Ce tari ar avea cel mai mult de suferit de pe urma caderii unui asteroird?

Sambata, 12 Septembrie 2009, ora 19:10
3666 citiri
Ce tari ar avea cel mai mult de suferit de pe urma caderii unui asteroird?

Pericolul ca Pamantul sa fie lovit de un asteroid este acceptat ca fiind cel mai mare dezastru natural ce ar putea ameninta omenirea, conform unei echipe de cercetatori din Southampton, care a masurat aceste riscuri in cazul fiecarei tari.

Cercetatorii au folosit date din multiple simulari ale impactului cu un asteroid "mic", cu un diametru de sub un kilometru, cu ajutorul unui software numit NEOimpactor (dupa NEO, programul Near Earth Object, al NASA).

Din primele cercetari reiese ca, in termeni de pierderi de vieti omenesti, China, Indonezia, India, Japonia si SUA ar avea cel mai mult de suferit daca ar fi lovite de un asteroid, relateaza The Daily Galaxy.

Daca se iau in considerare efectele economice, cel mai mult au de pierdut SUA, China, Suedia, Canada si Japonia, cele mai mari pagube inregistrandu-se la nivel de infrastructura.

Top 10 al tarilor cu risc major

Vorbind despre risc, in general, clasamentul tarilor care ar avea cel mai mult de suferit este China, Indonezia, India, Japonia, SUA, Filipine, Italia, Marea Britanie, Brazilia si Nigeria.

"Consecintele pentru populatie si infrastructura, in cazul unui astfel de impact, sunt enorme", a explicat Nick Bailey, de la Universitatea Southampton.

Tsunami la scara globala, de la un asteroid de 200 de metri

Echipa a examinat si potentialele consecinte ale caderii unui asteroid cu diametrul de 200 de metri in ocean. In acest caz, s-ar genera un tsunami de scara globala, spun cercetatorii.

Un asteroid de 500 de metri care ar cadea in oricare ocean de pe Terra ar cauza pagube peste tot in lume.

Asteroid mai mare de 20 km - anihilare viata complexa pe Terra

Asa cum spunea si Stephen Hawking, orice cometa sau asteroid mai mare de 20 de kilometri in diametru care ar lovi Pamantul ar avea drept rezultat anihilarea completa a vietii complexe, constand in animale si plante inalte, asa cum, de altfel, s-a mai intamplat.

Calculele recente ar arata ca s-ar intampla din nou fenomenele de acum 600 de milioane de ani, cand oceanele ar fi inghetat (ipoteza disputata de cercetatori).

Ar supravietui, probabil, doar bacteriile si microbii, stiindu-se faptul ca plantele si animalele sunt susceptibile la extinctie in cazul unui astfel de impact.

Impact major la fiecare milion de ani

Rata de impact depinde de cate comete si asteroizi exista in sistemul planetar. In general, exista un impact major la fiecare un milion de ani.

Asteroidul care a lovit Vredefort, situat in Africa de Sud, a provocat unul dintre cele mai mari impacturi asupra Pamantului. Se crede ca avea un diametru de 10 kilometri, desi unii oamenin de stiin ta sustin chiar ca asteroidul initial ar fi avut un diametru de 250 de kilometri sau poate chiar mai mult (500 de kilometri).

Ce a tinut Pamantul pana acum in siguranta, in ultimii 65 de milioane de ani, in afara norocului chior, dupa cum explica publicatia, este campul gravitational masiv al lui Jupiter, gardianul nostru cosmic, cu orbita sa circulara stabila departe de soare, care a asigurat un numar relativ mic de impacturi cu rezultate atat de grave.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#asteroid impact Terra, #tari risc asteroid Terra, #extinctie viata impact asteroid , #experiment