Marea Britanie trimite 20.000 de militari la granițele NATO. Va fi cel mai mare exercițiu al alianței de la terminarea Războiului Rece

Luni, 15 Ianuarie 2024, ora 09:29
3253 citiri
Marea Britanie trimite 20.000 de militari la granițele NATO. Va fi cel mai mare exercițiu al alianței de la terminarea Războiului Rece
Marea Britanie timite aproape 20.000 de militari la granițele NATO Foto: Facebook / British Army

Marea Britanie va trimite aproximativ 20.000 de militari în Europa de Este pentru un exercițiu militar programat în perioada februarie-iunie. Potrivit Biziday, care citează ziarul german Bild, NATO se pregătește pentru un scenariu în care Rusia va profita de alegerile din SUA pentru a ataca una sau mai multe țări membre NATO.

„Pot să anunț astăzi că Regatul Unit va trimite aproximativ 20.000 de militari pentru a lua parte la una dintre cele mai mari desfășurări ale NATO de la sfârșitul Războiului Rece”, arată un fragment dintr-un discurs al secretarului britanic apărării, Grant Shapps, care urmează să fie ținut luni.

În același timp, cotidianul german Bild publică detaliile unui scenariu care demarează tot în februarie 2024 și care implică 30 de mii de soldați ai armatei germane (Bundeswehr). Susține că un document al acesteia ia în calcul acțiuni de război hibrid ale Rusiei, care s-ar întinde de luna viitoare și până în vara anului 2025.

Acțiunile Rusiei și ale Occidentului sunt descrise lună de lună, începând cu un nou val de mobilizare în Rusia, de încă 200.000 de oameni, urmat de o ofensivă de primăvară în Ucraina, care ar reuși să împingă Armata Ucraineană pe mai multe segmente ale frontului, din cauza lipsei de muniții cu care se confruntă aceasta.

Potrivit scenariului luat în calcul de Bundeswehr, din iulie 2024, Rusia ar începe atacuri cibernetice asupra țărilor NATO și ar deschide un front hibrid împotriva țărilor baltice, prin ciocniri la forntieră cu un val de migranți și revolte ale populației rusofile care ar crea pretextul unor exerciții la scară largă pe teritoriul Belarus.

Agravarea situației, conform scenariului, poate apărea în octombrie, în preajma alegerilor din SUA, și care s-ar putea confrunta cu incertitudini și un vid de putere pentru mai multe luni, așa cum s-a întâmplat în 2020-2021. Acela ar fi momentul în care alianța ar fi cea mai vulnerabilă și în care Rusia ar putea folosi inclusiv exclava Kaliningrad pentru a repeta scenariul aplicat în 2014 în Crimeea și estul Ucrainei, printr-o invazie mascată în revolte locale, dar pe teritoriul unui stat membru al NATO. Potrivit scenariului luat în calcul de Bundeswehr, NATO ar trebui să desfășoare până în primăvara anului 2025 300 de mii de soldați, pentru situația unui război pe scară largă cu Rusia.

Dezastru la recrutarea în Armată. Motivul surprinzător pentru care românii nu vor o carieră militară. Expert: „Multă pasivitate”
Dezastru la recrutarea în Armată. Motivul surprinzător pentru care românii nu vor o carieră militară. Expert: „Multă pasivitate”
Recrutarea în Armata Română s-a dovedit mai grea decât examenul de Bacalaureat, arată datele Ministerului Apărării Naționale (MApN). Aproape 60% dintre cei care au vrut să devină militari...
Primul vaccin personalizat pentru cancer de piele, testat pe pacienți britanici
Primul vaccin personalizat pentru cancer de piele, testat pe pacienți britanici
Primul vaccin pe bază de ARNm personalizat din lume pentru melanom este testat pe pacienți britanici în ceea ce a fost salutat un potențial „moment de cotitură” pentru tratamentul...
#Marea Britanie, #NATO, #Militari, #soldati, #exercitii militare , #NATO