Mamele minore ar putea să învețe online. Povestea unei copile care a reunțat la școală la 14 ani să-și crească nou-născutul

Vineri, 28 Aprilie 2023, ora 13:55
1531 citiri
Mamele minore ar putea să învețe online. Povestea unei copile care a reunțat la școală la 14 ani să-și crească nou-născutul
În Comisia de Învăţământ deputaţii au votat ca elevele gravidele să aibă acces la școală online FOTO Pixabay

Monica Berescu, deputat USR, a anunțat într-o postare pe Facebook că minorele însărcinate ar putea continua să învețe online, după ce un amendament a fost admis la Legile Educației în comisia de specialitate.

În Comisia de Învăţământ deputaţii au votat ca elevele gravidele să aibă acces la școală online, însă amendamentul trebuie trecut prin tot parcursul parlamentar.

Deputatul USR spune că a depus amendament pentru că proiectul de lege inițiat în acest sens nu a avut susținere în Parlament. Monica Berescu susține că a întâlnit mai multe minore care sunt mame și care i-au spus că ar vrea să-și continue studiile.

„Vești bune din Parlament! Mamele minore vor avea acces la școală online!!

Când am întâlnit-o pe Florentina prima dată eram în Copou, în toamna lui 2020.

Florentina, era o copila de aproape 17 ani cu o bebelușă de 4 luni în brațe. Bebelușa era deja cel de-al doilea copil al ei. Primul, un băiețel, îl avusese la 14 ani. Florentina renunțase de atunci la școală și se descurcă cum putea, ca să aibă grijă de cei mici.

De la Florentina a plecat proiectul mamelor minore.

Așa că în primul an de mandat, am discutat inițial cu cei de la DGASPC Iași să văd care era situația acestor copile în Iași. La noi în județ, cea mai tânără mămică în 2019 avea 12 ani.

Apoi, alături de Oana Țoiu am organizat o întâlnire la care au participat UNICEF România, Salvați Copiii România, Asociația Dream Project România, organizații care se ocupă de copilele acestea precum și secretari de stat de la Educație, Sănătate și Justiție. La întâlnire a participat, o altă copila, mama la 15 ani, care a renunțat în primul an de liceu la școală, și care se chinuia la 17 ani să aibă o calificare și să își crească copilul”, a scris parlamentarul USR.

Deputatul spune că nu a fost singura mamă minoră pe care a întâlnit-o.

„Anul trecut, în noiembrie, mi-a scris o altă copila, viitoare mămică. Făcea 14 ani în decembrie și era însărcinata în 3 luni și își dorea să meargă la liceu, să își continue studiile. Anul acesta are examenul național de clasa a 8-a. Însă, să mergi la școală, însărcinată, cu o stare constantă de rău pentru că corpul tău nu este pregătit pentru asta, când contează până și detaliile cu privire la dimensiunea scaunului și a băncii, nu mai spun de bulling-ul la care ești supusă, toate astea fac dificilă prezența fizică la ore, mai ales în ultimul trimestru al sarcinii.

Încă de anul trecut am depus alături de Oana Țoiu proiectul de lege dedicat mamelor minore. Acesta, nu a trecut de Senat, majoritatea toxică nu l-a considerat oportun, în condițiile în care suntem pe locul 1 în Europa la numărul de mame minore sub 15 ani, și pe locul 2 în Europa la mame minore peste 15 ani. În total, peste 18.000 de suflete.

Însă, nici noi nu am renunțat la proiect. Așa că am preluat o parte din proiect, acela referitor la Educație și l-am transcris în amendamente la Legile Educației care se dezbat încă de săptămâna trecută în Parlament.

Astăzi, aceste amendamente au votate și asumate de întreagă comisie!

E o victorie și un pas înainte pentru a le sprijini pe aceste fete!”, a scris Monica Berescu.

Deputatul USR spune că în România sunt peste 18.000 de fete în această situație, și că suntem pe loc fruntaș în toate clasamentele din Europa cu privire la mame minore.

Jumătate din mamele sub 15 ani din UE sunt în România. Concluziile alarmante ale unui studiu făcut de Organizația Salvați Copiii
Jumătate din mamele sub 15 ani din UE sunt în România. Concluziile alarmante ale unui studiu făcut de Organizația Salvați Copiii
Aproximativ jumătate (45%) dintre mamele sub 15 ani din Uniunea Europeană provin din România, unde unu din zece nou-născuţi are o mamă minoră, relevă un studiu al Organizaţiei Salvaţi...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#mame minore, #mame minore Romania, #legile Educatiei, #scoala online , #stiri sociale