Ziare.com

65% dintre romani cred ca televiziunile manipuleaza - Sondaj IRES

de Bogdana Boga
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 17:07

   

65% dintre romani cred ca televiziunile manipuleaza - Sondaj IRES
98% dintre romani cred ca televiziunea ar trebui sa aiba si un rol educativ, 82% admit ca publicul roman are un nivel de educatie scazut, iar 75% cred ca televiziunile sunt dispuse sa difuzeze orice de dragul audientei, se arata intr-un sondaj IRES.

In plus, 73% cred ca statul ar trebui sa intervina pentru a opri difuzarea emisiunilor care aduc atingere bunului gust, 72% cred ca televiziunile din Romania exagereaza orice subiect, iar 65% cred ca televiziunile manipuleaza, nu informeaza.

In ciuda a ceea ce sustin realizatorii de emisiuni, mai putin de jumatate dintre respondentii la sondaj, doar 48%, considera ca televiziunile nu au nicio vina in sensurile de mai sus, ele raspunzand doar cererii publicului.

Dimpotriva, 79% dintre respondenti au sustinut ca nu sunt interesati de viata personala a vedetelor, si 80% ca nu sunt interesati de cea a politicienilor.

Raportul de cercetare al IRES mai releva faptul ca in 71% dintre gospodarii exista cel putin 2 televizoare, iar peste 83% se uita zilnic la televizor, un procent similar inregistrat si la un sondaj realizat in urma cu 4 ani, in 2007, de INSOMAR.

La intrebarea care este principala motivatie, 57% au spus ca se uita la televizor pentru informare, din dorinta de a afla ce se intampla, 8% pentru divertisment si relaxare si doar 1% pentru cultura generala.

94% dintre respondenti au sustinut ca nu urmaresc emisiuni TV la locul de munca. 81% urmaresc zilnic jurnalele de stiri la televiziune si doar 25% urmaresc zilnic emisiuni sportive.

Doar 16% urmaresc zilnic talk show-uri de genul dezbaterilor politice sau cetatenesti, iar 65% dintre respondenti sustin ca nu se uita niciodata la telenovele.

Peste 81% dintre respondenti s-au plans ca in Romania copiii sunt expusi unui nivel prea ridicat de influenta nociva din partea emisiunilor de televiziune, procentul fiind similar cu cel rezultat din sondajul INSOMAR din 2007.

76% se declara ingrijorati si foarte ingrijorati de violenta la care sunt expusi copiii atunci cand urmaresc emisiunile de televiziune, 66% sunt ingrijorati de nuditatea si 69% de sexualitatea la care sunt expusi cei mici.

85% dintre respondenti sunt alarmati de expunerea la consumul de droguri a copiilor care privesc emisiunile de televiziune.

Sondajul a fost realizat telefonic pe 25 octombrie, pe 1.243 indivizi de 18 ani si peste, si are o eroare maxima tolerata de +- 2,8%.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1982 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Orice organ de presa, de oriunde din lume, manipuleaza.

Dar numai pe cei care nu judeca cu propriul lor cap.

 

Frequently drawn conclusions:

Tu, doc', ești manipulat...

manipularea poate exista acolo unde populatia are un nivel scazut !

-------------

 

Mm. Da si nu.

In SUA populatia nu are nivelul scazut si totusi o mare parte din ea este manipulata. Nivelul ridicat de trai este ca un anestezic: oamenilor li se face lene sa mai judece cu capul lor si accepta ideile care le sunt servite gata rumegate. Dar acum, in plina criza lucrurile se vor schimba si acolo, pentru ca foamea le va pune tuturor mintea la contributie.

ai dreptate ! dictaturile soft au alta metoda !

----------

......

in SUA, celebrul Jhonny Deep, a fost "ocolit" timp de 3 luni de toate televiziunile americane, nemaidifuzandu-se nicio stire despre acesta, pentru ca a declarat ceva despre o anumita scarba fata de nu mai stiu ce simbol american. In America nimeni nu apare la televiziune sa emite adjective de genul tam.p.it, nesim.ti.t, idi.o.t sau mai stiu eu ce. Acolo discutiile sunt foarte civilizate, practic un schimb de idei .. acolo o sa vezi satire la adresa oamenilor politici si nu batjocura. Acolo filmele horar au acelasi statut cu pornografia. L aurma uremei, vorbim de un stat unde streeptesul este permis doar in Las Vegas iar in restul Americii este permis doar topless-ul. Manipuleaza si acelea, mult mai mult decat la noi, dar o fac subliminal, cu mesaje gandite in laboratoare.. la noi iti iti prezinta direct , brutal faptele antisociale si pe deasupra mai fac si apologia infrcatorului functie din ce partid face parte.

nu-i adevarat!!!televiziunile nu manipuleaza...

excrocheaza psichilogic populatia contra cost.Televiziunea este ca o banca in care "etica" este in locul banilor.Si banii ies din "Etica"

In alte cuvinte va fiute creierul pe bani ,pilotand imformatia creind o forma culturala controlata poti vinde orice.Si in caicat ambalat frumos si publicizat poate deveni o buna marfa.

Uitativa in jurul vostru cata lume munceste sa-si cumpere mai stiu eu ce masina sau haine firmate ,si seara se spala la lighian.Uitativa in jurul vostru si veti vedea cata lume cumpara lucruri foarte costisitoare care nu trebuiesc la nimic pentru a trai cu adevarat mai bine..Cunosc persoane care au facut imprumut la banca pentru a cumpara un televizor...ah,ah,ah...

Criza asta care a venit este cu adevarat cel mai mare bine care se poate intampla umanitatii...

 

Rating

In rest?.
Gen de stiri tv in tara.
...De la "Socola" a transmis reporterul nostru Ion Traznitu.Dam legatura Mioarei Turbatu la "institutia" de la "Marcuta".Dupa reclama ne deplasam la universitatea Jilava pentru noutati in cazul xyz....
Cultura 99,99%.

 

Nu manipulează neapărat...

Practică intensiv TeleFleanca !
Cel mai enervant program este al postului Sport.ro,unde in loc de sport,vezi un circ dizgratios practicat in ring.Ce invată tinerii de aici,sau numai e nevoie de modele de lucruri normale?Ar zice careva că pot schimba postul!Da,dar acolo,intr-un colt din dreapta,apar rezultate de la fotbal,in timp ce in rest,unii se maimutărec,trambusesc,zboară...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor