Cum sa iesi din rutina relatiei sentimentale

Vineri, 20 Martie 2009, ora 12:05
5945 citiri
Cum sa iesi din rutina relatiei sentimentale

Asa este ca dupa o anumita vreme in relatia voastra apar aceleasi probleme, la nesfarsit? Va certati pe aceleasi subiecte, cu aceleasi argumente? Ati ajuns sa faceti aceleasi lucruri, in fiecare zi, in aceeasi ordine si orice va intrerupe monotonia va enerveaza?

E momentul sa faceti schimbari drastice, pentru a iesi din rutina in care a intrat relatia voastra. Expertii publicatiei Shine au gasit cateva solutii.

Conflictele sunt intotdeauna la fel

Cum le recunosti: Va certati pe aceleasi subiecte tot timpul si evitati sa discutati anumite probleme, stiind ca vor atrage certuri.

Cum le rezolvi: "Spune-i partenerului tau ca felul in care va certati nu functioneaza si trebuie sa luati o pauza de la a discuta aceste subiecte", spune psihologul Howard Markman. Pune deoparte chestiunea pentru cateva zile si fortati-va sa faceti, ca si cuplu, doar lucrurile care va fac placere.

Intre timp, ganditi-va la ceea ce va deranjeaza cu adevarat: daca va certati pe lucrurile pe care le are fiecare de facut, ganditi-va ca s-ar putea sa fie vorba despre o lupta pentru control.

Dupa ce se termina pauza, stabiliti un moment in care sa vorbiti despre problema, fara sa incercati sa o rezolvati. Vorbiti pe rand si ascultati cu atentie punctul de vedere al celuilalt.

"Cam 70% dintre conflictele marunte - despre bani, sarcini in gospodarie, socri - nu trebuie rezolvate", spune Markman. "Partenerii vor doar sa fie ascultati", continua el.

Rutina zilnica

Cum o recunosti: Indatoririle de zi cu zi va fac pe amandoi sa va comportati ca niste roboti, iar relatia voastra pare si ea robotizata. Sunteti atat de epuizati de toate sarcinile, incat nu va mai puteti gandi la viitor.

Cum o rezolvi: Chiar daca vi se pare ca nu exista nicio "luminita la capatul tunelului", ca munca este interminabila, ar fi de ajutor sa faceti schimb de fantezii.

Impartasiti-va fanteziile despre cum va fi viata voastra cand nu veti mai avea datorii, sarcini, cand copiii vor fi independenti sau cand veti avea o casa mai mare.

Intrebati-va unde veti pleca atunci cand viata va fi mai usoara - Tahiti? Japonia? Suedia? La fel, ce hobby-uri veti avea timp sa urmati? "Cand vezi lumina de la capatul tunelului ai speranta in voi ca indivizi si in relatia voastra", spune psihologul Dorothy Cantor.

Rutina sexuala

Cum o recunosti: Sexul a devenit doar o alta sarcina care trebuie "bifata". Chiar cand va faceti chef de asta, nu mai are acelasi "farmec".

Cum o rezolvi: Participand la activitati care va ridica adrenalina in afara dormitorului (o calatorie la un parc de distractii, o plimbare cu bicicleta, lectii de surf etc.). Toate acestea pot condimenta relatia voastra.

Un studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Stony Brook University, din New York, a descoperit ca angajarea in activitati excitante si noi poate declansa acele sentimente euforice fata de partener.

Nu va arde de activitati intense sau inedite? Schimbati rutina din dormitor facand sex in alta camera, facandu-va reciproc masaj sau ascultand muzica ce va transpune in starea de spirit "amoroasa".

Rutina in comunicare

Cum o recunosti: Primul semn este atunci cand vorbesti prea mult. Pentru ca petreci ani intregi vorbind cu cineva si folosesti acelasi limbaj si inflexiuni, partenerul se poate detasa foarte usor si nu te mai asculta.

In raspuns, tu vorbesti tot mai mult ca sa te faci inteleasa.

Cum o rezolvi: Surpriza! Nu mai vorbi atat de mult. Mai bine faceti ceva impreuna. Mergeti la un restaurant nou, stati imbratisati pe canapea.

Nu trebuie sa anunti ca simti ca ati intrat in rutina. Spune doar "ar trebui sa incepem sa mergem cu bicicletele dupa cina. Imi place cand facem asta impreuna si nu am mai facut-o de saptamani intregi".

Facand lucruri care va plac impreuna, veti strange legatura dintre voi, ceea ce poate imbunatati comunicarea.

"Cand cuplurile se simt legate, barbatii vor sa vorbeasca mai mult, iar femeile simt nevoia sa vorbeasca mai putin", este de parere terapeutul Steven Stosny.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună. Am telefonul deschis/ Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună. Am telefonul deschis/ Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#sfaturi pentru cuplu, #rutina in relatie , #relatii