Sapaturile arheologice la Histria au fost reluate dupa 50 de ani

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 11:06
4073 citiri
Sapaturile arheologice la Histria au fost reluate dupa 50 de ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Cercetarile arheologice in necropola tumulara a Cetatii Histria, judetul Constanta, au fost reluate dupa 50 de ani de pauza.

Sapaturile au fost reluate intr-unul din cei peste 1.200 de tumuli ai necropolei, anunta Asociata Culturala Arkeo, intr-un comunicat transmis Mediafax.

Cetatea Histria este prima colonie greaca de pe tarmul de vest al Marii Negre si cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei, intemeiat pe la mijlocul secolului al VII-lea i.Hr. (anul 657 i.Hr. dupa istoricul Eusebius). Cercetarea actuala aduce clarificari importante in ceea ce priveste comportamentul funerar al locuitorilor Histriei.

Dobrogea, sub semnul cetatilor - II (Galerie foto)

"In urma cercetarilor tumulului N-1-413, au fost descoperite doua morminte de incineratie. Mormantul principal, cel pentru care a fost construit initial tumulul, a fost identificat in partea de nord-vest si consta intr-un un rug funerar, cu o amenajare alaturata in care au fost depuse oasele calcinate impreuna cu cenusa si resturi ale unor recipiente de sticla.

La mica distanta, spre sud, s-au identificat resturile unui posibil 'banchet funerar': urme de arsura, oase de animale, vase ceramice sparte pe loc. In partea de sud-est a tumulului a fost descoperit un al doilea rug funerar, de dimensiuni mai mici, cu oasele defunctului lasate pe loc. Printre piesele arheologice descoperite se numara: recipiente de sticla, ceramica de gatit si ceramica fina (terra sigillata), cateva obiecte de fier utilizate la amenajarea rugurilor si doua varfuri de sageata din bronz", se arata in comunicatul asociatiei.

Cercetarea arheologica a tumulului N-1-413, punct Movilele Dese, a inceput in luna iulie 2015 si s-a terminat in luna septembrie. Aceasta a fost realizata de un colectiv al Institutului de Arheologie "Vasile Parvan" Bucuresti, condus de dr. Mircea Angelescu - responsabil stiintific al santierului, in cadrul Programului ArheoBrand, realizat de Asociatia Culturala Arkeo.

Finantarea sapaturilor a fost facuta de FARMEXPERT DCI SRL.

A.G.

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#sapaturi cercetare Cetatea Histria, #cercetari cetatea Histria, #sapaturi Histria , #arheologie
Comentarii
Poza Ariana din Carpati
Ariana din Carpati
rank 5
Bine și mai tîrziu decît niciodată...