Valentine's Day, un kitsch siropos importat de la americani - Reportaj Ziare.com

Luni, 14 Februarie 2011, ora 08:35
6585 citiri
Valentine's Day, un kitsch siropos importat de la americani - Reportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

De Valentine's Day, americanii il sarbatoresc pe patronul indragostitilor. Tot ei celebreaza si "Thanksgiving Day" ori "Peace Day", sarbatori de care neamul romanesc nici n-a pomenit.

Avem si noi Dragobetele, pe 24 februarie, insa cum traditiile autohtone nu mai prind la generatiile tinere, indragostitii isi declara iubirea prematur, cu zece zile mai devreme. Si cum un simplu "te iubesc" nu mai are valoarea de odinioara, tinerii amorezati isi daruiesc jucarii de plus, felicitari ori dulciuri, musai decorate cu o inima rosie.

Astfel, la jumatatea lunii februarie, cluburile fac petreceri pentru adeptii lui Cupidon, neaparat intr-un decor rosu. Meniurile restaurantelor abunda in produse afrodisiace si deserturi special preparate pentru perechile indragostite, iar tarabele si vitrinele magazinelor sunt invadate de inimioare rosii.

Cu un singur trandafir rosu nu se face Valentine's Day

Valentine's Day, ziua indragostitilor de peste ocean, este un kitsch importat, preluat de romani in ultimii ani si primit cu mare bucurie de comercianti. Barbatii alearga ca nebunii dupa cadouri, excursii, rezervari la restaurante. Toate insotite, bineinteles, de flori.

In Bucuresti, floraresele si-au pregatit deja oferta pentru junii inamorati, iar trandafirii rosii au preturi... americane, in concordanta cu spiritul sarbatorii. In centrul Capitalei, pretul florilor creste si mai mult, iar vanzatorii nu par intimidati de puzderia de de negustori care vand ghiocei.

Romanii vor comanda flori de 40.000 de euro pentru Valentine's Day

O dama tanara si slabanoaga geticuleaza amplu si tipa din toti rarunchii, cu o voce groasa, tabagica, poate se-ndura vreun indragostit mai econom sa cumpere-un buchet de ghiocei pentru un leu. O femeie taciturna, care poarta papuci cu gaurele si vreo trei fulare legate fedeles de gat, ii arunca, printre dinti, un "valea mai incolo, nu-mi sta in fata", apoi se intoarce la pravalia cu flori.

Domnii mai comozi pot opta insa pentru o comanda online. Oricum, se estimeaza ca romanii vor cheltui peste 40.000 de euro pentru comenzile online de flori pentru Valentine's Day, cresterea fata de o perioada normala a anului fiind de 50%.

Valentine's Day, un kitsch comercial

Vizitatorii targului de cadouri din Parcul Cismigiu sunt intampinati de inimi. Inimi inscriptionate cu numele sufletului pereche, din turta dulce, ciocolata sau diferite materiale textile, inimi pe care se la agate la chei ori altele de dimensiunea unui Matiz, toate isi asteapta cumparatorii.

O tanara examineaza atenta si bijuteriile expuse, o combinatie de vintage si gablonturi. Studiaza si baloanele cu heliu, dar ochii mult adanciti in orbite se opresc insa spre armata de inimioare plusate. De cealalta parte e tarabei, vanzatorul, gras si asudat, are figura concentrata pe care o face un politician cand isi pregateste un discurs.

Fata ii spune ca vrea o inimioara cu Andrei. "Le-am terminat. Dar am Cristi. 15 lei face. Si Cristi e un nume frumos". Tipa ezita pret de cateva secunde. "Da, dar il cheama Andrei". Raspunsul fetei il face pe vanzatorul cu urechile rosii, precum un burete impregnat in ketchup, sa ofteze asa cum pufnesc cainii vara, cand n-au altceva de facut decat sa picoteasca la soare.

"Una cu 'te iubesc' iti dau. O las la 12 lei, daca promiti ca-mi ramai clienta", continua negustorul s-o persuadeze pe tanara. In cele din urma, ajung la un compromis si fata ii da zece lei pe jucarie.

Si marele centre comerciale se pregatesc pentru sarbatoarea iubirii. Pralinele, parfumurile, canile inscriptionate, dar si diplomele pentru cele mai bune sotii, iubite, prietene ori amante au umplut rafturile. Pana si vinul se numeste "Te iubesc mult", iar de pe etichete, bineinteles, nu lipsesc inimile.

Valentine's Day, romantism si sex

Insa nu doar florile ori jucariile kitschoase sunt la mare cautare in ziua in care indragostitii isi fac juraminte de amor, mai aprige, mai siropoase si mai costisitoare ca in restul anului. Si sex-shopurile se asteapta sa inregistreze vanzari mai mari in perioada in care cei mai multi tineri sunt atinsi de sageata lui Cupidon.

Pe geamul opac, murdar de urme de degete, al unui astfel de magazin din zona Piata Romana a Capitalei sta lipit un afis care anunta promotii de Ziua Indragostitilor. Angajata, o domnita cu par scurt, poarta o rochita dreapta, care-i vine pana la mijlocul pulpei.

Lubrifiantii, lenjeriile, uleiurile pentru masaj si jucariile cu vibratii sunt reduse cam cu 20%, spune ea. Daca indragostitul intentioneaza sa-i faca un masaj erotic jumatatii sale, isi goleste portofelul cu 30 de lei, dar poate plati si 60 de lei pentru uleiurile a caror denumire incepe cu "hot".

Un tanar slab ca un tipar si cu haina tocita-n coate priveste, pret de cateva secunde, prin magazin, dupa care alege o pereche de catuse metalice, acoperite cu blana de culoare rosie, pentru care plateste, putin rusinat, 60 de lei.

Batranii, fideli Dragobetelui

Pe esplanada de la Unirii, doi batrani se plimba tinandu-se de mana. "Cine-i Valentin asta, ca toata lumea vorbeste de el?", spune batranul si face complice cu ochiul. "Pe mine ma cheama Valentin si-n 68 de ani n-am sarbatorit niciodata", marturiseste el, adaugand ca, pentru el, Ziua Indragostitilor este 6 octombrie, "ziua-n care m-am insurat cu Zamfira, acum jumatate de veac".

"Jumatate minus doi ani", il completeaza batrana si-si trece mana peste margelele rosii. Isi lipeste fata de obrajii lui Valentin. Spune ca 14 februarie este o "sarbatoare strict occidentala, luam ce e mai rau de la ei", iar Ziua Indragostitilor se serbeaza de Dragobete, fiul Babei Dochia.

Femeia are cearcane si pielea vinetie pare subtiata pana deasupra pometilor, iar buzele ii sunt crispate. Se intoarce la 45 de grade, pentru ca vantul sa nu-i mai sufle-n fata. "Daca-un baiat calca o fata pe picior, de Dragobete, inseamna ca are ganduri serioase si vrea s-o ia. Asa era pe vremea noastra. Eram mai discreti", incheie Zamfira, apoi isi strange sotul de mana.

Dragobetele nu mai saruta fetele

Sarbatoare occidentala, Valetine's Day a intrat de mai bine de zece ani incoace si in vietile romanilor, aducand nu numai un fior de iubire fanilor lui Cupidon, dar si o noua goana dupa cadouri, intr-o mare de kitsch in forma de inimioara.

Cei mai multi au uitat de Ziua Indragostitilor autohtona, zicala 'Dragobetele saruta fetele' s-a pierdut, in detrimentul jucariilor de catifea si a catuselor imblanite, iar calcatul pe picior care sugera o intentie de nunta a fost inlocuit de casatoriile pentru o zi, oficiate in mall-uri.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#valentine day , #valentine's day