Se așteaptă verdictele în procesul istoric al mafioților din gruparea 'Ndrangheta. Procurorii italieni au cerut pedepse cu închisoare de 4744 de ani

Marti, 14 Noiembrie 2023, ora 11:08
2054 citiri
Se așteaptă verdictele în procesul istoric al mafioților din gruparea 'Ndrangheta. Procurorii italieni au cerut pedepse cu închisoare de 4744 de ani
Final de proces istori în Italia. Se așteaptă sentințele pentru cei mafioții din gruparea Ndragheta FOTO lametino.it

După un proces istoric, sute de presupuși membri ai celei mai puternice grupări mafiote din Italia, „'Ndrangheta”, și complicii acestora își așteaptă, în această săptămână, verdictele.

Procurorii au cerut pedepse cu închisoare în total de 4744 de ani pentru 322 de inculpați, acuzați de o serie de infracțiuni.

Cea mai mare pedeapsă cerută, de 30 de ani, a fost făcută pentru 16 inculpați, iar cea mai mică pentru trei. Peste 400 de acuzații sunt acuzate inculpaților, de la asociere mafiotă și participare externă la asociație mafiotă până la extorcare, trafic de droguri, abuz în serviciu, cămătărie, spălare de bani, până la primirea de bunuri sustrase, deținerea ilegală de arme și explozibili, traficul de influență ilicită, transferul fraudulos de bunuri de valoare și dezvăluirea și folosirea secretelor oficiale.

Operațiunea - coordonată de procuratura antimafia Catanzaro, la vremea respectivă în 2019 condusă de Nicola Gratteri - a făcut posibilă destructurarea organizațiilor 'Ndrangheta din zona Vibonese aparținând bandei Mancuso. Printre inculpați se numără și fostul parlamentar Forza Italia și avocat Giancarlo Pittelli, pentru care s-a cerut o pedeapsă de 17 ani de închisoare, acuzat de complicitate externă la o asociație mafiotă; Locotenent-colonel al Carabinieri Giorgio Naselli (pentru el au fost solicitați 8 ani); fostul soldat al Guardia di Finanza Michele Marinaro (cere 17 ani), acuzat și el de complicitate externă, și antreprenorul Rocco Delfino (cere 12 ani pentru el).

Pentru șeful Luigi Mancuso, un important exponent al bandei cu același nume, are loc un proces separat.

Cu sediul în regiunea săracă din sudul Calabriei, 'Ndrangheta este cea mai bogată și mai puternică organizație criminală din Italia și deține un monopol virtual asupra comerțului cu cocaină din Europa.

Deși s-a răspândit în secret și funcționează astăzi în peste 40 de țări, 'Ndrangheta din Italia a suprimat economia locală de zeci de ani, s-a infiltrat în instituțiile publice și a terorizat oamenii.

Trei judecători din Calabria au audiat mii de ore de mărturii din ianuarie 2021, inclusiv zeci de mafioți care au devenit martori. În atenția magistraților se află și membrii clanului Mancuso și asociații lor care controlează provincia Vibo Valentia.

„Este un proces important pentru că vizează una dintre cele mai puternice familii Ndrangheta cu sediul în Calabria, dar cu ramificații internaționale”, a declarat pentru AFP expertul în mafie Antonio Nicaso. Verdictele sunt așteptate săptămâna aceasta, scrie presa italiană.

Procesul de la Lamezia Terme, cel mai mare din Italia din ultimii 30 de ani.

Desfășurat sub cele mai înalte măsuri de securitate, procesul de la Lamezia Terme este cel mai mare proces din Italia din ultimii 30 de ani. Șeful mafiei din provincia Vibo Valentia, Luigi „Șeful” Mancuso, în vârstă de 69 de ani, a fost scos de pe lista de acuzare anul trecut pentru a fi judecat separat. Mancuso a petrecut deja 19 ani în închisoare și a fost arestat din nou într-o operațiune majoră a poliției în decembrie 2019, împreună cu peste 300 de suspecți de mafioți, arată sura citată.

Astăzi, experții estimează că 'Ndrangheta, care este formată din aproximativ 150 de familii calabreze și asociații acestora, câștigă peste 50 de miliarde de euro pe an la nivel mondial, din trafic de droguri, cămătărie, extragerea de fonduri publice și extorcare. Și reinvestește veniturile ilegale în economia legitimă.

Italia a făcut incursiuni în ultimii ani, instruind poliția din întreaga lume să recunoască „Ndrangheta pe teritoriul lor și să-i aresteze pe infractori.

Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Procesul lui Vlad Pascu va continua cu aceeași judecătoare, joi, 9 mai, la Judecătoria Mangalia. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu, cerere...
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, 26 aprilie, începerea procesului în dosarul în care fraţii Tristan și Andrew Tate sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat,...
#Ndragheta DIICOT, #proces, #Italia, #Mafia italiana , #Italia