Laurențiu Radu Tănăsescu, asociatul ”Regelui duty-free-urilor”, condamnat în dosarul ”Mită la Otopeni”. Cât a contat că banii din șpăgi au fost dați înapoi

Joi, 02 Noiembrie 2023, ora 03:25
22385 citiri
Laurențiu Radu Tănăsescu, asociatul ”Regelui duty-free-urilor”, condamnat în dosarul ”Mită la Otopeni”. Cât a contat că banii din șpăgi au fost dați înapoi
O nouă condamnare în dosarul ”Mită la Otopeni” FOTO / Facebook

Laurențiu Radu Tănăsescu, partenerul de afaceri al ”Regelui duty-free-urilor”, Cătălin Lăscuț, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare în urma unui acord de recunoaștere admis de Tribunalul Ilfov la finalul lunii octombrie 2023.

Pe lângă pedeapsa principal, Tănăsescu a fost obligat de instanță să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sector 2. Sentința Tribunalului Ilfov nu este definitivă. În septembrie și Cătălin Lăscuț a fost condamnat, printr-o sentință definitivă, la o pedeapsă similară.

Laurențiu Tănăsescu este unul dintre personajele cheie din afacerea ”Mită la Otopeni”, fiind partenerul de nădejde al lui Lăscuț, împreună aranjând contractele de închiriere a spațiilor comerciale aflate în administrarea Companiei Naționale de Aeroporturi București. De altfel, Tănăsescu a fost găsit vinovat pentru complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor.

Tănăsescu și Lăscuț au scăpat de închisoare cu executare pentru că au colaborat cu anchetatorii. Printre altele nu au contestat sechestrul pus pe conturile bancare și chiar au făcut dovada că au plătit statului prejudiciul stabilit, 319.275,1 lei, bani depuși în contul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

”Astfel este garantată confiscarea specială a sumei de bani traficată și spălată”, se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției.

Potrivit anchetatorilor, în lunile august și decembrie 2022, inculpatul (Cătălin Lăscuț) a pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) foloase necuvenite constând în folosința unor spații comerciale din interiorul aeroportului Otopeni și ulterior suma de 100.000 euro, pentru a-și trafica influența pe care a pretins că o are asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Transporturilor și asupra directorului general al CNAB, promițând că-i va determina pe aceștia să faciliteze prelungirea unui contract de asociere pentru exploatarea spațiilor comerciale încheiat anterior între CNAB și societatea unde lucra martorul.

În contextul menționat mai sus, la data de 23 ianuarie 2023, inculpatul ar fi primit de la martor, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei. Partenerul său, Tănăsescu a fost cel care a pus umărul la această tranzacție, explicându-le afaceriștilor interesați de spațiile comerciale din aeroport că totul este aranjat dat fiind ”recompenselor” date unor influenți oameni politici, dar și ”unor persoane din serviciile secrete, că au dat bani unor persoane care au „trântit” procedurile de selecție”, se arată în rechizitoriu.

Cine a picat după semnarea acordurilor de recunoaștere a vinovăției

Cu doar trei zile înainte de condamnarea lui Tănăsescu, DNA anunța oficial trimiterea în judecată a fostului director general și comercial în cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), Alexandru George Ivan. Este acuzat de complicitate la trafic de influență, trafic de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În intervalul 11 – 14 ianuarie 2022, o persoană trimisă în judecată anterior (comunicat 608/VIII/3 din 24 mai 2023), prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins de la angajatul unei societăți comerciale (martor în cauză) o sumă de 10.000.000 euro, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra ministrului Transporturilor și promițând că îl va determina pe acesta să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lui de serviciu, în legătură cu prelungirea pe o perioadă de cinci ani de zile a contractului de asociere în participațiune pentru exploatarea unor spații comerciale, încheiat între CNAB și societatea unde lucra martorul.

În data de 03 octombrie 2022, același inculpat trimis în judecată anterior, împreună cu Ivan George-Alexandru, ar fi pretins de la aceeași persoană, o sumă necuantificată inițial, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra directorului general al CNAB și asupra ministrului Transporturilor și promițând că îi vor determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, în legătură cu prelungirea pe o perioadă de 1 an de zile a contractului de asociere în participațiune pentru exploatarea spațiilor comerciale încheiat între CNAB și societatea unde lucra martorul. Cuantumul pretinderii a fost individualizat în data de 05 octombrie 2022 la suma de 1.200.000 de euro și adus la cunoștința martorului de către inculpatul Ivan George-Alexandru.

În datele de 14.02.2022 și 15.02.2023, inculpatul Ivan George-Alexandru, în contextul etapei nepublice interne, reprezentată de redactarea în cadrul CNAB a unui caiet de sarcini pentru o achiziție având ca obiect servicii de consultanță, ar fi permis în mod direct accesul unui martor la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, prin indicarea către acesta de date din conținutul caietului de sarcini (prima zi) și prin predarea acestui caiet de sarcini (a doua zi), anterior publicării acestuia, în data de 18 mai 2022, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit.

În același dosar este cercetat și Șerban Bogdan Lițoi, la data faptei director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), acesta fiind acuzat de luare de mită.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
#mita, #Aeroport Otopeni, #spatii comerciale, #spaga, #DNA , #DNA