Vicepreședintele Academiei Române află joi dacă a fost sau nu colaborator al Securității. Cum îl „dirija” ofițerul de legătură pe Mircea Dumitru să-i toarne pe studenți

Joi, 07 Decembrie 2023, ora 03:25
4752 citiri
Vicepreședintele Academiei Române află joi dacă a fost sau nu colaborator al Securității. Cum îl „dirija” ofițerul de legătură pe Mircea Dumitru să-i toarne pe studenți
Acad. Mircea Dumitru, fost ministru al Educației, în prezent vicepreședinte al Academiei Române. FOTO: Facebook / Mircea Dumitru

Vicepreședintele Academiei Române, academicianul Mircea Dumitru, află joi, 7 decembrie, dacă rămâne sau nu cu eticheta de colaborator al Securității puse de cercetătorii de la CNSAS anul acesta, după ce au primit de la SRI arhiva Centrului de Informare și Documentare a fostei poliții politice a regimului comunist. În lumina noilor date, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității cere judecătorilor să constate calitatea de colaborator a academicianului Mircea Dumitru.

Judecătoarea Alina Dumitrescu de la Secția a VIII-a Contencios a Curții de Apel București se va pronunța joi în ședință publică pe cererea CNSAS, deși a secretizat toate ședințele de judecată pe motiv că reputația academicianului ar putea avea de suferit.

Mircea Dumitru a fost reevaluat și declarat de CNSAS colaborator al Securității după ce SRI a predat cercetătorilor, anul acesta, evidența Centrului de Informare și Documentare (CID) a Securității.

Nu este pentru prima oară când, în baza noilor date descoperite, o persoană a fost declarată colaboratoare a Securității, după ce în trecut obținuse o adeverință din care reieșea că nu a colaborat.

Cel mai elocvent exemplu este cel al lui Traian Băsescu „Petrov”, cu privire la care instanțele au reținut că a colaborat cu Securitatea, urmare a verdictului de colaborator acesta pierzându-și privilegiile: vila de protocol și paza de la SPP.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

În cazul lui Mircea Dumitru, CNSAS nu a reținut că n-ar fi „turnat”, ci dimpotrivă, acesta avea ofițer de legătură care îl „dirija”, în baza unui „angajament” pe care acesta l-a semnat.

Ceea ce au reținut cercetătorii în 2017 a fost că informațiile pe care studentul Mircea Dumitru le-a „turnat” la Securitate n-au fost de natură a le încălca drepturile fundamentale ale celor pe care i-a „sifonat”.

CNSAS a revenit în 2023 asupra dosarului lui Mircea Dumitru, în baza noilor informații din arhiva CID), astfel că academicianul a ajuns la Curtea de Apel București, pe rolul căreia contest calitatea de colaborator.

Pe cine ar fi „turnat” Mircea Dumitru la Securitate

Din cuprinsul documentului emis de CNSAS pe data de 04.07.2017 rezultă că Mircea Dumitru a semnat un angajament cu Securitatea și a fost „dirijat” de un securist, pe nume Danilevici, căruia i-a furnizat informații cu privire la un student din Chile aflat în România:

  • „În baza notei de constatare DI/I/1781/19.10.2016, întocmită de Direcția de Specialitate din cadrul CNSAS, notă în care este prezentat un document nou și neprocesat, identificat în dosarul D 8833, respectiv un Proces verbal de predare-primire a rețelei informative încheiat la data de 29.09.1982 între lt.maj. Stoica Ioan și mr. Coliban Silvia, ambii din cadrul Inspectoratului de Securitate al Municipiului București.
  • În acest proces verbal se consemnează: „(…) B. Colaboratori: (…) 2. Dumitru Mircea – 14.06.1960”.
  • Potrivit documentelor, (…) domnul Dumitru Mircea a fost recrutat de Securitate în scopul încadrării informative a studenților din Facultatea de Filosofie din București și a semnat la data de 23.10.1980 un Angajament, olograf, fiindu-i atribuit numele conspirativ „Negulescu II”.
  • La fila 5 din dosar se găsește o Notă de relații nedatată, olografă, în care domnul Dumitru Mircea a declarat: „Mă aflu în relații mai apropiate cu Ș.M., S.M., C.L.F., O.I.R.”
  • La fila 9 a aceluiași dosar este arhivat un „Plan de dirijare a sursei Negulescu”, întocmit la data de 19.04.1984 de către cpt. Danilevici Dumitru din cadrul Securității Municipiului București, document în care se consemnează propunerea de folosire a sursei pe lângă studentul chilian V.O.D.M., în scopul realizării următoarelor sarcini:
  • „1. Stabilirea relațiilor pe care și le-a creat în rândul studenților români și străini din cadrul facultății.
  • 2. Poziția actuală a cetățeanului chilian față de politica partidului și (a) statului nostru, dacă și în prezent face comentarii negative la adresa țării noastre.
  • În funcție de evoluția situației operative în caz, Negulescu va fi dirijat cu noi sarcini concrete”.
  • Cpt. Danilevici Dumitru a întocmit și două Note de analiză privind pe colaboratorul Negulescu, în care a consemnat:
  • „Până în prezent, Negulescu a avut un aport informativ scăzut, furnizând doar 5 note informative cu valoare pentru organele de Securitate” (nota datată 09.07.1983).
  • Pe perioada colaborării (Negulescu) a dat dovadă de solicitudine, furnizând informații utile muncii noastre” (nota datată 23.04.1986)
  • Documentele citate în cuprinsul adeverinței nu fac referiri la activități sau atitudini „potrivnice regimului comunist”. De asemenea, din conținutul documentelor citate, nu rezultă că persoana verificată ar fi vizat „îngrădirea drepturilor și libertăților omului”.
  • Astfel, persoanei verificate nu i se poate reține calitatea de colaborator al Securității”, se arată în adeverința CNSAS din 2017.

Ce înseamnă termenii de „colaborator” și „angajament”

Conform indexului de termeni și abrevieri cu utilizare frecventă în documentele Securității, publicat pe site-ul CNSAS, „colaborator” (din perspectiva DSS) înseamnă:

  • „Persoană recrutată de Securitate cu respectarea acelorași proceduri ca în cazul altor categorii de surse, având însă posibilităţi limitate sau ocazionale de a furniza informaţii de interes operativ. Colaboratorul putea fi trecut în categoria superioară a informatorilor sau dimpotrivă, în cea inferioară a persoanelor de sprijin, în funcţie de valoarea rezultatelor obţinute, a informaţiilor la care avea acces sau de aptitudinile dovedite pe parcursul relaţiei cu ofiţerul”.

Același document definește și noțiunea de „angajament”:

  • „Document scris prin care o persoană se obliga să furnizeze, în mod organizat, conspirat şi secret, date şi informaţii de interes pentru Securitate. Prin semnarea Angajamentului se oficializa statutul de colaborator (informator, rezident sau gazdă casă de întâlniri) pe care o persoană îl prelua de bună voie (atunci când recrutarea se făcea „pe baza sentimentelor patriotice”) sau prin constrângere, prin „mijloace compromiţătoare” sau şantaj”.
  • Conform legislației actuale, „colaboratori al Securității” sunt doar cei care, prin notele și informațiile furnizate organelor de represiune ale regimului comunist, au încălcat drepturile fundamentale ale celor pe care i-au „turnat”
.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Mircea Dumitru colaborator Securitate, #pronuntare, #colaborator Securitate, #CNSAS , #justitie