Romania consuma mai multa televiziune decat Occidentul, dar e de proasta calitate

Marti, 21 August 2012, ora 00:25
2371 citiri
Romania consuma mai multa televiziune decat Occidentul, dar e de proasta calitate

Romania consuma mai multa televiziune decat Europa occidentala si in tara noastra exista mai multe licente de radio si TV decat in SUA, a declarat conf. univ. dr. Ion Stavre, de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA)

Potrivit lui Ion Stavre, in cadrul televiziunilor din Romania exista o dilema mare intre ceea ce doreste publicul si ceea ce cred televiziunile ca isi doreste publicul, iar astfel cele mai cunoscute canale TV de stiri au o audienta de maximum 3%.

Acesta a subliniat ca, in ciuda a ceea ce i se ofera, publicul doreste filme documentare si ca acesta este motivul pentru care canale precum National Geographic au o audienta "uimitor de mare".

Stavre a vorbit in cadrul conferintei de presa din deschiderea Festivalului televiziunilor locale si producatorilor independenti SIMFEST de la Targu Mures.

Profesorul Stavre considera ca in momentul de fata televiziunile ofera cel mai ieftin divertisment, intrucat in Romania nu exista o industrie a filmului, nici a celui artistic - desi aici exista numeroase succese internationale - nici a celui documentar si ca acest lucru va persista pana cand se vor intalni cei care detin resursele materiale, cu cei care stiu sa faca film de calitate.

"Acest festival (SIMFEST - n.red.) are doua contributii majore: a reusit sa reuneasca oameni din toata tara si incearca sa impinga spre o industrie a filmului documentar. Se va ajunge la un nivel calitativ doar atunci cand va exista o piata. Cate productii se vand anual din Romania? Din pacate nu se vinde nimic, intrucat intr-o lume globalizata e foarte greu sa fii pe piata", a subliniat Ion Stavre.

Regizorul german Stefan Fisher, unul dintre membrii juriului SIMFEST, a declarat in cadrul aceleiasi conferinte de presa ca nu cunoaste foarte multe detalii despre filmul documentar romanesc, ca in Germania vede foarte rar pe canalul Arte documentare provenind din Romania, dar ca stie ca documentarul romanesc nu se ridica la nivelul filmului artistic, care are deja recunoastere internationala.

Stefan Fisher a precizat ca nu orice detinator de camera de luat vederi poate face un documentar si ca, in general, nivelul profesional in domeniu a scazut, direct proportional cu cresterea calitatii tehnologiei.

Regizorul german si-a exprimat regretul ca la "Scoala de vara pentru jurnalisti" de la Targu Mures, din cadrul SIMFEST, nu s-au inscris mai multi tineri, carora sa le fie analizate productiile si care sa invete, daca este cazul, din propriile greseli.

In privinta eticii in jurnalismul de televiziune, dr. Valentin Popa de la TVR, care va sustine un astfel de curs la "Scoala de Vara pentru jurnalisti", a precizat, in acelasi cadru, ca "jurnalismul nu mai este o profesie, ci o slujba din care se castiga bani" si ca etica in acest domeniu a inceput sa fie subminata de mijloacele materiale.

Incepand de luni pana duminica, la Targu Mures are loc a X-a editie a Festivalului televiziunilor locale si producatorilor independenti SIMFEST, in cadrul caruia vor fi lansate carti de specialitate, vor fi organizate activitati cum ar fi "Scoala de vara pentru jurnalisti", precum si un concurs de documentare, la care s-au inscris peste 50 de productii.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#licente radio tv Romania, #Romania televiziuni, #festival SIMFEST, #Scoala de vara pentru jurnalisti, #documentare tv Romania public, #audienta televiziuni Romania , #televiziune