NATO, Rusia și ”frica hobessiană” ce bântuie în războiul din Ucraina

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Miercuri, 04 Mai 2022, ora 11:05
4609 citiri

Ar fi putut face NATO ceva pentru prevenirea războiului de agresiune, neprovocat, nejustificat și ilegal, al Federației Ruse, împotriva Ucrainei suverane și independente?

Dacă ar fi să îl întrebăm pe Sfântul Părinte al Bisericii Catolice, Papa Francis, așa cum l-au întrebat cei de la Corriere della sera, ieri, am afla că NATO ar fi trebuit să se abțină de la a lătra la poarta Rusiei («l’abbaiare della Nato alla porta della Russia»), pentru a nu „facilita” agresiunea.

În termeni educați, în materia securității internaționale, Papa face aici aluzie la frica hobbesiană (conceptul de frică dezvoltată de o putere suverană față de ce i-ar putea pregăti rău o altă putere suverană), ca explicație, dacă nu chiar ca justificare a unei anumite atitudini adoptate de o cancelarie cum este cea de la Kremlin, atunci când decide să pornească la război, doar pentru a preveni ca agresatul să devină prea puternic, ca să mai poată fi învins, mai apoi.

Hobbes și ceilalți, de după el, care au dezvoltat acest concept al fricii, în relațiile internaționale, se referă doar la percepții și la atitudini ale fricosului, obiectul fricii sale fiind cu totul irelevant în discuție.

Adică, nu contează ce face NATO, ci contează doar ce i se pare Rusiei că face NATO, pentru ca Rusia să dezvolte o frică de NATO, frică din aceea care să ducă la agresiunea împotriva unui stat vecin cu ea, care aspiră să devină aliat, cum este Ucraina.

Și totuși NATO a făcut enorm pentru a atenua sau chiar a risipi vreo frică hobbesiană de ea, din partea Rusiei ori a oricărui stat rezultat din destrămarea Uniunii Sovietice.

În primul rând, Alianța Nord-Atlantică a deschis multiple uși pentru dialog și consultări, între fostele sovietice și aliați. A propus și a încheiat acorduri, în acest sens, mai ales cu Federația Rusă, a instituit un Consiliu NATO-Rusia și a deschis reprezentanțe și birouri de informare la Moscova și oriunde a fost solicitată.

În al doilea rând, a stabilit pentru sine doar misiuni strategice defensive și de cooperare (apărarea comună, managementul crizelor și parteneriatele), misiuni cărora le-au corespuns o structură și o postură de comandă și de forțe aliate care să nu trezească nici Rusiei și nici nimănui vreo îngrijorare, ca să nu mai vorbim despre vreo spaimă.

În al treilea rând, toți aliații din NATO sunt și membri ai aranjamentelor de securitate, cooperare și sporire a încrederii între statele Europei. Aranjamente care instrumentează vizite, inspecții, controale, schimburi de notificări și altele asemenea, pentru ca Rusia și oricine ar fi interesat să afle la fața locului și în timp real că activitățile militare din Alianță nu sunt menite să îngrijoreze pe nimeni care nu ar atenta la apărarea comună a aliaților.

Numai că, pentru a-și putea justifica frica aceea irațională, Moscova s-a exclus pe sine din toate aceste aranjamente, din toate consiliile, comisiile și întrunirile din care ar fi putut afla exact ce înseamnă postura militară și politica de lărgire a NATO.

Și abia după ce a închis toate porțile de dialog și consultări, și după ce a refuzat să facă parte din mecanismele de control și verificare a posturii militare ale statelor aliate, a anunțat Rusia că îi este frică de NATO și că este nevoită ca, de spaimă, să agreseze Ucraina.

Iar Papa Francis a crezut-o.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#NATO, #Rusia, #razboi Ucraina, #frica hobessiana , #Razboi Ucraina