Macron le cere aliaților Ucrainei „să nu fie lași” în fața puterilor devenite „de neoprit”. „Va trebui să fim la înălţimea istoriei”

Marti, 05 Martie 2024, ora 15:05
1677 citiri
Macron le cere aliaților Ucrainei „să nu fie lași” în fața puterilor devenite „de neoprit”. „Va trebui să fim la înălţimea istoriei”
Emmanuel Macron, președintele Franței FOTO: Captură Facebook /Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, președintele Franței, aflat în vizită la Praga, le-a cerut marţi, 5 martie, aliaţilor Ucrainei să nu fie laşi în faţa puterilor devenite de neoprit, relatează AFP.

Președintele francez afirmă că va trebui să fim la înălţimea istoriei şi a curajului pe care îl presupune aceasta.

„Războiul a revenit pe pământul nostru, puterile devenite de neoprit îşi extind ameninţarea în fiecare zi, atacându-ne mai mult. Va trebui să fim la înălţimea Istoriei şi a curajului pe care îl presupune aceasta”, a declarat şeful statului francez într-un discurs adresat comunităţii franceze.

„Ne apropiem cu siguranţă de un moment în Europa noastră în care va fi necesar să nu fim laşi”, a spus preşedintele francez la începutul vizitei sale în Cehia. „Nu vrem niciodată să vedem tragediile care vin”, a avertizat el.

Vizita în Republica Cehă îşi propune să arate "atenţia sa specială" acordată Europei Centrale, a explicat anturajul său pentru presă.

Preşedintele Emmanuel Macron urmează să se întâlnească cu omologul său ceh Petr Pavel, pe care l-a primit la Paris în decembrie, şi să semneze cu premierul Petr Fiala un plan de acţiune pe perioada 2024-2028 pentru un parteneriat strategic bilateral în care „problemele de apărare vor fi cheia” în contextul actualului război, a mai spus el.

Săptămâna trecută, Emmanuel Macron a făcut declaraţii controversate cu privire la posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, deşi a admis că nu există „un consens” în prezent asupra acestei chestiuni. Guvernul francez a clarificat ulterior că ar fi vorba despre misiuni necombatante.

Însă marea majoritate a aliaţilor occidentali, printre care SUA şi Germania, s-au distanţat de declaraţiile preşedintelui francez şi au dat asigurări că nu se pune problema trimiterii de militari pe teritoriul ucrainean, oferind astfel o imagine a diviziunii în tabăra occidentală.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat în legătură cu o "ameninţare reală" de război nuclear în cazul unei escaladări.

„Nu suntem în război împotriva poporului rus şi refuzăm să intrăm într-o logică a escaladării”, a răspuns Macron într-o declaraţie pentru ziarul ceh Pravo, subliniind că va lansa această dezbatere asupra a „tot ceea ce se poate face pentru a sprijini Ucraina”.

Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, un „atac masiv” împotriva unor structuri energetice în trei regiuni din Ucraina, soldat cu cel puţin doi morţi,...
Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă a interceptat 68 de drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, în regiunea Krasnodar (sud) şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, anunţă Ministerul...
#macron, #aliati ucraina, #Rusia, #razboi ucraina rusia, #Emmanuel Macron, #conflict Rusia Occident , #stiri Emmanuel Macron