Briciul - intoarcerea la barbieritul traditional

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 21:42
7529 citiri
Briciul - intoarcerea la barbieritul traditional
Foto: Arhiva

Dandysmul, fiind mai mult ca niciodata la moda, face ca si metoda barbieritului gentlemanilor de altadata sa revina in actualitate. Rasul cu briciul traditional, excelent mijloc folosit de bunici si strabunici, incita oamenii secolului 21, care il transforma in "companion de toaleta".

Totul e ca ei sa invetie tehnica ce poate dura saptamani bune. Sa cunoasca fiecare element (cu rol bine determinat) al instrumentului denumit "sabie", inlocuitor al aparatelor moderne cu 4,5,6 lame de unica folosinta sau al celor electrice.

Dar de ce aceasta revenire a briciului, intr-un moment cand tehnica moderna este mai simpla si mai rapid de folosit? Poate pentru stilul si perfectiunea pe care o aduce barbieritul traditional, ca si pentru relatia mai apropiata stabilita intre om si instrument, potrivit Quintonic.

In plus, daca ne gandim bine, se poate realiza o economie, data fiind intrebuintarea de lunga durata a trusei traditionale, precum si un sprijin pentru ecologie, care nu ar mai avea probleme cu deseuri de genul aparatelor de unica folosinta.

1.Traditionalul brici

Este un instrument foarte ascutit (cu o lama retractila din otel), cel mai bun, cu conditia sa stapaniti tehnica. Manerul sau poate fi din orice material: lemn, fildes, os, metale pretioase sau chiar plastic. Puristii prefera acest instrument denumit "rasoir droit". Amatorii isi pot procura instrumente de lux cu lame si manere de cea mai buna calitate, personalizate cu marca firmei. Dar, neinitiatii ar fi bine sa ia lectii de la un barbier priceput, altfel risca sa-si vada fata plina de rani.

2.Pamatuful

Considerat simbolul barbieritului din trecut, era alcatuit din peri de bursuc si nu din peri sintetici, cum este realizat astazi. E de preferat sa se foloseasca un pamatuf din peri cat mai naturali, mai moi, fiindca este mai rezistent si pregateste mai bine pielea pentru ras.

3.Sapunul

Trebuie sa fie de calitate, sa produca spuma. Daca nu, exista produse speciale, totul depinzand de gustul fiecaruia. Cel mai bine e ca spuma sa fie suficienta, incat sa inmoaie bine barba si sa usureze rasul.

4.Momentul pentru barbierit

Specialistii intr-ale barbieritului recomanda ca ritualul sa aiba loc dimineata, insa nu imediat dupa trezire. Se face mai intai un dus. De asemenea, sa nu se ia micul dejun, caci masticatia favorizeaza afluxul de sange, crescand riscul iritatiilor.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#brici, #barbierit brici , #barbati