România crește producția de muniție de tip NATO. Investiție în modernizarea liniei de fabricație de la UM Cugir

Autor: N.G.
Miercuri, 08 Martie 2023, ora 11:31
3695 citiri
România crește producția de muniție de tip NATO. Investiție în modernizarea liniei de fabricație de la UM Cugir
Uzina Mecanică Cugir produce muniție de calibre mici FOTO Romarm

România crește capacitățile de producție de muniție compatibilă cu standardele NATO. Uzina Mecanică Cugir a demarat proiectul de modernizare a liniei de producție muninție pe calibrul NATO.

O licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate a fost lansată în SEAP, luni, de către compania de stat din orașul Cugir.

Realizarea obiectivului de investiții propus este necesară pentru obținerea unei documentații tehnico - economice, faza Studiu de Fezabilitate, prin care beneficiarul dorește să avizeze obiectivul «Modernizare în vederea creșterii capacității de producție și a diversificării gamei de fabricație a muniției tip NATO calibru 5,56x45 mm și calibru 12,7x99 mm» în Consiliul Tehnico - Economic al SC UM Cugir SA, în vederea implementării”, se precizează în caietul de sarcini.

Valoarea estimată a achiziției este de 650.000 de lei. Investiția a fost avizată prin ordin al ministrului Economiei și va fi realizată într-o hală a companiei prevăzută cu toate utilitățile. Potrivit documentului citat, scopul proiectului este furnizarea de muniție de calibru NATO către Forțele Sistemului Național de Apărare, precum și satisfacerea competitivității pe piața externă.

Recent, ministrul Economiei, Florin Spătaru, declara că România va crește capacitatea de producție a muniției de trei-patru ori, țara noastră urmând să devină un hub de furnizare pentru toate țările NATO și alte țări europene.

”Atât pentru muniția de calibru mic, cât pentru muniția de calibru mare am aprobat planurile investiționale. Urmează să omologăm muniția necesară pentru MApN, pe capabilitățile de apărare pe care ministerul le achiziționează. Păstrăm în continuare capacitatea de producție de muniție non NATO și, în același timp, dezvoltăm aceleași capacități de producție prin achiziția de echipamente, dar și omologări pentru muniția NATO, care va intra stocurile MApN”, a declarat Florin Spătaru.

Ministrul a mai precizat că planurile sunt de creștere a capacității de producție a muniției ”de 3-4 ori”, ”poate chiar cinci ori”.

Vorbim de uzina de la Cugir, de Sadu, de Tohani, de Plopeni, vorbim de Dragomirești. Toate aceste investiții vor face ca România să devină un hub de furnizare pentru toate țările NATO și alte țări europene. Repunem în funcțiune și capabilități pe care le-am avut – din lipsa comenzilor nu au mai fost utilizate – dar acum împreună cu Centrul de Cercetare Dezvoltare de la Romarm le repunem în funcțiune”, a mai precizat Spătaru.

Un oficial român, despre armata obligatorie: „Exclus aşa ceva! Am făcut un an şi patru luni. A fost cam lungă”
Un oficial român, despre armata obligatorie: „Exclus aşa ceva! Am făcut un an şi patru luni. A fost cam lungă”
Marcel Ciolacu, premierul României exclude reintroducerea stagiului militar obligatoriu. El spune că acele vremuri s-au dus și că România are nevoie de o armată de profesioniști. Ciolacu...
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
#munitie, #armata, #NATO, #uzina cugir , #armata