Ziua păcii și dezbinării naționale în Moldova

Autor: Vitalie Calugareanu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 09 Mai 2023, ora 19:49
2208 citiri

În ultimele trei decenii, politicienii moldoveni loiali Kremlinuluiau impus o percepție greșită a Zilei Victoriei în Moldova– au atribuit Rusiei victoria asupra fascismului și au contrapus-o Zilei Europei, divizând astfel societatea. Încercările din ultimii ani de a coagula geopolitic populația încă nu dau roade, din cauza propagandei rusești și a politicienilor pro-ruși, care alimentează dezbinarea din considerente electorale.

Și în acest an, conducerea pro-europeană a Moldovei a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate” din Chișinău. Președinta Maia Sandu, șeful legislativului, Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean au elogiat sacrificiul și devotamentul celor care au apărat pacea, dreptul la viață și libertate și au condamnat războiul declanșat de Rusia contra Ucrainei vecine.

Dodon, homo sovieticus, se închină în fața ambasadorului rus

Pe de altă parte, politicienii pro-ruși și susținătorii lor au mărșăluit pe străzile capitalei sub drapele roșii iar unii și-au prins la piept panglica negru-oranj interzisă în Moldova după invazia Rusiei asupra Ucrainei, fiind considerată simbol al războiului, la fel ca simbolurile „Z” și „V” folosite de ocupanții ruși în războiul din Ucraina.

Ex-președintele pro-rus Igor Dodon a venit la manifestația dedicată Zilei Victoriei cu panglica războiului prinsă la piept și cu mezinul familiei îmbrăcat în uniformă militară sovietică. Acolo s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, iar când a dat mâna cu acesta, Dodon i s-a închinat – moment surprins de fotoreporteri. Diplomatul rus le-a spus jurnaliștilor că „9 mai este o zi pe care o marchează cu lacrimi în ochi”, dar când a fost întrebat dacă războiul declanșat de Rusia în Ucraina îi stoarce vreo lacrimă, Vasnețov s-a întors și a plecat.

De Ziua Europei sărbătorim pacea și onorăm sacrificiul bunicilor

„9 mai este ziua când sărbătorim pacea și unitatea în Europa – valori deosebit de importante în contextul regional actual. Astăzi marcăm Ziua Europei și ne amintim de cei căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Din păcate, la 78 de ani de când aliații au adus pacea pe continentul european, Federația Rusă a readus războiul în Europa, sfidând atât dreptul internațional, cât și memoria celor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pentru pace și suprimarea nazismului. Pentru Moldova, 9 mai reflectă aspirațiile noastre europene și angajamentul ferm față de valorile și standardele UE. Viitorul țării noastre nu poate fi decât în marea familie europeană, alături de care împărtășim aspirații și un drum comun de dezvoltare și modernizare”, se arată într-un mesaj al ministrului moldovean de Externe, Nicu Popescu.

„Europa s-a unit pentru a preveni războaiele și a asigura dreptul la viață și la fericire tuturor cetățenilor europeni. Acum, Europa ne unește pe noi - toți oamenii Moldovei - pentru a ne câștiga locul de drept între țările europene. Moldova va întări și va îmbogăți Uniunea Europeană”, a scris pe Facebook președinta Maia Sandu. „Pe 9 mai îi onorăm pe bunicii și străbunicii noștri care au plătit prețul greu al războiului ca să-și apere familia, neamul și demnitatea. Ei s-au jertfit pentru ca viața să triumfe, pentru ca războiul să nu mai calce niciodată pragul în casele lor. Războiul aduce doar moarte, suferință și distrugere, iar cei care pornesc războaie nu pun preț nici pe onoarea eroilor, nici pe viața umană. Niciun om care-și iubește familia și țara nu poate fi de partea crimelor”, a menționat șefa statului.

Dorin Recean: „Pacea nu mai este ceva garantat”

„9 mai este o zi de comemorare. Din păcate, omenirea nu a învățat lecția celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia a mai declanșat un război oribil. Trebuie să fie o zi în care să ne gândim câte vieți mai trebuie sacrificate pentru ambiția unui dictator? Nu e o zi a parazitării! Să-i cinstim pe buneii noștri, care au trăit un calvar”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

A condamnat războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks. Potrivit lui, acest război „a arătat cât de importantă este solidaritatea pentru a proteja viețile oamenilor și pentru a menține prosperitatea”.

„Pacea nu mai este ceva garantat. Pacea e rezultatul unor acțiuni energice și concertate care ne pot pune sub protecție. Pacea nu mai este decizia unor țări individuale, ci rezultatul înțelegerilor respectate între țările civilizate”, susține premierul moldovean, Dorin Recean. „Azi, cerul deasupra Ucrainei nu este pașnic. Familiile sunt despărțite, mamele își văd tinerii plecând pe front iar milioane de copii ucraineni văd și aud explozii. (…) Azi celebrăm pacea europeană, capacitatea unor țări de a renunța la război ca instrument de politică externă. Celebrăm proiectul Uniunea Europeană - un proiect economic, politic, social la care ne dorim să participăm. Celebrăm faptul că Moldova a reușit să evite provocările, destabilizarea și tentativele forțelor aflate în slujba altui stat de a ne atrage în război”, a menționat Dorin Recean.

Purtătorii panglicii războiului vor fi amendați

Deși inițial două partide pro-ruse - Partidul Socialiștilor și Partidul „Șor” - au anunțat că vor organiza separat mitinguri cu ocazia zilei de 9 mai (Marșul Victoriei și Marșul „Regimentul Nemuritor”), marți, exponenții acestora au defilat împreună sub drapele roșii, unii sfidând interdicția de a purta panglica negru-oranj. În ajun, poliția a anunțat că toți cei care vor purta acest simbol vor fi documentați și amendați. Amenzile variază între 5000 de lei moldovenești (250 de euro) și 30 000 de lei moldovenești (1500 de euro). Socialistul Igor Dodon a fost amendat și anul trecut cu 9000 de lei pentru purtarea panglicii interzise, dar a contestat decizia, iar litigiul încă nu s-a încheiat.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 25 aprilie, într-o conferință de presă la Timișoara că ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. Afirmația...
#Moldova, #Republica Moldova, #ziua pacii, #dezbinare , #Republica Moldova