Se deschide o noua era in astronomie: Descoperirea materiei intunecate

Sambata, 13 Decembrie 2014, ora 17:45
6367 citiri
Se deschide o noua era in astronomie: Descoperirea materiei intunecate

E posibil ca astronomii sa fi detectat in sfarsit un semnal al materiei intunecate, o substanta misterioasa care compune cea mai mare parte a Universului. Mai exact, s-a descoperit o forma ciudata in emisiile de raze X provenite de la doua corpuri ceresti din galaxiile Andromeda si Perseus.

Semnalul corespunde unei particule necunoscute pana acum si el ar putea fi produs de catre materia intunecata, potrivit Discovery News.

"Distributia semnalului in interiorul galaxiei corespunde exact cu ceea ce ne-am asteptat de la materia intunecata - aceasta este concentrata si intensa in centrul obiectelor si mai slaba si difuza spre margini", a declarat Oleg Ruchayskiy de la Scoala Politehnica din Lausanne (EPFL), Elvetia, si co-autor al studiului.

"In scopul verificarii descoperirilor noastre, ne-am uitat pe datele din galaxia noastra, Calea Lactee, si am facut aceleasi observatii", a spus conducatorul studiului, Alexey Boyarsky de la EPFL si Universitatea Leiden din Olanda.

Materia intunecata este numita asa deoarece ea nici nu absoarbe si nici nu emite lumina si de aceea nu poate fi observata in mod direct. Dar astronomii stiu ca exista pentru ca ea interactioneaza gravitational cu materia "normala", pe care o putem vedea si atinge.

Si se pare ca este multa materie neagra in Univers. Cercetarile au aratat ca aproximativ 80% din toata materia din Univers este "intunecata", exercitand o forta gravitationala, dar neinteractionand cu lumina.

Daca rezultatele se vor confirma, ele ar putea deschide o noua era in astronomie, au anuntat cercetatorii.

Citeste si:
Biroul Național al PNL, convocat sâmbătă. Modificarea Statutului, pe ordinea de zi
Biroul Național al PNL, convocat sâmbătă. Modificarea Statutului, pe ordinea de zi
Biroul Politic Naţional al PNL a fost convocat pentru sâmbătă, la Palatul Parlamentului, de liberalii care îl susţin pe premierul Florin Cîţu la şefia partidului. BPN al PNL a fost...
Bagajul de restanțe din noua sesiune parlamentară. Promisiunile care ar putea fi amânate definitiv
Bagajul de restanțe din noua sesiune parlamentară. Promisiunile care ar putea fi amânate definitiv
La finalul celei de-a treia săptămâni parlamentare, aleșii nu dau semne că se vor porni prea curând de numeroasele restanțe din legislatura trecută precum desființarea Secției Speciale,...
Sursa: Ziare.com