Sute de militari din 17 țări, reuniți în România pentru un amplu exercițiu NATO. Poligonul în care are loc instruirea

Marti, 10 Octombrie 2023, ora 08:14
2535 citiri
Sute de militari din 17 țări, reuniți în România pentru un amplu exercițiu NATO. Poligonul în care are loc instruirea
Exercițiul are loc în poligonul de la Cincu FOTO defenseromania.ro

Cel mai complex exerciţiu NATO de tip Computer-Assisted/Command Post Exercise (CAX/CPX) începe, marţi, în Poligonul Cincu. La exerciţiu participă peste 400 de militari din 17 naţiuni aliate şi peste 20 subunităţi din structura de comandă şi de forţe a NATO.

”Ceremonia de deschidere a exerciţiului STEADFAST JUPITER 2023 (STJU23) Computer-Assisted/Command Post Exercise (CAX/CPX) în România va avea loc, marţi, 10 octombrie, începând cu ora 8.15, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „GETICA" (CNIÎ) din Cincu, judeţul Braşov”, anunţă Ministerul Apărării.

Potrivit sursei citate, Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est (HQ MNC-SE) participă la STJU23 CAX/CPX cu peste 400 de militari, ca parte a structurii de forţe a NATO, în vederea testării capabilităţii de comandă şi control, într-un scenariu complex care implică toate domeniile operaţionale la nivel întrunit.

”Exerciţiul reprezintă etapa finală de certificare (Full Operational Capability - FOC) a HQ MNC-SE, ca structură de luptă de nivel corp de armată, în măsură să asigure comanda şi controlul operaţiilor terestre ale NATO la nivel regional, în orice situaţie, pe timp de criză sau conflict”, a mai transmis Ministerul Apărării.

Potrivit acestuia, STJU23 este organizat de Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE) şi reprezintă cel mai complex exerciţiu NATO de tip CPX/CAX organizat până în prezent din punctul de vedere al numărului de participanţi şi al complexităţii scenariului.

”În cadrul activităţii de instruire sunt implicaţi militari din 17 naţiuni aliate şi peste 20 subunităţi din structura de comandă şi de forţe a NATO. STJU23 se concentrează pe o abordare de tip 360 grade a securităţii şi apărării colective a Alianţei Nord-Atlantice. Aceasta este ghidată de cele două concepte principale ale NATO, descurajarea şi apărarea (deter and defence) Spaţiului Euro-Atlantic (DDA) şi se bazează pe Conceptul fundamental al NATO de ducere a războiului (NATO Warfighting Capstone concept)”, a mai precizat Ministerul Apărării.

Potrivit datelor transmise de oficialii Armatei, instruirea întrunită este destinată să sporească coeziunea şi interoperabilitatea dintre forţele armate implicate, fiind o excelentă oportunitate pentru a testa capacitatea de răspuns, comandă şi control, precum şi postura de apărare într-un mediu geopolitic caracterizat de multiple ameninţări.

”Corpul Multinaţional de Sud-Est (MNC-SE) face parte din structura de forţe a NATO şi are misiunea de a asigura comanda şi controlul operaţiilor terestre ale NATO la nivel corp de armată, în orice situaţie, la criză sau război, cu scopul de a întări postura de descurajare şi apărare a Alianţei Nord-Atlantice în România şi Bulgaria. La Summit-ul NATO de la Bruxelles din iulie 2018, Preşedintele României a făcut cunoscută intenţia de a dezvolta pe teritoriul naţional o capabilitate NATO de comandă şi control, în contextul demersului de adaptare a structurii de comandă a NATO şi în condiţiile necesităţii de adaptare la un mediu de securitate regional şi internaţional instabil. Iniţiativa României a fost primită cu interes şi agreată de către participanţii la acest eveniment”, a mai precizat Ministerul Apărării.

În perioada care a urmat, au avut loc discuţii şi întâlniri cu aliaţii din NATO şi au fost iniţiate pregătirile pentru înfiinţarea, la data de 23 iulie 2020, a acestei structuri cu sediul iniţial la Bucureşti.

Începând cu data de 1 iulie 2021, în conformitate cu Hotărârea Parlamentului României nr. 8, din 18 iunie 2020, Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est (HQ MNC-SE) s-a redislocat din Bucureşti şi a început oficial activitatea în garnizoana Sibiu.

Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în...
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că ţara va continua să construiască o putere militară copleşitoare, cea mai puternică, pentru a-şi proteja...
#Militari, #Cincu, #armata, #poligon , #eveniment