Cum se încheie cel mai mare scandal din justiția română. Decizia care îl aduce înapoi la DNA Ploiești pe procurorul Lucian Onea

Joi, 15 Februarie 2024, ora 03:04
12345 citiri
Cum se încheie cel mai mare scandal din justiția română. Decizia care îl aduce înapoi la DNA Ploiești pe procurorul Lucian Onea
Mircea Negulescu și Lucian Onea așteaptă decizia finală în procesul care le-ar putea aduce achitarea definitivă FOTO ziare.com

Cel mai mare scandal din justiția română, soldat cu suspendarea din funcție a procurorului șef DNA, Lucian Onea și excluderea din magistratură a procurorului Mircea Negulescu, a ajuns la final după aproape cinci ani de procese.

Fostul șef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu au fost achitați, în iunie 2023, de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care au fost trimiși în judecată de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) pentru săvârşirea mai multor infracțiuni printre care represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă.

Pe rolul aceleași instanțe, dar la completul de 5 judecători, se judecă în prezent apelul la decizia de achitare a celor doi procurori, formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Procesul a ajuns la final, un ultim termen fiind programat pentru data de 18 martie, când instanța va rămâne în pronunțare.

Salariile înapoi

Achitarea prin sentință definitivă va aduce o răsturnare de situație în cazul procurorului Lucian Onea. Va fi repus în toate drepturile anterioare, inclusiv compensarea celor de care a fost privat pe perioada suspendării din funcția de procuror șef. Cu alte cuvinte, Lucian Onea va reveni pe funcția de șef al DNA Ploiești și va primi toate drepturile salariale de la data suspendării, iulie 2019 și până în prezent.

Onea a putut reveni în magistratură, dar doar ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, odată cu achitarea pe fond, în iulie 2023. Doar sentința de achitare definitivă îi poate asigura din nou postul de procuror șef al DNA Ploiești și plata integrală a salariilor neplătite timp de cinci ani, plus dobânzile aferente.

Magistratul a fost suspendat din funcție în iulie 2019, când a fost deferit justiției de Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Lucian Onea era acuzat de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăţie, sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii de la SIIJ susţin că Lucian Onea şi Mircea Negulescu, în instrumentarea a două dosare penale, în cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe un martor denunţător (fostul deputat Vlad Cosma - n.r.) să plăsmuiască un denunţ în numele unei persoane imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane - locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetăţenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracţiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârşită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunţul. De asemenea, Lucian Onea, cu ajutorul lui Mircea Negulescu, era acuzat că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor faţă de o persoană despre care ştia că nu este vinovată. Totodată, în cursul lunii mai 2015, în soluţionarea celor două dosare penale, Onea era acuzat că a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunţător.

În acest dosar parte civilă este Sebastian Ghiță.

Achitarea în acest dosar a fost dispusă de completul de 3 judecători ”întrucât fapta nu există”.

Cazul Negulescu

În cazul ex-procurorului Mircea Negulescu, situația este mult mai complicată. Acesta nu poate reveni la activitatea de procuror odată cu achitarea definitivă. Negulescu a fost exclus din magistratură pentru săvârşirea mai multor abateri disciplinare. Totuși nu pare că se va mulțumi cu o sentință care nu are altă finalitate decât repararea unui prejudiciu moral.

În prezent, fostul magistrat continuă războiul în instanțe cu cei care l-au adus în această situație.

Negulescu a dat în judecată 12 persoane, printre care se află doi avocați, un procuror, dar și pe Vlad Cosma, inițiatorul scandalului ”Portocală”, cărora le cere daune în valoare de 15 milioane de lei.

Dosarul, care are ca obiect fapta ilicită cauzatoare de prejudiciu, a fost înregistrat în august 2023 la Tribunalul București, dar nu a primit un prim termen de judecată.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#Lucian Onea DNA, #mircea negulescu, #DNA, #Inalta Curte de Casatie si Justitie, #achitare , #DNA