rusiei împotriva Ucrainei din februarie 2022

Unii dintre cei mai respectaţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin se numără printre aceşti „agenţi străini”, cum ar fi laureatul Premiului Nobel pentru Pace şi redactorul-şef al ziarului independent Novaďa Gazeta, Dmitri Muratov.

Alsu Kurmasheva, care s-a alăturat RFE/RL în 1998, lucrează pentru serviciul său de limbă tătară şi başkiră, acoperind aceste minorităţi etnice din Rusia care populează în special Tatarstanul şi Başkortostanul, regiuni din Volga şi Urali.

RFE/RL a fost înfiinţată în timpul Războiului Rece pentru a contracara propaganda sovietică în blocul estic. Ea încă difuzează conţinut într-o multitudine de limbi în ţările conduse de regimuri autoritare.

Pentru soţul ei, Pavel Butorin, jurnalista este un „prizonier politic”.

„Cred că Alsu a fost luată ostatică pentru că este cetăţean american şi jurnalistă a Radio Europa Liberă”, a declarat el pentru AFP la sfârşitul lunii noiembrie.

Reporterul Evan Gershkovich, acuzat de spionaj

Celuilalt jurnalist american arestat la 29 martie, Evan Gershkovich, tocmai i s-a prelungit pedeapsa cu închisoarea până la 30 ianuarie.

Respectatul reporter în vârstă de 32 de ani, care a lucrat şi pentru Agenţia France-Presse din Moscova, este acuzat de spionaj, o infracţiune pasibilă de până la 20 de ani de închisoare. El respinge aceste acuzaţii, la fel ca Washingtonul, ziarul său, prietenii apropiaţi şi familia.

Rusia nu şi-a justificat niciodată acuzaţiile şi nu a furnizat public nicio dovadă, iar întreaga procedură a fost clasificată ca fiind secretă. Încă nu a fost stabilită o dată pentru procesul său.

Moscova şi Washingtonul au făcut schimb de prizonieri în trecut.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

CTP, despre George Simion și Vladimir Putin: "Ținta AUR se identifică public cu cea a Kremlinului"
CTP, despre George Simion și Vladimir Putin: "Ținta AUR se identifică public cu cea a Kremlinului"
Cristian Tudor Popescu a comentat mutarea făcută de premierul Republicii Moldova, care l-a declarat interzis pe încă cinci ani pe George Simion în țara vecină. Sub titlul "G. Simion și...
Reacția ambasadorului rus la Washington după ultimele sancțiuni impuse Rusiei de SUA
Reacția ambasadorului rus la Washington după ultimele sancțiuni impuse Rusiei de SUA
Cele circa 500 de noi sancţiuni împotriva Rusiei, anunţate vineri de Statele Unite, urmăresc să creeze disensiuni între cetăţenii ruşi înaintea alegerilor prezidenţiale din martie, a...
#jurnalista, #arestare preventiva, #Rusia, #agent strain, #Kremlin , #Rusia