Cum a schimbat pilula contraceptiva viata femeilor

Duminica, 02 August 2009, ora 08:07
2720 citiri
Cum a schimbat pilula contraceptiva viata femeilor

Devenit principalul mijloc de contraceptie in plan mondial, pilula se inscrie in miscarea de emancipare a femeii, care a caracterizat, in tarile dezvoltate, prima jumatate a secolului al XX-lea.

Un sondaj realizat in Franta in anii 1990, a relevat faptul ca 6 femei din 10 considerau ca pilula a contribuit cel mai mult la schimbarea vietii lor, depasind cu mult egalitatea cu barbatii in domeniul profesional.

In prezent, exista in lume peste 100 de milioane de femei care iau zilnic pilula pentru a evita o sarcina nedorita. Insa, inainte sa devina cel mai important mijloc de contraceptie la nivel mondial, pilula a trebuit sa depaseasca multe obstacole, atat stiintifice, cat si morale, comenteaza publicatia franceza Les Echos.

La originea inventiei acestui mijloc de contraceptie revolutionar se afla un trio compus din doua femei, Margaret Sanger si Katherine McCormick, si un barbat, Gregory Pincus. Margaret Sanger, sora medicala din New York, a fost in 1912 martora la moartea unei tinere mame a trei copii, care a avortat singura.

Acest eveniment neplacut a marcat-o pe Sanger, provenita dintr-o familie cu 11 copii. Ea s-a convins ca femeile nu vor putea sa se emancipeze decat daca vor scapa de grija sarcinilor nedorite. Urma sa se lupte timp de 40 de ani pentru controlul nasterilor si in 1923, a infiintat la New York un Birou de informare asupra contraceptiei, primul centru de planning familial.

Katherine McCormick provenea dintr-o familie bogata de avocati. A doua femeie care obtinea o diploma la Massachusetts Institute of Technology (MIT) s-a intalnit, in cadrul activitatilor sale in favoarea votului femeilor, cu Margaret Sanger. Dupa ce mama si sotul ei au murit, Katherine McCormick a mostenit o avere considerabila, din care a cheltuit o mare parte pentru realizarea unui contraceptiv oral ieftin.

Estrogen si progesteron

Elementul activ al acestei cercetari a fost biologul Gregory Pincus. In 1953, cand cele doua femei s-au intalnit cu el, avea 50 de ani si o cariera caracterizata printr-o formidabila creativitate stiintifica. In 1934, realizase o premiera importanta, reusind sa faca fertilizarea in vitro la iepuri.

In 1944, a creat o fundatie care s-a specializat in cercetarea hormonilor steroizi, clasa din care fac parte hormonii sexuali. Ideea lui Pincus a fost sa gaseasca o metoda contraceptiva care sa imite mecanismele hormonale naturale ce provoaca incetarea ovulatiei in timpul sarcinii. Pincus a lansat ipoteza ca oprirea este legata de secretia de progesteron, acesta putand atunci sa serveasca drept contraceptiv.

Din fericire, doua laboratoare, Syntex si Searle, tocmai sintetizasera primele forme orale active de progesteron. L-au lasat pe Pincus sa testeze formulele lor mai intai la animale si apoi la femei.

Un prim test concludent a fost efectuat pe un numar limitat de femei din Massachusetts, iar un test la scara mare a fost realizat in Porto Rico, in 1956, cu produsul laboratorului Searle, care asocia estrogeni si progesteron. S-a dovedit eficacitatea produsului iar Food and Drug Administration (FDA) a autorizat in 1960, pentru prima oara, comercializarea unei pilule contraceptive.

Insa, pentru ca pilula nu este un "medicament" ca oricare altul, afectand fertilitatea si statutul femeii, raspandirea sa n-a fost decat progresiva. Marea Britanie a fost prima tara europeana care a autorizat comercializarea ei, in 1960. In Franta, unde o lege din 1920 incrimina avortul, orice propaganda in favoarea contraceptiei era interzisa.

A venit insa legea Neuwirth din 1967, care autoriza importul, fabricarea si accesul la produsele contraceptive, cu anumite restrictii, cum ar fi consimtamantul parintilor pentru tinerele sub 21 de ani. Ultimele restrictii au fost eliminate prin legea Veil din 1974.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#pilula contraceptiva evolutie, #pilula contraceptiva viata femeilor , #intalniri