Cantaretul de gospel Jessy Dixon a murit

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 19:20
3231 citiri
Cantaretul de gospel Jessy Dixon a murit
Foto: gospel.it

Cantaretul si compozitorul de gospel Jessy Dixon a murit luni, in locuinta sa din Chicago, la varsta de 73 de ani.

Sora sa, Mirriam Dixon, a declarat ca era bolnav, insa nu a dat mai multe detalii, informeaza Jamaica Observer.

In peste 50 de ani de cariera, Dixon a scris piese pentru cantareti de jazz si rhythm and blues cunoscuti, precum Randy Crawford, dar si pentru artisti pop faimosi ca Cher, Diana Ross, Natalie Cole si Amy Grant. Artistul a ajutat la popularizarea muzicii gospel in afara granitelor Statelor Unite.

S-a nascut la 12 martie 1938 in San Antonio. A inceput sa studieze muzica la varsta de 5 ani cu aspiratia de a deveni pianist de muzica clasica. Apoi, si-a dat seama ca menirea sa este muzica gospel. A inceput sa cante la clape pe ritmuri muzicale corale, alaturi de Chicago's Thompson Community Singers.

"Sa mergi la biserica era ca si cum ai merge la scoala", descria Dixon. Aici i-a cunoscut pe pionierii muzicii gospel moderne.

Combinatiile sale de muzica religoasa cu ritmuri de blues, jazz si soul erau speciale. A fost remarcat prima data de cantaretul pop Paul Simon la Festivalul de Jazz Newport din 1972, unde a aparut alaturi de trupa sa, Jessy Dixon Singers. In urmatorii 8 ani, Dixon s-a plimbat in turnee alaturi de starul pop, cu care a colaborat pentru albumele "Rhymin' Simon" si "Still Crazy".

Primele sale piese au devenit hituri si au inceput sa fie interpretate in multe biserici americane. "Sit at His Feet and Be blessed", "These Old Heavy Burdens" si "I Love to Praise His Name" inveseleau atmosfera ritualurilor religioase. Piesa "I am Redeemed", compusa in 1993, a devenit de asemenea populara.

Apoi artistul a fost inspirat de una dintre legendele muzicii gospel, James Cleveland. Acesta l-a convins pe Dixon sa se mute la Chicago pentru a se alatura trupei sale, The Gospel Chimes, ca interpret si pianist.

Dixon a cantat si la clape cu formatia Eart, Wind and Fire si cu chitaristul Phillip Upchurch. I-a ajutat sa se propulseze pe artisti ca Maurice White, percutionist, si Willie Dixon, cantaret.

Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
#cantaret gospel, #muzica religioasa, #cantaret jazz, #formatie gospel , #cantareti