Presa moare pre limba ei, iar Puterea jubileaza - De la cititori

Sambata, 18 Iunie 2011, ora 16:40
2418 citiri
Presa moare pre limba ei, iar Puterea jubileaza - De la cititori
Foto: Adevarul

Da, Puterea nu mai poate de bucurie ca, aproape fara efort, scapa de ingratii jurnalisti care nu vor si pace sa-i aplaude eroismul reformator.

Insa va fi o victorie a la Pyrrhus, caci odata cu presa, genul acesta de politici si institutii publice alimentate exclusiv prin vorbarie si imagine va deveni caduc. Abia atunci politicienii se vor intoarce, de data asta cu buna credinta, la popor, direct ori/si online, caci politica se face cu si pentru oameni, ceea ce s-a cam uitat.

Acum se aduna bocitoarele la capataiul presei, in special al celei scrise, cobindu-i sfarsitul iminent. Dar nimeni nu observa ca neincrederea in institutiile democratiei scade direct proportional cu numarul ziarelor citite. De aceea in democratiile respectabile guvernantii se ingrijesc de viata presei ca de propria sanatate. La noi nu e cazul, constiinta de sine a actantului politic nu atinge inca asemenea stadiu.

Cum e in Occident?

Fenomenul bantuie intreg Apusul de vreun deceniu si mai bine, dar tarabele, e adevarat, mult rarite, inca sunt pline de ziare si reviste, semn ca expansiunea internetului si a televiziunilor a provocat doar o reasezare a raportului intre cititori, telespectatori si internauti. Daca strada are o oferta mai saraca fata de sfarsitul secolului trecut, in schimb, numarul abonamentelor nu s-a redus dramatic. Nivelul de trai permite un acces mai larg la cultura si civilizatie.

Schimbarile puteau fi anticipate: informatia circula mai iute pe suport electronic, se aloca acces la surse, se permite compararea si verificarea instantanee, de aceea ziarele care au trait din manipularea informatiei si soparle au ajuns la mila unor finantatori interesati de jocuri politice si publicitate.

S-a crezut ca tabloidizarea va recastiga terenul pierdut, dar dupa o vreme, trendul descrescator a fost reluat. Facuta fara cap, dupa ce a dezvaluit toate goliciunile, a inceput sa plictiseasca, avand aceeasi soarta. Cateva titluri continua in virtutea inertiei, pliindu-se pe anumite nise.

Degringolada presei

Odata cu "bulina rosie", dl Cristoiu a facut cariera si bani din stiri socante gen "gaina naste pui vii" ori grozavenii lexicale din seria "incredibil, dar adevarat" ca: bomba, a exploda, groaza, sange, letal, razboi, a cutremura, crima, drama etc. in titluri de-o schioapa. Unii continua obstinant pana isi vor ingropa definitiv redactiile. Pacaleala tine o singura data.

Se vede clar ca agonia presei e din cauza managementului prost, a neprofesionalismului editorial, dar si a climatului economic viciat de supraimpozitare si distributie aranjata, imputat mai cu seama autoritatilor de azi.

In mare insa vina e a jurnalistilor insisi: cu nu putine exceptii notabile, au abdicat de la misiunea nobila de a informa corect si de a-si forma cititorii. Nu mai au ca ideal adevarul, onoarea, demnitatea, privilegiul de oficiere a limbii romane corecte si frumoase. Argoul, limbajul de cartier, sudalma birjareasca si lapidarea publica incep sa sufoce.

De ce nu mai cumparam ziare?

Saracia genereaza fenomene inacceptabile, parazitare, la limita infractionalitatii: mercenariatul, compromisul murdar, prostitutia intelectuala, scrisul la comanda, partizanatul camuflat. Unele practici ignobile vin de la elite. In goana dupa sinecure, si-au abandonat poporul la rascruce de drumuri si vanturi. Cativa oameni de cultura, apologeti ai libertatilor si ai democratiei, au luptat 15 ani cu metehnele regimului Iliescu ca membri ai GDS, ca astazi aceleasi metehne, daca nu cumva mai grave, sa fie transformate in calitati ale regimului Basescu.

Or atunci cand te simti tradat in convingerile-ti intime, nimeni nu-ti mai poate resuscita respectul, asa ca presa angajata in batalia politica de partea manipulatorilor cu buget la indemana se ingalbeneste pe tarabe.

Din nefericire, odata cu balastul articlerilor naimiti dispar din presa scrisa valorile. Celebrele condeie Petre Mihai Bacanu, Mihai Creanga, Eliade Balan etc. s-au retras din prim-plan. Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu, Roxana Iordache, Lelia Munteanu s-au ascuns pe Net ori la TV. Iar fara repere, presa agonizeaza. Asta se si doreste.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Moartea presei bucuria Puterii, #soarta presei Romania, #adevar manipulare informatie , #presa scrisa