5 sfaturi esentiale pentru primul an de viata al copilului

Advertorial
Marti, 02 Iunie 2020, ora 10:58
8585 citiri
5 sfaturi esentiale pentru primul an de viata al copilului
Foto: pexels.com / CC0 Creative Commons

Primul an din viata bebelusului tau este foarte important pentru dezvoltarea lui. Procesul de crestere este accelerat si vei observa diferente uimitoare, de la o saptamana la alta.

In primele 12 luni de viata, puiul tau va inregistra multe premiere: va spune primele cuvinte, se va ridica in picioare, va face primii pasi. Toate aceste momente sunt, pe cat de emotionante, pe atat de intense, pentru parinti.

Iata la ce trebuie sa te astepti in primul an de viata al copilului tau si cateva sfaturi esentiale, pentru a trece, cu bine, de aceasta perioada:

1. Creeaza o rutina care sa dea incredere bebelusului

La aceasta varsta, micutul tau se dezvolta de la o zi la alta. Creierul sau inmagazineaza informatii si dezvolta abilitati cognitive si emotionale. I se formeaza memoria, recunoaste fete si sunete. De aceea, este important sa-i oferi un mediu sigur si lipsit de stres, in care sa aiba loc aceste procese. Acorda-i toata atentia ta, vorbeste cat mai mult cu el, pentru a-ti auzi vocea, zambeste-i, canta-i si joaca-te cu el.

2. Urmareste etapele dezvoltarii bebelusului

Chiar daca dezvoltarea din primul an de viata difera de la copil la copil si momentul in care spune primul cuvant poate veni mai devreme sau mai tarziu, urmareste-i dezvoltarea si adreseaza-te unui pediatru, daca suspectezi o intarziere. De exemplu, majoritatea copiilor fac primii pasi in jurul varstei de 9 luni, dar, acest lucru se poate intampla si la un an. Vorbeste cu medicul daca pruncul nu merge nici dupa ce a implinit 17 luni.

3. Asigura-i bebelusului o igiena riguroasa

Dezvoltarea armonioasa a micutului tine si de igiena fizica. De aceea, momentele acordate baitei si ritualului de dupa baie sunt foarte importante. Scutecele pentru copii se schimba cat de des este nevoie, chiar si de 8-9 ori pe zi, in anumite situatii. Masajul de dupa baie este important, la fel si gimnastica necesara micutului tau, pentru flexibilitate. Acestea sunt momente de conectare intre tine si bebelus si ii ofera celui mic sentimentul de siguranta si incredere, care il va ajuta sa se dezvolte frumos.

4. Mergi, regulat, la controlul pediatric

In primul an de viata al copilului este esential sa respecti programul controalelor de rutina, la pediatru. Pentru ca bebelusul creste rapid, este nevoie ca medicul sa evalueze daca dezvoltarea merge normal. In general, vizitele la pediatru au loc la:

● 2 saptamani - medicul verifica daca micutul a crescut in lungime si daca a luat in greutate, verifica daca buricul s-a vindecat si ii face o evaluare, pentru anumite defecte congenitale.

● 1 luna - bebelusului i se face o ecografie de sold, pentru a depista o posibila displazie, o afectiune intalnita adesea la bebelusi.

● 2 luni - este timpul pentru vaccinul hexavalent.

● 4 luni - este administrata a doua doza de vaccin hexavalent, i se poate face vaccinul pneumococic sau cel pentru rotavirus, iar pediatrul verifica daca micutul incepe sa reactioneze la sunete.

● 6 luni - poti discuta cu medicul pediatru despre diversificarea alimentatiei.

● 12 luni - copilului i se administreaza vaccinul ROR si este recomandat un set complet de analize.

5. Discuta cu pediatrul despre dieta puiului tau

Copiii alaptati, exclusiv, la san nu au nevoie de vreun alt aliment in primele 6 luni de viata. Daca nu poti alapta exclusiv si folosesti lapte praf, diversificarea poate incepe de la varsta de 4 luni. Acest lucru nu inseamna ca bebelusul nu mai are nevoie de lapte matern sau formula.

In jurul varstei de 7-8 luni, poti introduce in dieta celui mic piureuri de fructe si legume, iaurt si cereale din orz sau ovaz. Incepand cu varsta de 10 luni, micutul tau va putea manca branza pasteurizata si bucatele mici de carne slaba.

Chiar daca bebelusul tau refuza un aliment, nu renunta, complet, la el. Mai fa o incercare, dupa cateva zile. Sfatul pediatrilor este sa introduci alimentele noi in regimul alimentar al bebelusului, la cateva zile distanta, ca sa vezi daca nu cumva micutul tau dezvolta anumite alergii.

Primele luni din viata micutului tau sunt pe cat de frumoase, pe atat de importante pentru dezvoltarea lui ulterioara. Acorda-i toata atentia de care are nevoie pentru a creste armonios.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#jucarii copii, #articole online copii, #magazin online copii , #copii