Efectul darii in plata: BCR mareste avansul pentru creditele ipotecare - Cate banci au luat aceasta masura

Luni, 09 Mai 2016, ora 12:38
3824 citiri
Efectul darii in plata: BCR mareste avansul pentru creditele ipotecare - Cate banci au luat aceasta masura
Foto: Arhiva Ziare.com

BCR, cea mai mare banca din Romania dupa active, a transmis, luni, ca mareste avansul pentru creditele ipotecare, de la 15% la 35%, ca efect direct al Legii darii in plata.

Pana acum, cel putin alte 8 banci au luat masuri similare. E vorba de CEC Bank, BRD, Alpha Bank, Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank.

Consecintele Legii darii in plata: CEC Bank mareste avansul la creditele imobiliare si scumpeste imprumuturile

Conducerea BCR sustine ca a schimbat conditiile de acordare a creditului imobiliar odata cu "noul context legislativ, care permite clientilor sa renunte la dreptul de proprietate asupra imobilului care constituie garantia creditului acordat in vederea stingerii datoriei catre banca", referindu-se la Legea darii in plata.

"Ne aflam intr-un context economic in care prioritatea noastra, a tuturor, trebuie sa ramana stabilitatea Romaniei prin atragerea permanenta de capital si prin cresterea resurselor de dezvoltare, iar bancile au rolul de a sustine producerea de valoare in societate, insa la fel ca intreaga societate, nu pot evolua intr-un cadru care restrange capacitatea de valorificare a potentialul de sustinere.

BCR va monitoriza indeaproape piata si impactul legislatiei in vederea ajustarii adecvate a politicilor de creditare", a declarat Dana Demetrian, vicepresedintele diviziei Retail&Private Banking de la BCR, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Tinerii pot sa-si ia adio de la cumpararea unei locuinte

Modificarea avansului la 35% este insotita si de cresterea sumei minime care putea fi imprumutata de la 22.000 lei la 45.000 lei, dar si de scaderea perioadei maxime de rambursare a creditului de la 30 ani la 25 ani.

Conditiile si caracteristicile pentru creditul Prima Casa nu vor suferi nicio modificare, au mai precizat reprezentantii bancii.

Iata care sunt noile conditii pentru imprumuturile ipotecare:

  • Avansul minim: 35%
  • Perioada maxima de acordare a creditului: 25 de ani
  • Valoarea minima a creditului: 45.000 lei

In consecinta, cei care vor sa faca un astfel de credit la BCR pentru o locuinta de 200.000 de lei vor fi nevoiti sa dea din buzunar un avans de 70.000 de lei, in loc de 30.000 de lei, cat era nevoie pana acum.

Sursa: BCR

Cand intra in vigoare Legea darii in plata

Legea darii in plata, care a fost promulgata recent de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, in varianta finala, urmeaza sa intre in vigoare in 13 mai.

Legea se aplica dupa un an de dezbateri aprinse in Parlament, in care legea a fost atacata dur de bancheri, dar si de reprezentantii Bancii Nationale a Romanie. BNR a identificat chiar un risc sistemic sever generat de actul normativ.

Este oficial: Legea darii in plata a fost publicata in Monitorul Oficial si intra in vigoare peste 15 zile

In forma finala, legea prevede ca debitorul aflat in dificultate financiara poate stinge toate datoriile unui credit garantat cu ipoteca dupa ce returneaza garantia bancii.

Legea se aplica pentru creditele cu o valoare de cel mult 250.000 de euro si nu se aplica pentru imprumuturile contractate prin programul guvernamental Prima Casa.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#BCR avans credit imobiliar, #BCR avans credit ipotecar, #BCR, #BCR Legea darii in plata , #banci