Descoperire înfricoșătoare făcută de un studiu recent. Unul dintre cele mai utilizate medicamente pentru colesterol ar putea crește riscul de diabet

Luni, 23 Octombrie 2023, ora 15:12
14220 citiri
Descoperire înfricoșătoare făcută de un studiu recent. Unul dintre cele mai utilizate medicamente pentru colesterol ar putea crește riscul de diabet
Potrivit rezultatelor, atât medicamentul rosuvastatină, cât şi atorvastatină sunt „la fel de eficiente” FOTO Pexels

Statinele sunt medicamente care scad colesterolul. Utilizarea statinelor pentru reducerea colesterolului LDL, denumit în mod obişnuit colesterolul „rău”, este recomandată pacienţilor cu boală coronariană, o afecţiune în care vasele de sânge care alimentează inima se îngustează sau sunt obstrucţionate.

Un nou studiu publicat recent face lumină asupra eficacităţii şi siguranţei pe termen lung a două statine utilizate pe scară largă.

Un studiu derulat de către o echipă de cercetători sud-coreeni a comparat două statine utilizate pe scară largă pentru tratarea pacienţilor cu boală coronariană, iar rezultatele sugerează că una dintre ele, frecvent prescrisă, ar putea creşte riscul de diabet.

Deşi cercetătorii au constatat în noul studiu că cele două medicamente populare pentru scăderea colesterolului diminuează în mod eficient şansele de infarct miocardic (atac de cord) sau de accident vascular cerebral (AVC), echipa a descoperit, de asemenea, că unul dintre acestea creşte riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Potrivit rezultatelor, atât medicamentul rosuvastatină, cât şi atorvastatină sunt „la fel de eficiente” în ceea ce priveşte evitarea unui infarct, AVC şi a decesului în cazul persoanelor cu boli coronariene.

Cu toate acestea, în timp ce medicamentul rosuvastatină se corelează cu scăderea nivelului de colesterol, oamenii de ştiinţă notează că acesta prezintă un risc mai mare de apariţie a diabetului în comparaţie cu al doilea medicament.

Utilizarea statinelor pentru reducerea colesterolului LDL, denumit în mod obişnuit colesterolul „rău”, este recomandată pacienţilor cu boală coronariană, o afecţiune în care vasele de sânge care alimentează inima se îngustează sau sunt obstrucţionate.

Cu toate acestea, doar câteva studii anterioare au comparat în mod riguros impactul clinic pe termen lung al acestor două statine puternice asupra pacienţilor.

Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), din Statele Unite, estimează că peste 35 de milioane de americani iau statine.

La studiu au participat 4.400 de adulţi cu vârsta medie de 65 de ani, toţi diagnosticaţi cu boală coronariană în 12 spitale din Coreea de Sud.

La începutul studiului, au fost documentate detaliile medicale şi ale stilului de viaţă, iar participanţii au fost desemnaţi în mod aleatoriu la doze zilnice de rosuvastatină sau atorvastatină, din septembrie 2016 până în noiembrie 2019.

Ulterior, cercetătorii coreeni au comparat diferenţele dintre cele două grupuri în ceea ce priveşte ratele generale de deces, frecvenţa infarctului, a AVC-ului şi a revascularizării coronariene – o metodă de restabilire a fluxului sanguin către secţiunile inimii.

De asemenea, ei au evaluat şi alţi parametri de sănătate, cum ar fi apariţia diabetului zaharat de tip 2, internările în spital din cauza insuficienţei cardiace, apariţiile semnificative de cheaguri de sânge şi operaţiile de cataractă.

Din totalul participanţilor, 98,7% (sau 4.341) au finalizat studiul.

Cercetătorii nu au observat nicio variaţie notabilă între cele două grupuri în ceea ce priveşte mortalitatea generală, apariţiile de infarct miocardic, AVC sau orice proceduri de revascularizare.

Cu toate acestea, studiul indică faptul că grupul care a luat rosuvastatină a avut un nivel mediu de colesterol LDL marginal redus pe toată durata studiului, comparativ cu grupul cu atorvastatină.

De asemenea, participanţii la rosuvastatină au prezentat o incidenţă mai mare a diabetului zaharat de tip 2 care a necesitat medicaţie (7,2%) în comparaţie cu grupul atorvastatină (5,3%).

În plus, un procentaj mai mare din grupul rosuvastatină a necesitat o intervenţie chirurgicală de cataractă (2,5%) decât grupul atorvastatină (1,5%).

Alte rezultate privind siguranţa au rămas consecvente între cele două grupuri.

Echipa de cercetare recunoaşte limitările, menţionând că studiul a implicat doar participanţi asiatici, iar durata sa de trei ani ar putea să nu surprindă suficient efectele pe termen lung ale celor două tipuri de statine.

Ei subliniază că rezultatele ar trebui abordate cu atenţie, indicând necesitatea unor cercetări mai aprofundate, cu o monitorizare extinsă.

„La persoanele cu boală coronariană, rosuvastatina şi atorvastatina au arătat o eficacitate comparabilă în ceea ce priveşte un compozit de deces din toate cauzele, infarct miocardic, AVC sau orice revascularizare coronariană în decurs de trei ani”, afirmă autorul studiului, profesorul Myeong-Ki Hong de la Colegiul de Medicină al Universităţii Yonsei, într-un comunicat de presă.

„Rosuvastatina a fost asociată cu niveluri mai scăzute ale colesterolului LDL, dar a implicat un risc mai mare de apariţie a diabetului zaharat nou, care a necesitat administrarea de antidiabetice şi operaţii de cataractă, decât atorvastatina”, a mai precizat el.

Rezultatele studiului clinic LODESTAR au fost publicate miercuri, 18 octombrie, în The BMJ.

Studiul a fost susţinut de Centrul de Cercetare Cardiovasculară din Seul.

Ar trebui să iau suplimente pentru a mă ajuta să dorm? Explicațiile unui medic. Care medicamente sunt mai eficiente
Ar trebui să iau suplimente pentru a mă ajuta să dorm? Explicațiile unui medic. Care medicamente sunt mai eficiente
Este bine stabilit faptul că somnul joacă un rol crucial în sănătate și bunăstare. Numeroase studii au documentat relația dintre sănătate și cantitatea și calitatea somnului oamenilor....
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Guvernul României a aprobat, marţi, 23 aprilie, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea...
#medicamente, #colesterol, #diabet, #studiu , #stiri sociale