Animale care folosesc unelte

Miercuri, 16 Martie 2011, ora 18:10
4591 citiri
Animale care folosesc unelte

Mult timp, oamenii de stiinta au crezut ca utilizarea unor obiecte cu un anumit scop este o caracteristica specifica oamenilor, insa din ce in ce mai multe cercetari arata ca si unele animale, fie ca traiesc pe uscat, zboara sau inoata, pot manipula unelte.

Livescience.com a scos in evidenta zece dintre acestea.

1. Rozatoarele

Potrivit unor studii, rozatoarele din specia degus, rude apropiate cu sinsilele, pot fi invatate sa se foloseasca de o mica grebla pentru a obtine mancare.

2. Macacii

Macacii care traiesc in apropierea unui lacas budist din Lopburi, Thailanda, sunt cunoscuti pentru faptul ca rup fire de par de la vizitatorii care se apropie mult pentru a le folosi pe post de ata dentara.

Femelele chiar isi incetinesc miscarile atunci cand observa ca sunt privite de puii lor in timp ce isi trag firele de par inainte si inapoi pentru a-si curata dintii, spre a le da "educatie".

3. Caracatitele

Acestea sunt capabile sa adune jumatati de coji de nuci de cocos aruncate de oameni, pe care le folosesc ca adapost atunci cand au nevoie.

4. Gorilele

Gorilele nu numai ca sunt foarte puternice, de aproximativ 10 ori mai puternice decat un barbat adult, dar au si creiere destul de dezvoltate. Acestea sunt cunoscute, spre exemplu, pentru faptul ca se folosesc de bete sau ramuri de copaci pentru a testa adancimea unei ape.

De asemenea, ele manevreaza trunchiuri de arbori pentru a le utiliza pe post de pod, atunci cand au de traversat zone mlastinoase. In plus, in timp ce alte maimute folosesc unele obiecte doar pentru a-si procura hrana, gorilele fac acest lucru pentru a se descurca mai usor in mediul inconjurator.

5. Vidrele de mare

Acestea se folosesc de pietre pentru a desprinde scoicile numite abalone de pe stanci si pentru a le sparge. Ele au fost, un timp, singurele mamifere marine despre care se stia ca sunt capabile sa utilizeze obiecte, in afara delfinilor.

6. Delfinii

Acestia sunt renumiti pentru capacitatea lor de a utiliza diverse obiecte spre a atinge un scop anume. Spre exemplu, delfinii cu nas borcanat din Australia tin bureti marini in gura pentru a starni nisipul de pe fundul oceanului si a gasi astfel mai usor prada. Delfinii petrec mai mult timp vanand cu ajutorul unor unelte decat orice alt animal.

7. Elefantii

Acestia se numara printre cele mai inteligente animale din lume si au creiere mai mari decat orice alt animal terestru. Elefantii asiatici stiu sa rupa crengi din copaci la lungimea ideala pentru a indeparta mustele care ii deranjeaza.

8. Urangutanii

Pentru a incerca sa tina departe pradatorii, urangutanii au dezvoltat si transmis din generatie in generatie o modalitate de a improviza fluiere din frunze. Astfel, s-a descoperit faptul ca utilizarea unor obiecte pentru a comunica nu este caracteristica doar oamenilor.

9. Ciorile

Cercetatorii au descoperit ca ciorile si rudele lor poseda creiere uimitoare pentru niste pasari, acestea dovedind ca pot folosi ramuri, frunze si chiar propriile pene pentru a atinge un obiectiv anume.

10. Cimpanzeii

Acestia sunt animalele cele mai apropiate de rasa umana si sunt capabili sa isi construiasca un fel de sulite ca sa vaneze alte primate pentru hrana.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#animale unelte, #animale care folosesc unelte, #animale care folosesc obiecte, #animale care utilizeaza obiecte, #inteligenta animale , #stiri magazin