Filmul ”Mary Poppins”, încadrat la limbaj discriminatoriu în Marea Britanie. Se recomandă vizionarea doar cu îndrumarea părinților

Luni, 26 Februarie 2024, ora 15:16
2983 citiri
Filmul ”Mary Poppins”, încadrat la limbaj discriminatoriu în Marea Britanie. Se recomandă vizionarea doar cu îndrumarea părinților
Mary Poppins FOTO Facebook/ Coventry Live

Ratingul de vârstă pentru filmul "Mary Poppins" a fost ridicat la PG de către British Board of Film Classification (BBFC), la aproape 60 de ani de când a fost lansat, scrie The Guardian.

Ratingul filmului a fost ridicat de la U - care nu înseamnă niciun material susceptibil să jignească sau să dăuneze - la unul care recomandă îndrumarea părinţilor, din cauza folosirii unui limbaj discriminatoriu, relatează Daily Mail.

Acesta a fost schimbat din cauza unui termen dispreţuitor pentru Khoikhoi, un grup de oameni care s-au numărat printre primii locuitori ai Africii de Sud.

Clasificatorii au preluat termenul folosit de personajul Amiralul Boom - mai întâi ca o referire la persoanele care nu apar pe ecran, apoi ca o referire la copiii-vedetă ai filmului atunci când feţele lor sunt înnegrite de funingine.

"Înţelegem din cercetările noastre privind rasismul şi discriminarea... că o preocupare cheie pentru... părinţi este potenţialul de a expune copiii la un limbaj sau un comportament discriminatoriu pe care aceştia îl pot găsi supărător sau îl pot repeta fără să-şi dea seama de potenţiala ofensă", a declarat un purtător de cuvânt al BBFC pentru Mail.

"Conţinutul cu o condamnare imediată şi clară are mai multe şanse să primească un rating mai mic".

Reclasificarea afectează doar versiunea cinematografică a filmului, versiunile home entertainment fiind în continuare clasificate U, potrivit BBFC. Cuvântul în cauză este "Hottentot", un nume adoptat pentru Khoikhoi folosit de coloniştii olandezi, considerat a imita limba lor, care este considerat ofensator. Ulterior, acesta va fi folosit pentru a se referi la toate persoanele de culoare.

Nu este primul film clasic căruia i s-a majorat ratingul în ultimii ani. Potrivit raportului anual din 2022 al BBFC, filmul de animaţie "Watership Down" din 1978 a meritat o clasificare PG, întrucât clasificatorii au încercat să "rămână în pas cu standardele societăţii". "Când am vizionat filmul în conformitate cu orientările actuale, l-am reclasificat PG în conformitate cu politicile noastre actuale privind violenţa, ameninţarea, detaliile privind rănirea şi limbajul".

Filmul "Star Trek: The Motion Picture" din 1979 a fost, de asemenea, reclasificat de la U la PG în acel an, ca urmare a "limbajului foarte blând, violenţei uşoare şi ameninţărilor", a precizat BBFC.

Atunci când decide asupra modului de clasificare a unui film, BBFC ia în considerare scenele care ar putea arăta un comportament periculos, discriminarea şi referinţele la droguri şi sex. De asemenea, ia în considerare limbajul folosit în film, scenele de nuditate şi de ameninţare, groază şi violenţă.

Clasificatorii sunt atenţi în special la limbajul discriminatoriu sau la comportamente care "nu sunt acceptabile decât dacă sunt clar dezaprobate, sau într-un context educaţional sau istoric, sau într-o operă deosebit de veche, care nu este atractivă pentru copii".

În filmul original "Mary Poppins", Julie Andrews a jucat rolul dădacei magice şi Dick Van Dyke în rolul lui Bert, partenerul ei. Din distribuţie au mai făcut parte David Tomlinson, Glynis Johns, Hermione Baddeley, Karen Dotrice, Matthew Garber, Elsa Lanchester, Arthur Treacher şi Ed Wynn.

Filmul a fost un fenomen imediat după lansare, iar de atunci a fost adaptat într-un musical de succes pe Broadway şi a primit o continuare, "Mary Poppins Returns", în 2018. Emily Blunt a jucat rolul Poppins alături de Lin-Manuel Miranda, Ben Whishaw, Emily Mortimer, Julie Walters, Colin Firth şi Meryl Streep. Van Dyke şi-a făcut apariţia în continuarea filmului ca unchi al personajului lui Firth.

Primul vaccin personalizat pentru cancer de piele, testat pe pacienți britanici
Primul vaccin personalizat pentru cancer de piele, testat pe pacienți britanici
Primul vaccin pe bază de ARNm personalizat din lume pentru melanom este testat pe pacienți britanici în ceea ce a fost salutat un potențial „moment de cotitură” pentru tratamentul...
Premieră în Marea Britanie: Un tânăr a fost arestat pentru încălcarea legii privind securitatea naţională. Acuzațiile au legătură cu Rusia
Premieră în Marea Britanie: Un tânăr a fost arestat pentru încălcarea legii privind securitatea naţională. Acuzațiile au legătură cu Rusia
Un tânăr britanic a fost inculpat pentru presupuse activităţi ostile statului, după ce ar fi fost recrutat de Rusia. Se presupune că acesta ar fi recrutat și alte persoane care să dea foc...
#Mary Poppins, #discriminare, #Marea Britanie , #stiri internationale