A sasea extinctie masiva are loc acum, insa cauza e una noua

Joi, 28 Mai 2015, ora 13:20
5767 citiri
A sasea extinctie masiva are loc acum, insa cauza e una noua
Foto: Arhiva Ziare.com

O specie de mamifere din patru, una din opt de pasari si peste una din trei de amfibieni sunt in prezent in pericol sa dispara de pe Pamant. Global, mai mult de o specie din trei se afla in aceasta situatie alarmanta, potrivit WWF.

Situatia este cu atat mai grava cu cat fenomenul se accelereaza. In doar o jumatate de secol, "exemplarele din speciile de vertebrate au scazut la jumatate", se arata in raportul Planeta Vie 2014. Astfel, speciile vegetale si animale se sting de cel putin 1.000 de ori mai repede decat inainte de aparitia omului pe Pamant, transmite metronews.fr.

Fenomenul este atat de intens incat se vorbeste in prezent de "a sasea extinctie masiva", dupa cea in care au disparut dinozaurii, in urma cu 65 de milioane de ani. Diferenta este ca acum, pentru prima oara, procesul apare din cauza unei singure specii: omul.

Oamenii de stiinta au mers mai departe cu analiza lumii actuale. Potrivit unui studiu aparut in luna ianuarie in publicatia The Anthropocene Review, omul ar fi intrat intr-o noua epoca din anii '50, trecand de la holocen (epoca geologica) la antropocen (epoca gestionata in intregime de om). Omul ar fi devenit astfel unicul actor al evolutiei planetei. Teoria, validata de mediul stiintific, nu a fost inca confirmata de Comisia Internationala de Stratigrafie.

Speciile si habitatele din UE, sub lupa Comisiei Europene - Cum sta Romania

Drept consecinta a activitatii umane nefaste, o specie de mamifere din patru, una din opt de pasari si peste una din trei de amfibieni sunt amenintate, conform celei mai recente editii a Listei rosii mondiale, aflate la originea inventarului biodiversitatii.

Dintre cele 76.199 de specii vizate, 22.413 sunt considerate in pericol de disparitie, iar fenomenul nu vizeaza doar tigrii de Bengal sau marii ursi panda; Franta, spre exemplu, se numara printre cele zece tari unde se afla cel mai mare numar de animale in pericol de disparitie.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#a sasea extinctie masiva, #disparitie specii plante animale WWF, #dispar specii plante animale, #specii plante animale disparute , #specie