Cum a ajuns pe Netflix femeia care a inventat ciorba rădăuțeană: "E un lucru minunat pentru România" VIDEO

Vineri, 13 Octombrie 2023, ora 11:45
6360 citiri
Cum a ajuns pe Netflix femeia care a inventat ciorba rădăuțeană: "E un lucru minunat pentru România" VIDEO
Imagine din documentar FOTO captură video

Puțini români știu că rețeta celebrei ciorbe rădăuțene a fost inventată de Cornelia Dumitrescu, originară din Botoșani, pe vremea când lucra la un restaurant din județul Suceava.

Botoșăneanca apare în serialul documentar „Flavours of Romania”, care poate fi urmărit pe Netflix. Producătorul și regizorul Charlie Ottley a spus că este un privilegiu că se află aproape de cea care a inventat această ciorbă apreciată peste tot în lume.

Pe pagina de socializare a emisiunii a apărut o secvență din documentar în care este prezentată renumita ciorbă rădăuțeană.

Cornelia Dumitrescu, astăzi în vârstă de 77 de ani, s-a născut în Mihăileni, județul Botoșani.

Ciorba rădăuțeană, în Top 100 cele mai bune supe din lume

Ciorba rădăuțeană a ajuns pe locul 12 în “Top 100 cele mai bune supe din lume”. 6 supe românești s-au făcut remarcate în lumea gastronomică, potrivit clasamentului realizat de Taste Atlas în aprilie 2023.

Clasamentul este dominat de Tonkotsu ramen din Japonia, urmat de Zurek din Polonia și Mercimek çorbası din Turcia. Preparatul care ne face cinste peste hotare, ieșit pe locul 12, este ciorba rădăuțeană.

Cu un punctaj de 4,6 din 5, ciorba rădăuțeană a plasat România pe locul 12, dar nu este singurul preparat din top. Astfel, alte ciorbe românești din topul gastronomic al lumii sunt: ciorba de văcuță – locul 86, ciorba de burtă – locul 75, ciorba de fasole – locul 73, supa de pui cu tăiței – locul 56, scrie Monitorul de Botoșani.

Cornelia Dumitrescu a făcut acasă ciorba prima dată la o aniversare în familie

Când a fost consemnată, pe 14 februarie 1982, nimeni nu se aștepta la succesul pe care îl are acest fel de mâncare.

Cornelia Dumitrescu a făcut acasă ciorba prima dată, la o aniversare în familie, folosind carne de curcan, de la păsările pe care le creștea în gospodărie. A fost apreciată de familie, și a servit-o, apoi, și în restaurantul în care lucra ca bucătar-șef.

“Locuind la curte creșteam păsări și având carne la dispoziție am făcut tot felul de preparate, inclusiv cârnați de curcan. Ciorba de burtă nu-i plăcea nici unuia dintre noi, iar într-o zi soțul, Serafim, m-a întrebat dacă aș putea face din pieptul de curcan o ciorbă ceva mai deosebită... La final de săptămână am făcut ciorba rădăuțeană, am chemat și copiii și le-a plăcut tuturor. El mi-a spus să introduc acest fel de mâncare la restaurant, că o să le placă oamenilor. Și așa am pornit cu ciorba rădăuțeană…”, a povestit Cornelia Dumitrescu pentru monitorulsv.ro.

După ce adaptat rețeta și a schimbat materia primă, înlocuind-o cu carne de pui, mai ieftină, a ieșit o delicatesă, devenind cea mai căutată ciorbă din meniurile restaurantelor românești.

“Așa a pornit, de la un client la altul, s-a dus vorba despre ciorba mea și a ajuns să fie servită în toată lumea. Unde sunt români este și ciorba rădăuțeană”, spune Corneli, împliniți de curând, la final de ianuarie.

Ciorba rădăuțeană, pe placul regilor, reginelor și al lui Ceaușescu

Renumele bucatelor preparate de bucătăresele Restaurantului Nordic, din Rădăuți, le-a adus și oaspeți de seamă.

Au fost chemate să gătească și să servească masa pe la mănăstiri (Putna, Sucevița etc.), unor delegații oficiale precum cea din mai 1975, când a avut loc vizita în România a reginei Juliana și a prințului Bernhard – familia regală olandeză, care a vizitat atât Bucovina, cât și Delta Dunării.

Ciorba rădăuțeană i-a fost servită prim-ministrului din Israel, iar lui Ceaușescu i-a plăcut atât de mult că a cerut două porții.

Denumirea de "ciorbă rădăuțeană" a contribuit la faima localității Rădăuți, din nordul Bucovinei.

Poți să-ți faci singur pudră proteică acasă și chiar are gust bun. Cât de ușor se prepară VIDEO
Poți să-ți faci singur pudră proteică acasă și chiar are gust bun. Cât de ușor se prepară VIDEO
Pudra proteică poate fi o modalitate ușoară de a adăuga mai multe proteine în dieta ta. Dar s-ar putea să nu știi că o poți face acasă cu ușurință, chiar și dacă ai nevoie de o...
Șansele ca suveraniștii să-l debarce pe Klaus Iohannis. Cu cine ar trebui să negocieze pentru a-și îndeplini obiectivul
Șansele ca suveraniștii să-l debarce pe Klaus Iohannis. Cu cine ar trebui să negocieze pentru a-și îndeplini obiectivul
Pe scena politică românească se discută din nou despre posibilitatea suspendării președintelui Klaus Iohannis. Partidele suveraniste din Parlament intenționează să demareze procedura de...
#Netflix, #documentar, #reteta, #inventie, #ciorba radauteana , #Netflix
  1. China își pregătește armata pentru o invazie de tip „Ziua Z” în Taiwan
  2. Trump, contrazis chiar de noii săi consilieri. Își va încălca marea promisiune din campanie, de a pune capăt războiului din Ucraina ”în 24 de ore”
  3. Amenda uriașă primită de un bucureștean după ce și-a abandonat pisica pe marginea unui drum județean. A fost prins în 24 de ore de la fapta teribilă VIDEO
  4. Ciolacu, despre creșterea bugetului pentru apărare cerută de șeful NATO: "Atunci când va fi vorba de 5%, vom discuta. De limba rusă nu mă apuc"
  5. Cum poți să „fentezi” scumpirile de la metrou și să circuli mai ieftin. Tipuri de bilete puțin cunoscute care te ajută să faci economii mari
  6. Armata SUA face cursuri de specializare pentru HIMARS sub nasul rușilor, la 300 km de orașul natal al lui Putin. Participă și România VIDEO
  7. Crimă terifiantă în Bihor. Și-a violat și ucis fosta educatoare, i-a omorât fiul, apoi a luat masa lângă cadavre VIDEO
  8. Trump a primit o băutură specială, cu ocazia depunerii jurământului de președinte. Este un produs unic în istorie
  9. UPDATE Crimă teribilă la Câmpina. Femeie ucisă cu 26 de lovituri de cuțit de "mare intensitate". Victima avea ordin de protecție împotriva concubinului ucigaș
  10. Gest greu de înțeles făcut de o femeie și un bărbat. Au înțepat anvelopele a 10 mașini și acum sunt cercetați penal