Stiu femeile sa fie sefi?

Luni, 22 Iunie 2009, ora 12:18
3290 citiri
Stiu femeile sa fie sefi?

Orice femeie care ajunge intr-un post de conducere poate avea o problema.

Din dorinta de echilibru, o femeie de afaceri tinde sa-si conduca business-ul asa cum isi conduce familia si uneori nu este cea mai buna decizie.

Strategia pe care o femeie-sef ar trebui sa o aplice nu are nici o legatura cu strategia pe care aceeasi femeie o aplica copiilor de acasa.

Forbes citeaza exemplul unui director executiv care s-a trezit in fata unei situatii din care nu stia cum sa iasa.

Angajatii, in special femeile, veneau la Jennifer Baum sa-i povesteasca toate problemele lor, inclusiv cele personale, ea fiind nevoita sa asculte povesti despre esecuri in dragoste sau copii neastamparati. Statea de vorba cu ei, le dadea sfaturi, iar angajatii se intorceau la munca avand iluzia ca problemele lor sunt rezolvate daca asculta de sfaturile "sefei".

La 40 de ani, Jennifer Baum este fondator si director executiv al companiei de relatii publice Bullfrog & Baum.

"Am vrut sa fiu intelegatoare cu problemele angajatilor si sa-i ajut, macar cu un sfat. Femeile sunt cele care vin cel mai des la mine si se plang de problemele lor personale. Incerc sa le ajut, in mare parte si pentru ca sunt si eu femeie", spune Jennifer.

Insa, la un moment dat, aceasta atitudine ar putea deveni o problema.

Linia de echilibru

Odata ce oamenii isi petrec mai mult timp la munca decat acasa, cu familia sau cu prietenii, au tendinta sa-si transforme colegii in prieteni si confidenti.

Un sondaj Gallup, realizat in 2004, arata ca angajatii care sunt prietenosi cu sefii lor sunt de 2,5 ori mai multumiti de slujba si considera ca vin cu placere la munca. Dar, din punct de vedere al managementului companiei, prea multa familiaritate poate dauna reputatiei de lider de echipa.

A trage o linie intre notiunea de confident si cea de sef este un lucru greu. Pentru femeile ale caror abilitati sociale sunt clar plasate in zona empatiei, un echilibru este o provocare. In timp ce intelegerea problemelor angajatilor este importanta, job-ul sefului nu este sa fie prieten, ci sef.

Ce sa faci

Forbes ofera cateva sfaturi pentru femeile din functii de conducere:

- angajatii care nu sunt performanti nu trebuie protejati, orice sef trebuie sa fie corect cu toata lumea.

Atunci cand angajatii cu rezultate slabe nu sunt facuti responsabili pentru acest lucru - si in special daca seful este vazut de ceilalti angajati ca fiind prea sociabil cu acea persoana - pot aparea acuzatii de favoritism.

"De cate ori angajatii vad ca cineva nu-si face treaba, dar acel cineva este protejat de sef, moralul departamentului este erodat", este de parere Susan Batteley, psiholog si autor al volumului "Antrenat pentru a conduce".

- barfa cot la cot cu angajatii este interzisa. Inca un mod prin care un sef poate evita favoritismele este evitarea barfelor de la birou. "Femeile pot crede ca in acest fel promoveaza intimitatea, dar, de fapt, submineaza increderea grupului", spune Batteley.

Atunci cand unii angajati sunt inclusi in cercul de barfe iar altii nu, se creeaza o situatie de excludere, iar orice angajat performant are nevoie sa fie increzator in persoana care il conduce.

- un sef nu trebuie sa le faca pe toate singur. Pentru ca femeile de cariera adesea se confrunta cu sefi exigenti, atunci cand ajung intr-o functie de conducere incearca sa faca astfel incat sa evite atitudini care nu le-au "binedispus" atunci cand aveau de-a face cu un "sef rau".

Rezultatul? Seful popular adesea devine seful suprasolicitat, care isi asuma toate responsabilitatile.

Acest comportament poate afecta negativ activitatea angajatilor, pentru ca atata vreme cat nu au sarcini mai dificile, au impresia ca seful nu are incredere in ei.

Crina Manolescu

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#femeie sef, #sfaturi femei sef , #femei