Premiera in ultimii 20 de ani intr-o tara africana - ce animal a fost vazut

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 17:25
4165 citiri
Premiera in ultimii 20 de ani intr-o tara africana - ce animal a fost vazut
Foto: Pixabay/ajoheyho

Un elefant kenyan a parcurs recent peste 200 de kilometri, ajungand pentru scurt timp in Somalia. Este primul pachiderm semnalat in ultimii 20 de ani pe teritoriul somalez, a anuntat miercuri o asociatie de protectie a faunei.

Morgan, un mascul de peste 30 de ani, poarta un GPS din luna decembrie si sta, de obicei, in zona de coasta a deltei raului Tana din sud-estul Kenyei. La jumatatea lunii februarie animalul a plecat intr-o calatorie neobisnuita si solitara spre nord, ajungand dupa trei saptamani la granita cu Somalia, preluata de AFP.

Elefantul este tinut sub observatie de "Save the Elephants", organizatie de protectie a elefantilor care a echipat cu GPS-uri cateva sute de pachiderme africane, printre care si Morgan.

In prima zi a calatoriei, Morgan a parcurs 20 de kilometri noaptea, adapostindu-se apoi in timpul zilei intr-o padure deasa. Si-a continuat drumul 18 zile, mergand mai ales noaptea. "El a adoptat o strategie de supravietuire impinsa la extrem pentru a traversa una dintre zonele cele mai periculoase pentru elefanti din Africa", a spus Iain Douglas-Hamilton de la organizatie mentionata.

La inceputul anilor 1970 populatia de elefanti din zona de coasta a Kenyei numara circa 20.000 de exemplare, insa in prezent mai exista doar 300.

Dupa un drum de 200 de kilometri, Morgan a trecut in Somalia, unde a inaintat 3 kilometri si a ramas 24 de ore. De 20 de ani nu a mai fost semnalat niciun elefant in Somalia, aproximativ de la inceputul unui razboi civil care se desfasoara aproape fara intrerupere de atunci.

Panica din cauza elefantilor: Oamenii si-au construit case in copaci de frica lor

Probabil Morgan si-a amintit un vechi drum de migratie, explica Ioan Craig de la o alta organizatie kenyana, "Northern Rangelands Trust", care incearca sa deschida noi rezervatii in Kenya, inclusiv in zona habitatului lui Morgan.

"Un mascul adult ca Morgan nu se deplaseaza la intamplare, fara niciun scop. Probabil a mers pe un drum pe care il stie din trecut, unul din cele urmate de elefanti de generatii intregi", adauga Craig.

In Africa sunt ucisi anual peste 30.000 de elefanti pentru alimentarea traficului mondial de fildes, principalele destinatii fiind China si Asia de sud-est, unde un kilogram de fildes brut se vinde cu circa 1.000 de euro.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#elefant vazut Somalia, #elefant Somalia, #aminal rar Somalia , #animale