Scandalul de corupție care a zguduit Austria, ducând la căderea guvernului. Un fost ministru de Finanțe, declarat nevinovat

Miercuri, 13 Septembrie 2023, ora 08:08
5084 citiri
Scandalul de corupție care a zguduit Austria, ducând la căderea guvernului. Un fost ministru de Finanțe, declarat nevinovat
Fostul ministru al Finanţelor din Austria, Gernot Bluemel FOTO Twitter

Procurorii anticorupţie austrieci au declarat marţi că au renunţat la o anchetă privind luarea de mită împotriva fostului ministru conservator de Finanţe Gernot Bluemel, din lipsă de dovezi, transmite Reuters.

Ancheta a fost una dintre multele privind posibila corupţie care decurge din aşa-numitul videoclip de la Ibiza, în care liderul de atunci al Partidului Libertăţii, de extremă-dreapta, Heinz-Christian Strache, a fost filmat în secret făcând acuzaţii despre corupţie în Austria, despre care a afirmat ulterior că nu a vrut să spună acele lucruri.

Multe dintre investigaţiile respective continuă.

Apariţia filmării, în 2019, l-a determinat pe Strache să demisioneze din funcţia de vicecancelar al Austriei şi a dus la prăbuşirea coaliţiei de guvernământ a partidului său cu conservatorii, condusă atunci de Sebastian Kurz, un aliat apropiat al lui Bluemel.

Ancheta referitoare la Bluemel, care a negat acuzaţiile, s-a concentrat pe un schimb de mesaje text din 2017 între el şi un manager al unei companii de jocuri de noroc, în care managerul a solicitat o întâlnire cu ministrul de Externe de atunci, Kurz, pentru a discuta o problemă fiscală într-o ţară străină şi s-a referit la o potenţială donaţie către partidul lor.

”Pentru a săvârşi o infracţiune în prezenta cauză era nevoie fie de o donaţie, fie de o ofertă concretă a unui avantaj relevant din punct de vedere penal în schimbul acţiunii unui funcţionar. O donaţie concretă a companiei de jocuri de noroc către partid nu a putut fi dovedită”, a declarat într-un comunicat Parchetul Central pentru Crime Economice şi Corupţie (WKStA).

De asemenea, nu s-a putut demonstra cu suficientă certitudine că Bluemel a transmis cererea, sau trimiterea la o donaţie sau că a fost făcută o ofertă potenţial penală la orice întâlnire între companie şi ministru, a adăugat acesta.

Kurz şi-a condus conservatorii la victorie în alegerile parlamentare, după prăbuşirea guvernului din 2019, dar a fost forţat să demisioneze din funcţia de cancelar în 2021, când a fost investigat pentru acuzaţii de corupţie.

El este, de asemenea, cercetat pentru posibilă mărturie mincinoasă în faţa unei comisii parlamentare.

El neagă orice faptă greşită.

Atât Bluemel, cât şi Kurz au renunţat la politică. Partidul lor rămâne la guvernare şi conduce o coaliţie cu Verzii, formată în 2020.

Laurențiu Reghecampf, urmărit penal, reacționează: ”Eu mă ocup de așa ceva? Victima sunt eu, nu ea!”
Laurențiu Reghecampf, urmărit penal, reacționează: ”Eu mă ocup de așa ceva? Victima sunt eu, nu ea!”
Impresara Anamaria Prodan și antrenorul Laurențiu Reghecampf și-au împărțit pumni în plină stradă în septembrie 2022, iar războiul dintre ei e departe de a fi încheiat. În urma...
Un bărbat de aproximativ 50 de ani s-a înecat în stațiunea Mamaia. Ce se știe despre identitatea victimei
Un bărbat de aproximativ 50 de ani s-a înecat în stațiunea Mamaia. Ce se știe despre identitatea victimei
IPJ Constanța a anunțat că un bărbat de aproximativ 50 de ani s-a înecat în mare, în staţiunea Mamaia, trupul acestuia fiind găsit duminică dimineaţă, 28 aprilie. Reprezentanţii...
#ministru, #finante, #Austria, #proces, #ancheta , #Austria