Jurnalistul Stelian Negrea si conducerea Intact, chemati la audieri la CNA

Joi, 12 Mai 2011, ora 17:11
1741 citiri
Jurnalistul Stelian Negrea si conducerea Intact, chemati la audieri la CNA

Stelian Negrea si conducerea Intact sunt invitati pentru audieri la sedinta CNA de martea viitoare, dupa ce jurnalistul a acuzat trustul de presa, in interviuri publicate in Evenimentul zilei, de practici lipsite de deontologie si ingerinte editoriale.

Decizia CNA a fost luata la propunerea vicepresedintelui Consiliului, Ioan Onisei, cu sapte voturi "pentru" (Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Attila Szasz, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Mihai Malaimare si Constantin Dutu) si unul "impotriva" (Christian Mititelu), informeaza Mediafax.

"Intram in lucruri care ne vor depasi. Sunt foarte multe informatii care se publica in presa (...) Sunt relatari ca exista ofiteri activi in presa, chiar in posturi de mare conducere. Sunt niste neclaritati legate de contractul de la Realitatea (legat de faptul ca Elan Schwartzenberg a anuntat ca a preluat 90% din Realitatea, n.r.). Daca ne bagam in toate lucrurile astea, vom deveni un fel de sucursala a Procuraturii", a spus Christian Mititelu, precizand ca CNA ar trebui sa-si foloseasca timpul pentru a analiza doar "ceea ce apare pe ecran".

In replica, Dan Grigore a spus ca, in ultima vreme, pe Antena 3 se vehiculeaza incorect argumentul ca, fiind o televiziune privata, postul poate sa faca ce vrea.

"Reiterez faptul ca orice post de televiziune lucreaza pe o frecventa primita din patrimoniul national, gratis. Aceasta afacere pe o frecventa radioelectrica din patrimoniul national nu este indiferenta societatii romanesti. Felul in care opereaza trebuie sa se supuna acestor legi care functioneaza in domeniu. CNA trebuie sa urmareasca aplicarea acestor legi. Un post important, care se vrea de anvergura nationala, cu o forta de impact asupra societatii romanesti, nu poate sa fie lasat sa-si faca de cap in audiovizual", a mai spus Dan Grigore.

Stelian Negrea a acordat saptamana trecuta mai multe interviuri ziarului Evenimentul Zilei in care a afirmat ca a demisionat din functia de senior-editor al televiziunii Antena 3 din cauza ca trustul de presa Intact, controlat de Dan Voiculescu, l-a obligat sa semneze contracte care ii transforma pe jurnalisti in executanti ai ordinelor venite din partea angajatorului.

Stelian Negrea a mai spus ca, in trustul Intact, conducerea comanda campanii impotriva unor politicieni si a facut dezvaluiri incendiare despre implicarea unor oameni politici din Opozitie in declansarea sau stoparea unor campanii la adresa oamenilor Puterii.

Cum ajung politicienii pe lista neagra a Antenelor

De cealalta parte, Intact Media Group a anuntat printr-un comunicat de presa ca a decis actionarea in judecata a lui Stelian Negrea si a lui Florin Ciornei, precum si a cotidianului Evenimentul zilei.

Articolul 6 din Legea audiovizualului prevede, printre altele, ca:

(1) Cenzura de orice fel asupra comunicarii audiovizuale este interzisa.

(2) Independenta editoriala a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscuta si garantata de prezenta lege.

(3) Sunt interzise ingerinte de orice fel in continutul, forma sau modalitatile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autoritatilor publice sau a oricaror persoane fizice sau juridice, romane ori straine.

Pe de alta parte, referitor la preluarea Realitatea Media de catre Elan Schwartzenberg, Ioan Onisei a spus ca membrii CNA sunt responsabili si trebuie sa se ocupe la un moment dat si de actionariatul la anumite posturi. "Exista obligatii ale societatilor detinatoare de licenta ca, in termen de 30 de zile, sa depuna la CNA documente care certifica schimbarea de actionariat. Legea interzice ca licenta sa fie operata de altcineva. In momentul in care se va pune problema, va trebui sa ne ocupam si de lucrul acesta", a declarata Ioan Onisei.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#Stelian Negrea Voiculescu, #CNA Antena Intact, #jurnalist antena cenzura , #audiovizual