Mircea Cartarescu a fost distins cu un premiu international pentru literatura in valoare de 50.000 de euro

Luni, 09 Aprilie 2018, ora 21:17
5363 citiri
Mircea Cartarescu a fost distins cu un premiu international pentru literatura in valoare de 50.000 de euro
Foto: Facebook / Enrique Redel

Scriitorul roman Mircea Cartarescu a fost distins cu premiul international pentru literatura Premio Formentor de las Letras 2018, in valoare de 50.000 de euro.

"Editorul meu spaniol, Enrique Redel, ma anunta ca tocmai am primit 'Premio Formentor', unul dintre cele mai importante premii ale panoramei literare internationale. (...) Multumesc mult juriului care m-a gasit demn de o astfel de onoare", a scris Mircea Cartarescu pe pagina sa de Facebook.

Scriitorul a precizat ca primul castigator al premiului Formentor a fost J.L. Borges, caruia i-au urmat Samuel Beckett, Nathalie Sarraute, Saul Bellow, Witold Gombrowicz, Dacia Maraini, Jorge Semprun, Carlos Fuentes, Juan Gotysolo, Javier Marias, Enrique Vila-Matas, Ricardo Piglia si Alberto Manguel.

Anuntul a fost facut si de cotidianul spaniol El Pais, care a notat ca Mircea Cartarescu a primit acest premiu "in semn de recunostinta pentru opera sa destinata sa impulsioneze transformarea radicala a constiintei umane", conform deciziei juriului.

Premiul ii va fi acordat scriitorului la sfarsitul lunii septembrie, in cadrul Conversatiilor literare Formentor din Mallorca.

Premiul, in valoare de 50.000 de euro, recunoaste operele unor mari autori care si-au dedicat vietile literaturii, "ca o modalitate de a-si proteja mostenirea culturala".

Mircea Cartarescu, nascut pe 1 iunie 1956, in Bucuresti, a absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti in 1980. Este profesor doctor la catedra de Istoria literaturii romane a Facultatii de Litere, Universitatea din Bucuresti, poet, prozator, critic literar si publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al PEN Romania si al Parlamentului Cultural European.

A semnat peste 25 de volume personale si este prezent in numeroase volume colective si antologii. Dintre scrierile sale mai importante fac parte "Nostalgia", "Levantul", trilogia "Orbitor" si romanul "Solenoid".

Cartile sale au fost traduse, pana in prezent, in 24 de limbi. A primit numeroase premii literare romanesti si zece importante premii internationale, intre ele: premiul international pentru Literatura de la Vilenica (2011), premiul international pentru Literatura "Haus der Kulturen der Welt" (2012), premiul international pentru Literatura, la Berlin (2012), premiul Spycher - Literaturpreis Leuk, in Elvetia (2013), marele premiu al Festivalului International de Poezie de la Novi Sad (2013), premiul "Tormenta en un vaso", Spania (2014), premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), premiul cartii pentru intelegere europeana al orasului Leipzig, in 2015, si premiul de stat al Austriei pentru literatura europeana, in 2015.

Dupa 1989, este activ in publicistica pe diferite teme de actualitate culturala si politica. I-au fost decernate, intre altele, Ordinul national "Serviciul credincios" in gradul de Comandor (2000), Ordinul "Meritul cultural" in gradul de Mare ofiter categoria A (2006), Medalia Chevalier de l'ordre des arts et des lettres (2008), Medalia "Nihil Sine Deo" a Casei Regale romane (2016).

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Mircea Cartarescu premiu, #Cartarescu Premio Formentor , #carti