Cum trebuie sa ingrijesti iarna animalele bolnave

Duminica, 18 Decembrie 2016, ora 07:51
8545 citiri
Cum trebuie sa ingrijesti iarna animalele bolnave
Foto: Animax.ro

In perioada anotimpului rece animalele necesita o atentie aparte, dar cele care sunt bolnave au nevoie cu atat mai mult de mai multa grija din partea stapanilor. Iata cum trebuie sa le ingrijesti in functie de afectiunile lor.

Cainii cu afectiuni respiratorii si cardiace nu ar trebui expusi la temperaturi scazute. Frigul determina (vasoconstrictie) ingustarea vaselor de sange, circulatie ingreunata, hipertensiune si un efort suplimentar din partea inimii.

Acelasi lucru se intampla si in cazul animalelor cu afectiuni respiratorii, situatie in care se produce ingustarea cailor respiratorii, la nivelul carora circula o cantitate mai mica de aer. Se evita scoaterea acestor animale dimineata devreme sau sera tarziu cand temperaturile sunt de regula mult mai scazute. Animalele vor fi plimbate la pas, se vor limita exercitiile fizice care nu fac decat sa suprasolicite si mai mult functia cardiaca.

Animalele cu afectiuni cronice: diabet, afectiuni hepatice si renale au o sensibilitate mult mai mare la frig. Imunitatea scazuta face ca acestea sa-si regleze mai greu temperatura fiind predispuse la afectiuni afrigore.

Animalele cu diabet au o circulatie periferica deficitara, expunerea la temperaturi scazute si la umezeala poate cauza probleme circulatorii la nivelul extremitatilor (degeraturi). Aplicarea cremelor hidratante si a incaltamintei de protectie este benefica si in aceste cazuri. Frigul este resimtit ca pe un stres din partea organismului, stres care duce la fluctuatii ale glicemiei.

Animalele cu afectiuni articulare reprezinta o categorie aparte de animale in care se regasesc cainii seniori in special cei de talie mare. La cainii seniori cartilajele articulare se denatureaza, nu mai protejeaza in totalitate extremitatile oselor si nu mai preiau eficient din socurile ajunse la acest nivel.

Vezi si cum trebuie sa ingrijesti pisicile iarna

Capetele osoase ajung sa se frece unele de celelalte, osul capata neregularitati de forma iar receptorii durerii sunt mult mai sensibili in timpul iernii ceea ce face ca durerea resimtita sa fie foarte puternica.

Animalelor cu afectiuni articulare este indicat sa li se administreze suplimente pentru refacerea articulatiilor pe toata perioada sezonului rece. Pentru ca aceste suplimente sa fie eficiente este recomandat ca administrarea lor sa inceapa inca de la venirea toamnei. In cazul durerilor atroce se va administra medicatie pentru reducerea durerii.

Animalele vor fi scoase imbracate (cele cu blana scurta) interzicandu-se miscarile bruste sau sariturile, vor fi ajutate sa coboare scarile sau sa urce diferite suprafete.

Citeste cum trebuie sa ai grija de caini in timpul anotimpului rece

In interiorul locuintei li se vor amenaja culcusuri sau saltele speciale (ortopedice). Administarea hranei si a apei se va face din vase montate pe suport reglabil pentru a evita aplecarile si suprasolicitarile articulatiilor.

Anca Ivan - Specialist Animax

www.animax.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ingrijirea animalelor bolnave iarna, #ingrijire iarna animale , #animale