Ziare.com

S-a confirmat: cel mai vechi fragment de pe Terra are 4,4 miliarde de ani

Luni, 24 Februarie 2014, ora 09:47

   

S-a confirmat: cel mai vechi fragment de pe Terra are 4,4 miliarde de ani
Zirconiul descoperit in Jack Hills, Australia, este cel mai vechi fragment de pamant descoperit vreodata si are implicatii importante in intelegerea formarii planetei. Rezultatele acestei descoperiri au fost publicate, duminica, in revista Nature Geoscience.

John Valley, un geochimist de la Universitatea din Wisconsin si colegii lui au folosit pentru aceasta descoperire o noua tehica numita "tomografie atom-sonda". Aceasta tehnologie permite oamenilor de stiinta sa numere atomii individuali de plumb din zirconiul gasit in Jack Hills, Australia, informeaza Live Science.

Metoda anterioara, care numara izotopii de plumb, era imperfecta, deoarece uraniul radioactiv din interiorul zirconiului misca izotopii de plumb pana se dezintegrau, iar varsta stabilita era una aparenta.

Valley sustine ca tehnica "tomografiei atom-sonda" nu are aceasta problema ca vechea metoda si le-a permis sa obtina astfel varsta exacta.

"Am demonstrat ca inregistrarile chimice din interiorul acestui zirconiu sunt demne de incredere", a mai declarat geochimistul.

Descoperirile oamenilor de stiinta au demonstrat ca acest zirconiu s-a format la numai 100 de milioane de ani distanta de la impactul cosmic masiv care a distrus Pamantul si a dat nastere Lunii.

Deoarece ei considera ca aceste cristale s-au format din granodiorit sau tonalita, materiale bogate in apa, asta ar putea insemna ca Pamantul s-a racit foarte repede dupa impact. Atat de repede, incat se poate presupune ca era apa pe suprafata acestuia chiar si atunci, diferenta nefiind foarte mare fata de cum arata acum planeta, conchide John Valley.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2229 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un comentariu interesant la acest material publicat in Live Science

Becki Marshall-Studer
The age of the Earth is 4.54 ± 0.05 billion years.
Bible creation days: 24^7 = 4,586,471,424

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor