Legislația pe salarii și pensii de la Ministerul Muncii – piatra de încercare a guvernului nou instalat

Autor: Doru Sinca - inginer
Luni, 19 Iunie 2023, ora 11:56
2614 citiri

E încurajator să observ că, la două zile după învestire, dl. Marcel Ciolacu și-a luat în primire serios postul de premier și a dispus urgent măsuri privind salarizarea, pensiile speciale și pensiile publice.

Din ce pot constata, la Ministerul Muncii, în afară de dl. Marius Budăi, nu mai este nimeni care să comunice sau să redea realitatea, privind stadiul realizării legilor restante deja de 6 luni, să descrie piedicile întâmpinate sau să arate către Ministerul de Finanțe, dacă e cazul, care ar trebui să le pună la dispoziție sumele necesare pentru corectarea inechităților din legislația de pensii, să asigure fondurile de salarii pentru un nou prag de salariu minim s.a.m.d.

Dl. Budăi le face pe toate, dar din ce observ, neavând prea mult timp să lucreze, n-a reușit să “închege” nici o lege, n-a reușit să aibă încă nici o întrevedere cu societatea civilă, sindicate, asociații de pensionari, să armonizeze și să agreeze corpul legilor, care le dospește la foc mic (ar fi trebuit să le fi terminat până acum, este de 1,8 ani în poziția de șef al ministerului, iar PNRR-ul era în vigoare înaintea nominalizării guvernului Ciucă), singurele realizări “extraordinare” ale domniei sale fiind legate de ajutoarele date, prin MIPE, către pensionarii cu nivele până în 2000 lei. Sunt perfect conștient că la nivelul la care sunt acei oameni, ajutorul acela a fost o mană cerească, dar nu pot să mă abțin să nu afirm, concetățenii mei nu sunt în postura jenantă să primească pomeni, după munca lor de o viață, în care și-au plătit datoriile către stat, și asta numai ca să mai treacă încă o lună, două, peste ei. Nu asta așteaptă oamenii aceștia, care încet, încet, se sting ca lumânările, c-așa e viața. Dar atât cât mai au de trăit fiecare, merită să fie respectați și tratați ca ființe umane, cu demnitate și respect. Cum poate un pensionar cu 1500-2000 lei să achite costurile la utilități, umflate la nivele inabordabile pentru cei mai mulți dintre seniori, să își ia şi medicamente, să se aprovizioneze cu alimente, și eventual să își mai cumpere și ceva de îmbrăcat sau pentru casă? Din măsurile luate de guvernanți până acum, materializate prin documente legale care ne controlează existența, trag concluzia că un pensionar n-ar trebui să aibă mai mult de o garsonieră, să consume sub 100 kw/lună, deci cu spălatul la mașină de spălat, mai ușor, cu tehnica prin casă, nu e nevoie, trebuie să ne obișnuim cu liniștea de după…, să nu-și mai cumpere nimic, pentru că au avut timp o viață, să adune ce ar avea nevoie, altfel nu pot înțelege cum cred guvernanții trecuți și actuali, că pot trăi oamenii cu 1500-2000 lei/luna. De coșul zilnic, necalculat de INS cu bună știință, ce să mai zic?

Chiar nimeni nu a sesizat că, după minunile cu plafonarea “a la haute”, a energiei și gazelor, costurile cu utilități au depășit 60% din veniturile seniorilor, cel puțin. Cine a ridicat la așa nivele prețul utilităților trebuia să ajusteze și nivelul salariilor și pensiilor, în concordanță. Și acesta este un principiu consacrat al economiei de piață. Nu faci tu ce vrei cu tarifele la utilități, iar lumea să se descurce sau să moară. Nu așa funcționează o economie. Mai văd că “băieți” inteligenți încearcă să inducă în mintea noastră, că și în țările dezvoltate au crescut tarifele la utilități, și guvernele nu au crescut salariile sau pensiile. Îți trebuie tupeu, nu glumă să faci asemenea comparații. Statul german a plătit factura pe luna decembrie 2022 la toți contribuabilii, și a plafonat gazele la 0,12 Euro/kwh până în 2024. Înainte de criză, costul pe gaze era de 0,7 Euro/kwh. Dacă iei în considerare că salariul pentru necalificați este de 12,40 Euro/ora, vezi că respectul față de forța de muncă este realizat. Și eu fac parte din scepticii care nu cred că productivitatea muncii este de 4 ori mai mică în România decât în Germania, deși statistica asta arată.

De ce a trebuit să existe o avalanșă de rectificări la legislația pensiilor, care a exacerbat inechitățile dintre beneficiari (diferențe de cel puțin 40%, pe coeficientul de corecție, între cei care au ieșit la pensie până în 2015-16 și cei din 2020-2022). Crede cineva că acei oameni cu pensiile sub 2000 lei, primind acele ajutoare, vor deveni admiratori necondiționați ai PSD? După jocul la off-side din 2021, cu legea 127, făcut de dl. Ludovic Orban - vezi prorogarea legii până în septembrie 2023 - și de care, acum, în guvernarea care a scris și promulgat legea, nici nu se mai face vreo referire, e greu să mai convingă pe cineva că guvernul se străduiește să le asigure un nivel decent de existență. Curiozitatea privind Legea 127 m-a făcut să constat că guvernul Ciucă a dat OUG 168/2022, publicată în decembrie 2022, despre care nu vorbește nimeni (dl. Budăi cred că nici n-a semnat-o, dl. Câciu nu face declarații punctuale), care prelungește intrarea în vigoare a Legii 127 din 2019, pentru 01.01.2024. Să tot ai încredere că domniile lor, chiar vor să ne ajute... de făcut noua lege n-avem timp, dar de prelungit cea care rezolva inechitățile...

În criza energiei din 2021-2022, ar fi putut să ia în considerare faptul că pensionarii actuali au realizat toate sistemele energetice, centralele termice, hidrocentralele, au dezvoltat industria extractivă la nivelul de azi, și ar fi putut gândi o schemă de scutiri la plata utilităților, ca să nu compenseze cu majorări financiare proporționale, veniturile lor, dacă chiar s-ar fi gândit puțin la aceștia. Pentru că încasările din facturile imense nu se puteau face, dacă nu existau obiectivele industriale în funcțiune care să producă energie, sau sonde care extrag gaze din subsolul țării. Dar cine s-o facă? Dl. Virgil Popescu, care, după părerea mea, a creat o mare deziluzie în așteptările consumatorilor casnici și al firmelor, care au dat faliment că nu au putut plăti facturile la utilități, pentru că a făcut de râs facultatea care zice că a absolvit-o – Automatica – nici o inițiativă a sa nu va rămâne apreciată, pentru că în toate a avut grijă numai de interesele meschine ale celor care l-au susținut atâta timp la Ministerul Energiei.

Dl. Budăi se ambiționează să ne asigure că este în grafic cu toată legislația specifică, ca și când termenele trecute în PNRR nu sunt și pentru domnia sa. Dacă era așa de determinat, cum l-am văzut de câteva ori la TV, când vorbea de cum o să termine cu acel 9,4%, punând UE la colț pe coji de nucă, de ce nu s-a dus la Bruxelles să renegocieze toate jaloanele, care acum sunt la scadență, pentru care, după cum se vede, nu s-a întâmplat mai nimic, în afară de ceva consultări cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană. Acum se pregătește să pună în discuție cu asociațiile de pensionari proiectul noii legi a pensiilor, dar încă n-are formula de calcul, n-are textul legii, are numai voință de a fi transparent, nu ca dl. Ghinea, care, de altfel, e bine mersi, nimeni nu-l deranjează nici cu un pai, după “minunile”trecute într-un program care s-ar dori să reformeze și să modernizeze o țară. Răspunderea ministerială este ca o boare – uite-o, nu e. Se vede de ani buni această stare, cu consecințele de rigoare în economie și nu numai.

Sa vedem dacă finalizează până la 15 iulie a.c. proiectul Legii salarizării unitare, așa cum s-a angajat. Și acum nu se mai poate ascunde cu consensul coaliției de guvernare, căci șeful său politic e acum premier.

Toate întârzierile cu întocmirea, promulgarea și aplicarea legii pensiilor, amână corectarea inechităților, așteptate de milioane de seniori. Pentru faptul că aceștia nu primesc banii care li se cuvin, cine răspunde? Și mai ales, cineva ar trebui să plătească. Ce vină au seniorii că incompetența, calcule meschine sau alte considerații temporale privind momentul corectării inechităților la pensii, îi lipsesc pe aceștia de sume importante, făcându-i să se restrângă de la cele necesare unui trai decent.

Dl. Marcel Ciolacu, cred eu, dacă chiar ar dori să miște bolovanul acesta cu situația pensionarilor, după ce aliniază Ministerul de Finanțe, Ministerul Muncii și celelalte entități legate de legislația de pensii, ar putea dispune anularea prorogărilor Legii 127/2019, iar după intrarea în vigoare și aplicarea sa, să realizeze ce lipsuri ar mai fi de corectat, prin asta câștigând timp suficient pentru ca noua lege conform PNRR, să fie dezbătută cu toți factorii de decizie, și apoi promulgată, fără ca, după aceea, să se mai modifice ceva la ea. Formula care era în Legea 127 pentru calculul pensiilor, acum, nu mai convine, se pare, dar atunci când au promulgat-o, pasând aplicarea în 2021, a determinat procentul mare cu care PSD a câștigat alegerile din 2020. Dacă erau suficient de hotărâți și își recalibrau puțin colectările la Bugetul Statului, astfel ca intrarea în vigoare să fi fost înainte de noiembrie 2019, ar fi acumulat probabil peste 50%, neparticiparea la vot fiind determinată de ezitarea lor, ca să fiu delicat, în aplicarea legii. Oricum, legea 127 chiar prorogată până în ianuarie 2024, nu poate fi anulată decât prin decizia Parlamentului, deci mai bine ar fi să fie pusă în aplicare si apoi înlocuită cu noua lege, pregătită cu atâta sârguință de dl. Budăi.

E bine de punctat, căci orice formulă care va fi mai dezavantajoasă decât cea din Legea 127, va duce la efecte negative mari în încrederea că guvernanții chiar cred că pot asigura pensionarilor un trai decent. Și numai asta ne mai lipsea, să alimentăm, nu contează dacă cu bună știință sau inconștient, deviațiile extremiste care prind tot mai mult la o populație în derivă, înainte să se scufunde în marasmul datoriilor, provocate de proasta gestionare a situațiilor de criză, prin care țara a trecut.

Când au jurat că vor asigura propășirea națiunii prin activitatea lor, cum este scris în Constituție, la ce s-or fi gândit? La 100 de kw, plafon la 0,68 lei și kwh de gaz de 0,31 lei? Când costurile erau de 0,24 lei kw la energie și 0,17 lei kwh la gaze, brut. Curat plafonare, la de 3 ori prețul la energie și dublu la gaze. În Germania, că tot a fost vorba de ei, de la 0,7 Euro/kwh s-a făcut 0,12 Euro/kwh la 70% din consum. Deci cu dublatul, mai ușor… Și la ei piața caracteristică n-a fost înființată anul trecut. Iar la noi, mai este un argument contra prețului distorsionat de reglementarea proastă a pieței, 70% din consum este asigurat din producție internă, unde costurile de producție sunt cunoscute.

Ca adevărați admiratori ai pieței libere, onorabilii guvernanți probabil s-au gândit că majorarea asta, prin plafonare, va spori veniturile la bugetul de stat, dar au uitat că trebuiau să compenseze și tarifarea salariilor și pensiilor în acord cu creșterile de preț, decise de ei, de nimeni altcineva. Ce legătură era între prețul pe bursă și creșterile de 200% a prețurilor, prin rotirea aceleiași cantități de energie în piața caracteristică, reglementată superb de corifeii liberali, adică nici o reglementare? Chiar ne crede cineva reduși mintal?

Sărăcirea populației, prin tarifele la utilități, va rămâne în mentalul colectiv multă vreme. Exact ca la greva cadrelor didactice, cum să mai aibă încredere în declarațiile guvernanților, atât timp cât legi specifice, strategii naționale, au fost aruncate la coș, pe motiv că nu sunt bani, în schimb toți cei din sectorul colectării veniturilor la buget nu au suferit nici o sancțiune, pentru necolectarea sumelor necesare funcționarii statului. Consecințe: împrumuturi la dobânzi tot mai mari, măsuri necesare din legile în vigoare, amânate sine die, că doar nimeni n-a plătit, până acum, pentru nerespectarea legilor. Și, culmea ipocriziei, după ce condamni PNL că a prorogat aplicarea Legii 127 până în septembrie 2023, vii și dumneata şi mai adaugi 4 luni, până la 1.01.2024. Chiar vă pasă de seniorii acestei țări, dar, din păcate, nu în sensul în care aceștia au dorit şi sperat.

Mai simplu să-l pui pe dl Budăi să peroreze ce știe cel mai bine: “Eu, din respect pentru părinții și bunicii noștri, nu pot să fac acum un anunț. Asta ne dorim să avem în programul de guvernare, este prioritate clară, iar atunci când vom avea toate datele pe masă, vom informa clar și transparent. Ne dorim ca până la 1 septembrie să avem legea salarizării și noua lege a pensiilor în Parlament. Eu vreau să discut cu sindicatele, nu să fac în secret, cum s-a făcut PNRR. Vom avea proiect de lege, exclus OUG”.

Și ne pregătim de o vară, în care sunt și concedii, sunt și călduri, dar acum e momentul de consultări. Cel mai potrivit.

Continui să acord credit d-lui Marcel Ciolacu, pentru că așa-i normal la început de mandat, dar nu va trece mult și va veni și vremea decontului. Sper să fie favorabil pentru domnia sa și implicit pentru noi, seniorii, câți am mai rămas, pentru că nu va veni cineva din afară să rezolve problemele noastre interne. Și dacă așteptăm de la opoziție ceva, o să avem o și mai mare deziluzie, pentru că, din păcate și USR și Forța Dreptei au avut exponenți care au fost la guvernare, starea precară în care este națiunea acum, li se datorează în proporție covârșitoare, ba prin prorogări de legi, ba prin amânarea aplicării legilor, fără ca cineva să plătească, ba prin instigări între diverse bresle, pentru acoperirea bâlbelor și dezastrelor care au scuturat de ultima fibră de vigoare, națiunea noastră, cea rămasă acasă, în speranța că până la urmă, guvernanții vor întoarce fața către cetățeni, și le va crăpa obrazul de rușine, dacă nu reușesc să facă ce s-au angajat. Dacă nu pot, să lase locul altora, pentru că nu s-au terminat specialiștii. Din păcate, nu sunt prezenți în partide, pentru că nu au loc, mă depășește să înțeleg de ce, dar nimic nu e veșnic, problema e că timpul nu așteaptă. Trece…

Doru Sinca este de profesie inginer, absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, in prezent pensionar.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
Veste excelentă pentru pensionari. Poștașii au început distribuirea pensiilor în avans
Veste excelentă pentru pensionari. Poștașii au început distribuirea pensiilor în avans
Poşta Română anunţă că a început distribuirea în avans a pensiilor aferente lunii mai Compania Naţională "Poşta Română" anunţă că a început distribuirea pensiilor pentru luna mai....
#legislatie, #guvern, #noul Guvern, #ministerul muncii, #pensii, #marcel ciolacu , #stiri sociale