Apocalipsa din 21 decembrie 2012 - ce spune NASA

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 20:17
49140 citiri
Apocalipsa din 21 decembrie 2012 - ce spune NASA

In ciuda celor scrise si vehiculate in legatura cu data de 21 decembrie 2012, viitorul nostru nu este in pericol, spun expertii NASA. In afara de solstitiu, de cea mai lunga noapte, nimic altceva de importanta majora nu ne asteapta, anunta acestia.

"Asa ca vom dormi bine in 21 decembrie, anul viitor", declara astronomul Don Yeomans, manager al programului NASA de observare a obiectelor apropiate Pamantului, legat de anuntata Apocalipsa de anul viitor, dupa cum relateaza LiveScience.

"Ce sa fie atat de special legat de aceasta data?", intreaba acesta retoric, amintind ca multa lume stie ca e sfarsitul calendarului mayas. Acest calendar, la fel ca si cel modern, are 365 de zile. In afara zilelor, vechii mayasi masurau timpul in perioade mai lungi, asa cum noi masuram timpul in zeci de ani, secole sau milenii, explica acesta. O astfel de unitate poate avea 52 de ani sau 5.125 de ani.

Iar sfarsitul a 5.125 de ani cade tocmai in 21 decembrie, explica Yeomans. "Bineinteles ca un alt calendar (un nou ciclu - n.red) va incepe in 22 decembrie", explica acesta. "Ar fi ca si cum calendarul nostru se termina in 31 decembrie, iar asta ar fi sfarsitul timpului, sfarsitul zilelor (...). Mayasii niciodata nu au prezis ca sfarsitul lumii va fi la acea data", mai spune acesta.

Dezastrul numit Nibiru

In ceea ce priveste un alt scenariu, adesea vehiculat, mai ales in mediul online, conform caruia planeta Nibiru sau Planeta X se indreapta catre Pamant, nu exista nici macar o dovada a faptului ca aceasta planeta exista, a mai spus Yeomans.

Prima care a spus ca Nibiru va insemna dezastrul pentru Terra este Nancy Leider, preocupata de viata extraterestra, care sustine ca este in contact cu extraterestrii din sistemul solar Zeta Reticuli. Initial, aceasta a spus ca dezastrul va veni pentru Terra in mai 2003, pentru ca apoi sa se razgandeasca si sa dea o noua data pentru Apocalipsa, 21 decembrie 2012.

In timp ce multi sunt de parere ca astronomii si NASA nu fac decat sa acopere existenta planetei Nibiru pentru a preveni panica, omul de stiinta sustine ca "nu exista vreo modalitate pe Pamant astfel incat astronomii sa fie pusi sa taca legat de orice".

Alinierea planetelor

Cat despre efectele alinierii planetelor asupra Pamantului, eveniment prognozat pentru 21 decembrie 2012, Yeomans afirma ca nici nu va fi vreo astfel de aliniere in aceasta data, "singurii astri care vor avea efecte gravitationale asupra Pamantului fiind Luna si Soarele, ale caror efecte le simtim de milioane de ani".

Furtunile solare

Anuntatele furtuni solare din 2012, intr-adevar, vor avea loc, asa cum se intampla la fiecare 11 ani. Insa nu vor avea efecte de durata, afirma acelasi om de stiinta.

Au existat si super-furtuni care au lovit Pamantul, in 1859. Chiar daca nu au fost urmari notabile atunci, exista temerea ca astfel de furtuni ar putea avea efecte considerabile in prezent, pentru ca suntem dependenti de electronice.

Totusi, nu exista nicio dovada ca acestea vor avea loc in 21 decembrie 2012, sustine specialistul NASA. Este imposibil de prezis activitatea solara pentru o data atat de indepartata. In plus, chiar si cele mai puternice furtuni solare nu vor aduce Apocalipsa, mai spune acesta.

Inversarea polilor

In ceea ce priveste inversarea polilor, atat a celor geografici, cat si a celor magnetici, asociati cu campul magnetic, specialistul afirma ca temerile sunt neintemeiate. Potrivit acestuia, nu exista acest pericol in cazul celor geografici, pentru ca Luna stabilizeaza axa.

In ceea ce priveste polii magnetici, acestia se schimba uneori, dar la circa 500.000 de ani, iar aceste modificari nu sunt bruste, avand loc gradual, in mii de ani. Nu exista dovezi ca o astfel de inversare va avea loc in 21 decembrie 2012, mai spune expertul. Si chiar daca se intampla asta, admite el, fenomenul nu va cauza probleme reale.

De ce a durat atât de mult retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei
De ce a durat atât de mult retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică seara, 28 aprilie, că a avut o discuție privată cu medicul Cătălin Cîrstoiu privind cursa pentru Primăria Capitalei. Traian...
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
#Apocalipsa 21 decembrie 2012, #sfarsitul lumii teorii, #sfarsitul lumii NASA, #predictii calendar mayas, #sfarsitul lumii calendar maya , #NASA