Legea anti-homosexualitate a semănat discordie între Banca Mondială și Uganda. “Ne vom dezvolta cu sau fără împrumuturi"

Joi, 10 August 2023, ora 08:55
1970 citiri
Legea anti-homosexualitate a semănat discordie între Banca Mondială și Uganda. “Ne vom dezvolta cu sau fără împrumuturi"
Legea anti-homosexualitate nu e pe placul Băncii Mondiale FOTO Pexels

Preşedintele Ugandei, Yoweri Museveni, a acuzat miercuri Banca Mondială (BM) că face presiuni asupra ţării sale pentru a încerca să o determine să renunţe la legea sa anti-homosexualitate, informează AFP.

Ugandezii "se vor dezvolta cu sau fără împrumuturi", a scris Museveni pe Twitter, redenumit X, după ce Banca Mondială a suspendat toate împrumuturile noi către Kampala din cauza unei legi anti-homosexualitate promulgată pe 29 mai de către preşedinte. "De aceea este regretabil că Banca Mondială şi alţii încearcă să facă presiuni pentru ca să ne abandonăm credinţa, cultura, principiile şi suveranitatea folosind banii". "Nu avem nevoie de presiuni din partea nimănui pentru a şti cum să rezolvăm problemele societăţii noastre", a spus Museveni.

Şeful statului a adăugat totuşi că Uganda va continua să discute cu Banca Mondială astfel încât "să putem evita să ne îndepărtăm, dacă este posibil".

Guvernul ugandez a afirmat, de asemenea, în cursul aceleaşi zile, că va continua consultările cu instituţia financiară care a anunţat marţi că "nicio finanţare publică nouă pentru Uganda" nu va fi înaintată consiliului său de administraţie, legea anti-homosexualitate care a intrat în vigoare în această ţară în 2023 fiind împotriva valorilor sale.

"Consultările sunt încă în desfăşurare între guvernul ugandez şi Banca Mondială cu privire la chestiunile legate de legea anti-homosexualitate", a declarat miercuri, pentru AFP, ministrul ugandez al Informaţiilor, Chris Baryomunsi. "Cu toate acestea, Băncii Mondiale şi altora ar trebui să li se reamintească faptul că Uganda este o ţară suverană, care ia decizii în interesul poporului său, iar acesta este spiritul legii anti-homosexualitate", a adăugat el.

Această lege, considerată una dintre cele mai represive din lume, a şocat grupurile pentru respectarea drepturilor omului şi multe ţări occidentale, acstârnit de asemenea, îngrijorarea secretarului general al ONU şi fiind descrisă drept o încălcare gravă a drepturilor omului de către preşedintele american Joe Biden.

Legea prevede pedepse grele pentru persoanele care au relaţii homosexuale şi care promovează homosexualitatea. Infracţiunea denumită "homosexualitate agravată" se pedepseşte cu moartea, pedeapsă care însă nu mai este aplicată de ani de zile în Uganda.

Activiştii pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea şi cu privire la influenţa noii legi asupra accesului la îngrijire pentru persoanele din comunitatea LGBT+, care s-ar putea teme să fie stigmatizate sau chiar denunţate de personalul medical.

După anunţul de marţi al Băncii Mondiale, Ministerul Sănătăţii din Uganda, care primeşte finanţare din partea BM, a emis o circulară prin care spune că nimeni nu trebuie să fie "discriminat sau stigmatizat" pe motive de "sex, religie, etnie, statut social sau economic sau chiar orientare sexuală".

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#lege homosexuali, #gay, #Uganda, #banca mondiala, #imprumut Banca Mondiala , #stiri internationale