Dosarul lui Miron Mitrea va fi trimis la Curtea Constitutionala

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 12:42
856 citiri
Dosarul lui Miron Mitrea va fi trimis la Curtea Constitutionala
Foto: Gardianul

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, vineri, sa trimita la Curtea Constitutionala dosarul in care Miron Mitrea este judecat pentru infractiuni de coruptie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie respinsese, pe 10 iulie, ca inadmisibile, cererile de sesizare a CCR, invocate in dosarul in care Miton Mitrea este judecat pentru infractiuni de coruptie in legatura cu lucrarile facute la casa mamei sale. Decizia instantei a fost atacata cu recurs.

Instanta suprema a discutat, pe 10 iulie, atat exceptia invocata din oficiu de magistratii ICCJ in legatura cu articolele 13-16 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, articole ce reglementeaza procedura de urmarire penala si de judecare, cat si exceptia invocata de avocatul Irinei Jianu, legata de dotarea Directiei Nationale Anticoruptie cu tehnica de realizare, inregistrare si prelucrare a inregistrarilor si interceptari.

Gabriela Ghita, avocatul Irinei Jianu, a ridicat o exceptie privind articole din ordonanta de urgenta nr.134 din 29 septembrie 2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Parchetul National Anticoruptie, ordonanta de urgenta nr. 24 din 21 aprilie 2004 privind cresterea transparentei in exercitarea demnitatilor publice si a functiilor publice, precum si intensificarea masurilor de prevenire si combatere a coruptiei si din Codul de Procedura Penala.

Magistratii au mentionat ca se vor pronunta pe exceptia privind neregularitatea rechizitoriului si restituirea dosarului la parchet, pentru refacerea urmaririi penale, dupa citirea actului de sesizare a instantei, pe 14 septembrie.

Avocatii care ii apara pe Miron Mitrea si Roxana Jianu au invocat, la termenul din 2 iunie, mai multe exceptii care, in opinia lor, ar duce la restituirea dosarului.

Pentru Mitrea, avocatul Ovidiu Budusan a sustinut ca acesta a fost trimis in judecata pentru o alta fapta decat pentru cea pentru care a fost anchetat. Budusan a explicat spunand ca initial s-a inceput urmarirea penala fata de Mitrea pentru o fapta de luare de mita, care avea "o anumita baza factuala". Ulterior, insa, procurorii au extins urmarirea penala fata de Irina Jianu, acuzata ca i-a dat mita fostului ministru al Transporturilor, fara sa faca acest lucru si fata de Mitrea, desi extinderea afecta si descrierea faptei acestuia.

Avocatul Irinei Jianu - fostul procuror general adjunct al Romaniei, Gabriela Ghita, judecata la randul ei pentru coruptie - a invocat si ea mai multe nereguli, una dintre ele fiind ca procurorii care au instrumentat dosarul, Lucian Papici si Mariana Alexandru, nu erau legal investiti.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, pe 2 iunie, sa amane solutionarea cererii avocatului lui Mitrea, Ovidiu Budusan, de atasare la acest dosar a unor interceptari telefonice facute de procurori pentru momentul la care in acest dosar se vor discuta probatoriile.

Concret, Budusan a spus in fata instantei ca la momentul cand au cerut aviz Camerei Deputatilor pentru urmarirea penala a lui Mitrea, anchetatorii au facut referire la un volum de interceptari telefonice pe care nu le-au mai atasat la dosar. Procurorul de sedinta al DNA a afirmat ca acest lucru nu s-a intamplat pentru ca procurorul a considerat apoi ca aceste interceptari nu mai au relevanta pentru dosar.

Miron Mitrea a fost trimis in judecata, pe 5 martie, de procurorii anticoruptie, pentru ca ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct al ISC, suma reprezentand contravaloarea lucrarilor la casa mamei senatorului.

Potrivit unui comunicat al DNA, fostul ministru in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL), in perioada 2000-2004, este acuzat de luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale, in legatura directa cu infractiunea de coruptie, si uz de fals, in legatura directa cu infractiunea de coruptie.

In judecata a mai fost trimisa si Irina Paula Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), ulterior inspector general de stat in constructii la ISC. A mai fost deferit justitiei si Nicolae Popescu, fost arhitect sef in cadrul Primariei Voluntari.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Miron Mitrea proces, #Mitrea Curtea Constitutionala , #stiri Miron Mitrea