Cum "divortezi" de parintii care iti fac rau?

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 18:47
23083 citiri
Cum "divortezi" de parintii care iti fac rau?

Poti sa divortezi de un sot sau o sotie care abuzeaza de tine. Poti sa inchei o relatie cu un iubit sau o iubita care se poarta urat. Ce faci insa cand parintii sunt cei care iti fac viata un iad?

Cu siguranta ca niciun parinte nu este perfect. Insa unii dintre noi se intreaba, poate, cum de au avut ghinionul ca parintii lor sa fie atat de departe chiar si de banalul bun-simt.

Uneori, indiferent de cat de mult le datoram, parintii ne pot face mai mult rau decat bine. Acestia sunt asa-zisii "parinti toxici", despre care vorbeste, intr-un articol din New York Times, profesorul de psihiatrie Richard A. Friedman, de la Colegiul medical Weill Cornell.

Acesta povesteste cum o pacienta de-a sa, in varsta de 60 de ani, ii cerea sfaturi in legatura cu mama sa, care abuza mereu de ea si de fratii ei. "Odata, de ziua mea, mi-a lasat un mesaj in care imi dorea sa ma imbolnavesc", spunea aceasta. Desi pe parcursul anilor a incercat sa aiba o relatie normala cu mama ei, aceasta ramanea extrem de critica si o injosea mereu.

Pacienta respectiva a decis ulterior ca singura modalitate in care se poate descurca este sa isi evite mama cu orice pret. Pe masura ce a trecut timpul insa, iar batrana era aproape de moarte, fiica isi dorea sa se apropie din nou de mama ei. "Cred ca ar trebui sa incerc, desi stiu ca s-ar purta urat cu mine", spunea pacienta.

Friedman noteaza ca, pentru astfel de situatii, literatura de specialitate nu ofera absolut niciun fel de abordare, reflectand, in mare masura, opinia generala eronata potrivit careia adultii, spre deosebire de copii, nu sunt vulnerabili la abuzul emotional.

Dragostea de parinte nu e mereu neconditionata

De cele mai multe ori, terapeutii au tendinta sa incerce sa salveze o relatie, chiar daca aceasta face rau pacientului, noteaza Friedman, adaugand ca recomanda o evaluare a relatiei, pentru a stabili daca aceasta este de dorit si este sanatoasa. In unele cazuri, e mai bine sa rupi relatiile cu parintii, daca acestia iti fac rau.

Prezumtia ca parintii sunt predispusi sa isi iubeasca odraslele neconditionat si sa ii protejeze nu este adevarata, arata Friedman, dand exemplul unui tanar care a devenit extrem de deprimat dupa ce parintii l-au dezmostenit pentru ca le-a spus ca este homosexual.

Atunci, tatal sau l-a luat deoparte si i-a spus ca mai bine murea intr-un accident de masina in locul fratelui sau, care murise cu cativa ani in urma.

Friedman noteaza ca, in astfel de situatii, este bine sa se respinga ideea unei reconcilieri. "Este o masura drastica, similara cu amputarea unui membru care a facut cangrena, pentru salvarea vietii pacientului", scrie profesorul.

Invata sa te aperi cand esti atacat!

Cu siguranta ca este vorba despre relatii ajunse la extreme. Relatiile cu familia sau prietenii au rareori doar aspecte pozitive sau doar negative. Doctorul Judith Lewis Herman, profesor de psihiatrie la Harvard, recomanda pacientilor sa se protejeze atunci cand sunt raniti de parinti.

"Cateodata am o interventie paradoxala, si ii spun unui pacient: 'Admir loialitatea fata de parintii tai - chiar daca asta inseamna ca nu te protejezi de raul pe care ti-l fac'", spune Herman, in speranta ca pacientul va constata raul pe care i-l face relatia respectiva si va incerca sa schimbe ceva.

Persoanele care trec printr-un asemenea "divort" dureros reusesc intr-un final sa aiba o viata mai buna, desi raman mereu cu dorul de parinti. Si asta nu mira pe nimeni: cercetarile arata ca suntem "programati" sa ne dorim relatii sociale, chiar si cu cei care nu se poarta frumos.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#divortezi parinti toxici, #parinti toxici Friedman, #divort copii parinti , #intalniri