O firmă turcească care a livrat tramvaie în Timişoara şi Iaşi a pus în funcțiune primul metrou fără șofer la Istanbul

Marti, 28 Noiembrie 2023, ora 14:20
4725 citiri
O firmă turcească care a livrat tramvaie în Timişoara şi Iaşi a pus în funcțiune primul metrou fără șofer la Istanbul
Bozankaya a livrat primul metrou fără șofer din Turcia FOTO Twitter/bozankayaglobal

Bozankaya, producătorul de material rulant prezent şi pe piaţa din România, a livrat în Istanbul primul metrou fără conductor din Turcia. Până la sfârşitul anului 2023 este planificată livrarea în Istanbul a unui număr de 4 metrouri, fiecare având câte 7 vagoane.

În România compania a livrat tramvaie în Iaşi şi Timişoara.

”Bozankaya, producătorul de material rulant prezent şi pe piaţa din România, a livrat în Istanbul primul metrou fără şofer din Turcia. Proiectul reprezintă un pas revoluţionar în evoluţia şi modernizarea infrastructurii feroviare, deschizând noi orizonturi în mobilitatea europeană”, anunţă compania.

Ceremonia de inaugurare a avut loc la fabrica Bozankaya din Ankara, eveniment în cadrul căruia a participa şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Abdulkadir Uraloğlu.

„Suntem bucuroşi să prezentăm primul nostru metrou fără şofer fabricat în Turcia. Îi felicit pe membrii consiliului de administraţie al Bozankaya şi pe toţi cei care au contribuit la acest proiect, de la ingineri la tehnicieni. Compania Bozankaya joacă un rol semnificativ în avansarea sectorului sistemelor feroviare din Turcia, oferind soluţii inovatoare pentru transportul public", a declarat ministrul Uraloğlu.

Prima livrare a fost finalizată pe 25 septembrie 2023, vehiculul fiind adus în depozitul Gebze OSB Şekerpınar. Până la sfârşitul anului 2023 este planificată livrarea a unui număr de 4 metrouri, fiecare având câte 7 vagoane. Metroul dispune de prize pentru alimentarea dispozitivelor electrice ale călătorilor şi este produs local în procent de 63%. Cu o viteză de deplasare de 80 km/h şi o lungime de 88 de metri, metroul utilizează un „Sistem de frânare regenerativă” pentru a recupera energia generată în timpul frânării, contribuind astfel la reducerea consumului total de energie.

„Metroul Gebze-Darıca a fost special conceput pentru provincia Kocaeli şi reprezintă o inovaţie pentru transportul feroviar din Turcia. Funcţionând autonom la nivelul de automatizare GoA4, acesta este dotat cu tehnologie de ultimă generaţie. Acest proiect reprezintă o oportunitate pentru Bozankaya de a-şi folosi resursele şi talentul personalului în scopul inovării şi a realizării de proiecte unice în Turcia prin experienţa noastră dobândită de-a lungul anilor”, a precizat Aytunç Günay, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bozankaya.

În vagoane, există zone dedicate scuterelor, bicicletelor şi spaţii pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Suntem bucuroşi că am realizat acest proiect de mare anvergură pentru viitorul transportului public. Metroul se distinge prin cea mai mare capacitate de transport de pasageri din clasa sa (AW4), oferind locuri pentru 1476 de călători. De asemenea, suntem onoraţi să fim implicaţi în proiectul de livrare a 100 de metrouri cu nivelul de automatizare GoA2, exclusiv în Istanbul, în cadrul celebrării centenarului Republicii Turce. Proiectul a fost demarat în iulie 2023 şi urmează să fie finalizat până în aprilie 2025”, a completat Aytunç Günay.

Bozankaya este primul exportator de metrou din Turcia, formând în 2016, un parteneriat cu Siemens Mobility prin care a furnizat trenuri uşoare pentru proiectul Thailand-Bangkok Green Line. Metrourile Bozankaya cu nivel de automatizare GoA2, special produse pentru Bangkok, sunt uşor de utilizat, necesită costuri de întreţinere reduse, oferă servicii neîntrerupte şi eficienţă ridicată.

Fondată în urmă cu aproape trei decenii în Germania, cu o rapidă extindere în Turcia, Bozankaya are experienţă ca inovator în dezvoltarea şi fabricarea vehiculelor ecologice pentru transportul public urban, cu economii de energie în exploatare şi un nivel de zgomot redus. Bozankaya deţine drepturile de proprietate intelectuală asupra vehiculelor şi tehnologiei produse în centrele de cercetare din Ankara şi în vastele sale unităţi de producţie şi design, cu o suprafaţă de 100.000 mp.

Se face metroul către Aeroportul Otopeni: Metrorex a publicat imagini de pe șantiere FOTO
Se face metroul către Aeroportul Otopeni: Metrorex a publicat imagini de pe șantiere FOTO
Miniștrii PSD și USR de la Transporturi s-au contrazis pe tema necesității metroului cu linia Bucureștii-Noi - Aeroport Otopeni. În cele din urmă, proiectul a primit finanțare, după...
Circulația feroviară, dată peste cap după ce o locomotivă s-a stricat. De la Pitești până în București un tren a făcut peste 5 ore
Circulația feroviară, dată peste cap după ce o locomotivă s-a stricat. De la Pitești până în București un tren a făcut peste 5 ore
Bine ați venit în România! Avem o mică întârziere! Așa se salutau călătorii care mergeau cu trenul de la Pitești spre București după ce au aflat că au de așteptat câteva ore pentru a...
#metrou, #Turcia, #transport, #Sofer, #Piata, #Romania, #tramvaie , #transport