Ziua Unirii Klaus Iohannis, la Iasi: O natiune nu poate trai doar din proiecte emblematice din trecut

Sambata, 24 Ianuarie 2015, ora 10:55
3562 citiri
Ziua Unirii Klaus Iohannis, la Iasi: O natiune nu poate trai doar din proiecte emblematice din trecut
Foto: presidency.ro

Presedintele Klaus Iohannis, aflat, sambata, la Iasi, de Ziua Unirii Principatelor Romane, a declarat ca Romania nu trebuie sa traiasca doar din proiectele emblematice din trecut, cum a fost Unirea Principatelor Romane, ci e datoare sa lucreze zi de zi.

"Asa cum s-a intamplat acum un secol si jumatate, si clasa politica de azi trebuie sa se ridice la inaltimea idealurilor pe care natiunea romana le nutreste", a spus Klaus Iohannis in discursul sustinut la Iasi.

"Este o mare bucurie pentru mine sa revin la Iasi", a spus presedintele, numind acest oras un "reper al spiritualitatii noastre". Aici, unirea "s-a realizat in timpuri istorice complicate", fiind "un act de mare abilitate politica", a subliniat seful statului.

Despre cei care au infaptuit unirea, Klaus Iohannis crede ca au fost "oameni vizionari", care si-au asumat "cu mare responsabilitate mari idealuri".

"Sa nu traim cu iluzia ca a fost usor", a atras atentia presedintele. "Si atunci liderii au avut mari dificultati (...), dar au reusit sa finalizeze cu mare responsabilitate un astfel de proiect fundamental", a adaugat Klaus Iohannis.

"Pentru o astfel de reusita este nevoie de viziune, de renuntarea la orgolii, este nevoie de curaj si actiune", a afirmat seful statului.

In contextul unirii de acum un secol si jumatate, presedintele s-a referit si la vremurile actuale, amintind ca este nevoie de "solidaritate" si "pricepere pentru a construi un consens in jurul unui ideal national".

"Privind in urma, putem afirma fara sa gresim ca ideea de consens inseamna tocmai abilitatea de a renunta la proiecte personale" pentru a construi proiecte comune, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Totusi, "o natiune nu poate trai doar din proiecte emblematice din trecut, e datoare sa lucreze zi de zi", a declarat presedintele, spunand ca, daca astfel de momente, cum a fost Unirea Principatelor Romane, sunt "bornele noastre ca stat modern", "in aceeasi masura aderarea la NATO si UE reprezinta reusite importante ale generatiilor recente".

Presedintele Klaus Iohannis s-a folosit de prilej pentru a aminti ca actuala clasa politica este datoare sa sa fie responsabila, "sa implineasca aspiratiile acestui popor".

"Responsabilatea e un cuvant pe care va trebui sa-l redescoperim, ca fundament pentru decizii si actiuni", a spus el.

Referitor la unirea de la 1859, Klaus Iohannis a punctat ca, desi la baza acesteia au stat "modernizarea si occidentalizarea", "inaintasii nostri conectand Principatele la realitatea europeana", "au existat si restante". "Renuntarea la centralism este pana azi o restanta a societatii romanesti", a punctat presedintele.

"Principiul descentralizarii a fost agreat inclusiv in divanurile ad-hoc, dar nu a fost pus in practica", a mai spus presedintele.

In final, Klaus Iohannis s-a referit, din "cel mai mare oras de la granita de rasarit a UE", si la "fratii nostri din Republica Moldova", de care "ne leaga aspiratiile", "nu doar trecutul si mostenirea lui, ci si viitorul, in sensul apartenentei la spatiul european".

Ziua Unirii: Ce face Klaus Iohannis la Iasi

Atat presedintele Klaus Iohannis, cat si premierul Victor Ponta, dar si alti lideri politici se afla sambata la Iasi, pentru a marca aniversarea micii uniri.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Klaus Iohannis Iasi, #Klaus Iohannis Ziua Unirii Principatelor , #presedinte