Dintre toate animalele, elefantii sunt singurii care inteleg matematica intr-un mod cat mai asemanator cu oamenii

Duminica, 28 Octombrie 2018, ora 08:29
10145 citiri
Dintre toate animalele, elefantii sunt singurii care inteleg matematica intr-un mod cat mai asemanator cu oamenii
Foto: Journal of Ethology

In regnul animal exista specii capabile sa numere, chiar daca nu-si folosesc vocea pentru a ne comunica rezultatul. Insa dintre toate, elefantul asiatic (Elephas maximus) pare sa fie adevaratul matematician.

O noua cercetare a aratat ca elefantii din aceasta specie chiar se pricep la numere, un talent unic printre nevorbitoare, arata Science Alert.

Membrii acestei specii par sa inteleaga numerele intr-un alt fel decat restul animalelor, asemanator oamenilor, a aratat studiul realizat de o echipa condusa de Naoko Irie, de la o universitate din Japonia.

"Acest studiu aduce prima dovada experimentala ca animalele au caracteristici cognitive partial identice cu cele ale omului, cand vine vorba de numarat", a declarat el.

Pentru cercetare au fost alesi trei elefanti, insa doar unul dintre ei, o femela de 14 ani, Authai, a reusit sa treaca cu brio de "perioada de scolarizare". Authai a invatat sa atinga cu trompa un touch screen, indicand raspunsul corect.

Scopul studiului a fost sa se afle daca elefantii din aceasta specie pot intelege notiunea de cantitate si pot diferentia aceste cantitati - mai mici sau mai mari.

Authai a avut de fiecare data cate doua imagini de comparat, fiecare reprezentand un numar de fructe - de la 0 la 10. Ideea era sa aleaga imaginea cu cele mai multe fructe. De fiecare data cand aprecia corect, primea cate un fruct, drept recompensa.

Pentru ca animalul sa nu aleaga imaginea cea mai aglomerata, fructele aveau distante mai mici sau mai mari intre ele, imaginile erau mai mici sau mai mari, mai aproape sau mai departe. In plus, ingrijitorul ei a trebuit sa stea la o departare de trei metri, sa nu vada monitorul, astfel incat sa nu poata sa-l influenteze.

Authai a dat 181 de raspunsuri corecte din 271, ceea ce inseamna o acuratete de 67%, asa ca nu poate fi vorba de coincidenta, spun cercetatorii.

De-a lungul timpului au mai fost testati si elefanti africani, insa niciunul nu a reusit performanta lui Authai.

O explicatie pentru faptul ca elefantii africani nu au aceeasi abilitate e ca s-au despartit de cei asiatici - din care provin - in urma cu peste 7,6 milioane de ani. In tot acest timp, e posbil sa fi castigat alte abilitati, dar sa fi pierdut altele, se arata intr-un raport publicat de Journal of Ethology.

Citeste si Simturi neobisnuite ale animalelor - Top 10 (Galerie foto)

A.P.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#elefanti asiatici matematica, #elefanti matematica studii, #animale numere studii, #animale abilitati neobisnuite , #animale