A fost Jimi Hendrix asasinat?

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 13:30
10081 citiri
A fost Jimi Hendrix asasinat?

Jimi Hendrix a fost cu siguranta un chitarist fara pereche pentru ca, la aproape patruzeci de ani de la moarte, se vorbeste inca despre imprejurarile disparitiei lui.

S-a intamplat pe 18 septembrie 1970 la Londra, cand Hendrix avea 27 de ani, rememoreaza cotidianul francez Liberation.

Oficial, Jimi Hendrix a murit accidental, in timpul somnului, inecat in propria voma, dupa ce inghitise multe barbiturice si vin. Dar nu, n-a fost deloc asa, el a fost asasinat de managerul sau, pretinde astazi un vechi angajat pentru transportul si montarea echipamentului formatiei, James Wright, care va da detalii despre aceste acuzatii intr-o carte ce va aparea la sfarsitul lui iunie ('Rock Roadie', la JR Books).

Autorul spune ca detine informatia chiar de la manager, Michael Jeffery, care, in 1971, i-ar fi spus lui Wright ca a scapat de chitarist pentru ca acesta urma sa renunte la el si ca, datorita unei asigurari de viata incheiata de Jimi Hendrix in beneficiul sau, a putut sa incaseze doua milioane de dolari dupa decesul muzicianului.

Potrivit managerului, citat de Wright, crima ar fi avut loc dupa cum urmeaza: 'Au intrat in camera de hotel a Monikai (Monika Dannemann, o iubita a lui Hendrix cu care acesta isi petrecuse noaptea la hotelul Samarkand), Jeffery a luat un pumn de pastile pe care i le-a indesat in gura si i-a turnat cateva sticle de vin rosu pe gat.'

Din pacate, Jeffery nu mai poate comenta afirmatiile lui Wright: a murit in martie 1973, intr-un accident de avion deasupra orasului Nantes. S-ar putea ca aceasta 'dezvaluire' tardiva sa fie pentru James Wright o cale de a asigura lansarea cartii sale. Totusi, ipoteza asasinarii lui Hendrix de catre Michael Jeffery nu este deloc aberanta. Intr-o carte aparuta in 2000, 'The Covert War Against Rock' (Feral House), despre moartea violenta a mai multor muzicieni celebri, ziaristul Alex Constantine scria ca, la doua zile dupa moartea lui Hendrix, Jeffery a marturisit producatorului Alan Douglas ca era 'implicat' in moartea chitaristului.

Alte doua elemente au aruncat o aruncat o umbra de indoiala asupra decesului. Pe de-o parte, Monika Dannemann a dat declaratii foarte confuze despre ultimele clipe ale lui Hendrix. In mod straniu, ea n-a fost prezenta cand a venit ambulanta. S-a sinucis in 1996. Pe de alta parte, medicul care l-a primit pe Hendrix la spital, John Bannister, a afirmat in mai multe interviuri despre caile respiratorii ale chitaristului ca erau pline cu vin, dar ca avea putin alcool in sange.

Se adauga la aceste lucruri personalitatea lui Michael Jeffery, despre care se spunea ca este un apropiat al FBI-ului, avand legaturi cu mafia, escroc si oarecum nebun. Relatia sa cu Hendrix era mai mult decat furtunoasa. Contractul lor urma sa se incheie la sfarsitul lui decembrie 1970. Amestecati toate aceste ingrediente si veti obtine o frumoasa teorie a complotului, scrie in incheiere cotidianul Liberation.

Steaua cazatoare

Daca a existat in muzica rock vreo stea cazatoare, aceea a fost cu siguranta Jimi Hendrix. In cei 4 ani in care a fost un superstar, a realizat cu chitara electrica mai mult decat orice alt chitarist de dinaintea lui sau decat cei care au urmat. Canta la chitara in modalitati in care nimeni altcineva nu putea, si dupa el chiar nu a mai existat un chitarist mai bun.

Putea sa cante cu chitara la spate, sau cu dintii, sau chiar cu chitara in flacari. Pe scena, in fata a mii de persoane,canta live de neimaginat, iar dupa cum afirma unii dintre cei mai apropiati prieteni ai sai dincolo de scena, atunci cand canta pentru prieteni era mai presus de prestatiile din concert.

Jimi Hendrix a ocupat prima pozitie intr-un top al celor mai buni chitaristi ai tuturor timpurilor. Clasamentul a fost publicat de revista "Times", dar nu ii ia in calcul decat pe maestrii chitarei electrice, nu si pe ai celei clasice.

Criticul Josh Tyrangiel a declarat ca nimeni nu a stiut sa combine blues-ul, rock-ul si muzica psihedelica asa cum a facut-o Jimi Hendrix. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Keith Richards de la Rolling Stones, Eric Clapton, Jimmy Page de la Led Zeppelin si legendarul Chuck Berry.

Jimi a a invatat sa cante la chitara la varsta de 12 ani, pe cand copilarea in Seattle, Washington, fiind influentat de legendele blues B.B. King si Robert Johnson. La inceput a cantat pentru formatii locale doar pentru racoritoare si hamburgeri. In 1959, la 17 ani, s-a inrolat in Air Force, unde a servit ca parasutist pana cand, din cauza unei accidentari, 'cariera' sa militara s-a incheiat. Pana in anul 1963 el cantase pentru Little Richard, The Isley Brothers, Wilson Pickett, Jackie Wilson ca al doilea chitarist sau chitarist de rezerva.

Desi stangaci, el a cantat cu chitara pentru dreptaci, folosind-o rasturnata. Nu si-a incercat sansele de unul singur pana in anul 1965, dupa ce l-a ascultat pe Bob Dylan cantand. Mai intai, s-a facut cunoscut cantand blues in cluburi din Greenwich Village, New York, sub numele Jimmy James, trupa sa numindu-se Blue Flames.

S-a raspandit repede in oras, zvonul existentei unui chitarist nou care putea sa scoata din chitara sa Fender Stratocaster sunete nemaiauzite de cineva pana atunci.

Muzicieni de prin tot orasul veneau sa-l vada cantand, iar unul dintre ei, aflat in vizita in oras, era basistul trupei Animals - Chas Chandler.

Impresionat profund, Chandler il convinge pe Jimi sa se mute in Anglia, promitandu-i ca-l va face faimos. In Anglia, Chandler devine managerul lui Hendrix, ii aduce un basist - Noel Redding si un baterist - Mitch Mitchell, formand astfel Jimi Hendrix Experience.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună. Am telefonul deschis/ Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună. Am telefonul deschis/ Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#Jimi Hendrix asasinat, #Jimi Hendrix biografie , #experiment