Interpretări controversate din legea salarizării ar putea să-i lase pe unii dintre angajații statului fără 50% din salariu. „Și-au anunţat intenţia de a intra în greva foamei”

Joi, 29 Iunie 2023, ora 14:24
4077 citiri
Interpretări controversate din legea salarizării ar putea să-i lase pe unii dintre angajații statului fără 50% din salariu. „Și-au anunţat intenţia de a intra în greva foamei”
Potrivit organizaţiei sindicale, măsura s-ar aplica doar jurnaliştilor, nu şi membrilor Consiliului Director FOTO Unsplash

Federaţia FAIR-MediaSind cere Guvernului României rezolvarea situaţiei în care se află personalul de specialitate din Agenţia Naţională de Presă AGERPRES care, din cauza unor intrepretări controversate ale Legii Salarizării, riscă diminuări salariale cu până la 50%, de la 1 iulie.

"Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă din Cultură şi Mass-Media, susţine eforturile membrului afiliat - Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind privind rezolvarea de către Guvernul României a situaţiei extrem de grave în care se află personalul de specialitate din cea mai mare agenţie de presă a statului român, cu o vechime de 134 de ani de activitate neîntreruptă, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.

În urma unor interpretări controversate de către inspectorii Curţii de Conturi ale prevederilor Legii salarizării Unitare privind încadrarea personalului de specialitate în diferite anexe salariale, de la 1 iulie 2023 reporterii, redactorii, fotoreporterii, corespondenţii speciali şi videojurnaliştii din AGERPRES riscă diminuări salariale cu până la 50%! Reducerile salariale sunt şi mai dramatice în condiţiile în care veniturile angajaţilor AGERPRES sunt cele mai mici din mass-media şi se suprapun pe o inflaţie galopantă şi pe creşteri ale preţurilor la alimente, energie, combustibili, utilităţi etc", se menţionează într-un comunicat la FAIR MediaSind.

Potrivit organizaţiei sindicale, măsura s-ar aplica doar jurnaliştilor, nu şi membrilor Consiliului Director, angajaţilor din compartimentele Juridic, Resurse Umane, Financiar, Marketing, Tehnic-Administrativ, Imprimare etc., ceea ce va genera discriminări evidente.

"Având în vedere că principalul obiect de activitate al AGERPRES este cel de realizare şi difuzare de conţinut jurnalistic, organizaţia reprezentativă din AGERPRES, Sindicatul Român al Jurnaliştilor Mediasind - Filiala MediaSind AGERPRES, în baza Adunării Generale a organizaţiei, a transmis în data de 3 mai 2023, de Ziua Mondială a Presei, un proiect de modificare a Legii AGERPRES pentru rezolvarea situaţiei în care se află colegii din această instituţie. Liderii Coaliţiei guvernamentale au primit atunci Expunerea de motive şi Proiectul de OUG de modificare a Legii nr.19/2003, document prin care se susţine ca salarizarea personalului AGERPRES să fie făcută în aceleaşi condiţii juridice ca şi ale colegilor din Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, precum şi alte prevederi care conferă şi confirmă AGERPRES calitatea de serviciu public de interes naţional", se precizează în comunicat.

Reprezentanţii Federaţiei precizează că soluţia propusă de MediaSind AGERPRES nu implică fonduri financiare suplimentare. Soluţia propusă este ca salarizarea să se facă la fel ca în cazul Societăţii Române de Televiziune şi a Societăţii Române de Radiodifuziune, în baza negocierii Contractului Colectiv de Muncă, în limita bugetului alocat.

Zilele trecute, constatând lipsa unui răspuns din partea Guvernului, SRJ MediaSind a cerut implicarea ministrului Muncii, Marius Constantin Budăi, în urgentarea adoptării OUG, având în vedere că se apropie data scadenţei.

"În consecinţă, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, sprijinită de organizaţiile la care este afiliată cu drepturi depline - Confederaţia CNSLR-Frăţia, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor şi UNI Global Union - cere Guvernului României să intervină de urgenţă, având în vedere faptul că mai mulţi colegi corespondenţi şi de la sediul central şi-au anunţat intenţia de a intra în greva foamei în faţa Palatului Victoria şi Palatului Cotroceni", mai scrie în comunicat.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#legea salarizarii, #salarii, #Agerpres , #stiri sociale